Hongaarse Herdershond Kuvasz | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Hongaarse Herdershond Kuvasz

Zelfstandig - Slim - Beschermend - Individualistisch

Kuvasz rassen detail 1
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft een sterke leider - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Hongaarse Herdershond Kuvasz

De Kuvasz is een pittige hond met een scherpe intelligentie, vastberadenheid, moed, nieuwsgierigheid en gevoelig voor lof en schuld. Ze zijn toegewijd aan en beschermend naar hun gezin, vooral tegenover de kinderen van het gezin. Ze staan​​wantrouwend tegenover vreemden. Als een gezinslid in gevaar blijkt te zijn, handelen ze op eigen initiatief. Dit is een gedurfde en onafhankelijke hond die een zelfverzekerde, geduldige trainer nodig heeft. Dit is niet het ras voor een beginnende of timide hondenbezitter.

Aandachtspunten

  • De Kuvasz heeft een zelfverzekerde, ervaren eigenaar nodig, iemand die hun respect wint en hun onafhankelijke karakter begrijpt.
  • Kuvasz werpt overvloedig, vooral in de lente en herfst. Het wordt aanbevolen om ze minstens één keer per week en bij voorkeur om de twee tot drie dagen te borstelen.
  • Zoals veel grote honden, kunnen de Kuvasz gewrichtsproblemen krijgen als ze te veel bewegen terwijl ze nog groeien. Duw je Kuvasz niet om te veel te oefenen, te veel te springen of te vaak trappen op en af ​​te gaan totdat ze hun tweede verjaardag gepasseerd zijn.
  • Kuvasz is wantrouwend tegenover vreemden en kan overdreven beschermend zijn. Gehoorzaamheidstraining is absoluut noodzakelijk als u een grote waakhond zoals een Kuvasz bezit.
  • Hoewel ze behoorlijk zelfvoorzienend zijn, houdt een Kuvasz er niet van om gescheiden te worden gehouden van zijn gezin. Zoals alle honden mogen ze niet alleen in de achtertuin wonen. Er bestaat echt niet zoiets als een "goede hond in de achtertuin".
  • Uw Kuvasz kan agressief en gefrustreerd worden als hij in een kennel, vastgebonden of geketend is. Dit is een ras dat moet rennen. Ze hebben een grote, omheinde tuin nodig, evenals een lange dagelijkse wandeling of rennen als ze fysiek volwassen zijn.
  • Kuvaszok is intelligent en zoals veel waakhonden denken ze voor zichzelf. Trainen kan moeilijk zijn en vereist veel geduld, tijd en consistentie.
  • Hoewel ze erg zachtaardig zijn voor kinderen als ze met hen zijn opgegroeid, kunnen Kuvaszok-puppy's onstuimig zijn en per ongeluk een klein kind omverwerpen.
  • Uw Kuvasz kan andere kinderen dan de kinderen in uw familie als bedreigingen beschouwen. Kies ervoor om veilig te zijn in plaats van sorry, en als andere kinderen komen spelen, let dan goed op uw Kuvasz of bewaar ze op een veilige plek.
  • Laat nooit iemand uw Kuvasz berispen. Als ze vinden dat de persoon die hen berispt dit niet 'waardig' is, zullen ze dat kwalijk nemen.

De beste eigenaar voor de Hongaarse Herdershond Kuvasz

De Kuvasz vereist een zelfverzekerde en ervaren eigenaar. Ze hebben iemand nodig die hun respect krijgt en hun onafhankelijke karakter begrijpt.

 De Kuvasz is van nature erg intelligent en gehoorzaam naar zijn baas. De training wordt vereist op een zachtaardige manier, anders werkt de training averechts. Dit ras kan namelijk gevoelig zijn voor de toon van je stem. Net zoals iedere andere hond is het bij de Kuvasz belangrijk om vroeg te beginnen met de socialisatie. Stel ze gelijk bloot aan verschillende mensen, dieren en instellingen.

De Kuvasz heeft erg veel energie. De beste eigenaar voor de Kuvasz is dus iemand die genoeg tijd en geduld heeft om lekker met de hond aan de slag en op pad te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Hongaarse Herdershond Kuvasz

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Kuvasz heeft een dubbele vacht; een onder- en bovenvacht. De ondervacht heeft een fijne en zachte structuur, terwijl de bovenvacht altijd een beetje grof moet zijn. De Kuvasz komt voor in een rechte of golvende vacht. Deze hond vereist over het algemeen weinig vachtverzorging. Dit komt doordat de vacht een zelfreinigend vermogen heeft. Alleen in noodgevallen mag deze hond worden gewassen. Wassen zorgt er namelijk voor dat de hardheid van de vacht verdwijnt.

Deze honden verharen veel. Hierom is het aan te raden deze hond wekelijks te borstelen om zo de losliggende haren te verwijderen. De Kuvasz komt voor in een witte vachtkleur.

De Hongaarse Herdershond Kuvasz met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Kuvasz is dol op kinderen en kan zachtaardig en beschermend met hen omgaan. Als uw kinderen met vrienden spelen, is het echter essentieel om toezicht te houden als er een Kuvasz in de buurt is. Ze kunnen het spel van andere kinderen verwarren met agressie en zullen "hun" kinderen beschermen. Kuvasz puppy's kunnen te onstuimig zijn voor jonge kinderen.

Zoals met elke hond is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze veilig de Kuvasz kunnen benaderen en aanraken. Houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan de staart trekken van beide partijen te voorkomen.

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft een sterke leider - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Hongaarse Herdershond Kuvasz