Hongaarse Herdershond Kuvasz | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Hongaarse Herdershond Kuvasz

Zelfstandig - Slim - Beschermend - Individualistisch

Kuvasz rassen detail 1
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft een sterke leider - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers

Aandachtspunten

  • De Kuvasz heeft een zelfverzekerde, ervaren eigenaar nodig. Iemand die zijn respect wint en zijn onafhankelijke karakter begrijpt.
  • Kuvasz verharen veel, vooral in de lente en herfst. Het wordt aanbevolen om ze minstens één keer per week en bij voorkeur om de twee tot drie keer per week te borstelen.
  • Zoals veel grote honden, kunnen Kuvasz's gewrichtsproblemen krijgen als ze te veel bewegen terwijl ze nog groeien. Dwing je Kuvasz niet om te veel te oefenen, te veel te springen of te vaak trappen op en af ​​te gaan totdat ze hun tweede verjaardag gepasseerd zijn.
  • Kuvasz's zijn wantrouwend tegenover vreemden en kunnen overdreven beschermend zijn. Gehoorzaamheidstraining is absoluut noodzakelijk als je een grote waakhond zoals een Kuvasz bezit.
  • Hoewel ze behoorlijk zelfvoorzienend zijn, houdt een Kuvasz er niet van om gescheiden te worden gehouden van zijn gezin. Zoals alle honden mogen ze niet alleen in de achtertuin wonen.
  • Jouw Kuvasz kan agressief en gefrustreerd worden als hij in een kennel, vastgebonden of geketend is. Dit is een ras dat moet rennen. Ze hebben een grote, omheinde tuin nodig, evenals een lange dagelijkse wandeling of ren-sessie als ze fysiek volwassen zijn.
  • Kuvaszok's zijn intelligent en zoals veel waakhonden denken ze voor zichzelf. Trainen kan moeilijk zijn en vereist veel geduld, tijd en consistentie.
  • Hoewel ze erg zachtaardig zijn voor kinderen als ze met hen zijn opgegroeid, kunnen Kuvasz-puppy's onstuimig zijn en per ongeluk een klein kind omverwerpen.
  • Jouw Kuvasz kan andere kinderen dan het gezin als bedreigingen beschouwen. Als andere kinderen komen spelen, let dan goed op jouw Kuvasz!
  • Laat nooit iemand anders jouw Kuvasz bestraffen. Als ze vinden dat de persoon die hen bestraft dit niet 'waardig' is, zullen ze dat jpuw kwalijk nemen.

Persoonlijkheid

De Kuvasz is een pittige hond met een scherpe intelligentie, vastberadenheid, moed, nieuwsgierigheid en gevoelig voor lof en schuld. Ze zijn toegewijd aan en beschermend naar hun gezin, vooral tegenover de kinderen van het gezin. Ze staan​​ wantrouwend tegenover vreemden. Als een gezinslid in gevaar blijkt te zijn, handelen ze op eigen initiatief. Volwassen Kuvasz honden zijn zachtaardig en geduldig met kinderen, maar puppy's kunnen te onstuimig zijn voor jonge kinderen.

Dit is een gedurfde en onafhankelijke hond die een zelfverzekerde, geduldige trainer nodig heeft. Dit is niet het ras voor een beginnende of timide hondenbezitter.

Gezondheid

Veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras:

Heupdysplasie(ontwikkelingsstoornis heup)
PRA (degeneratie van de licht ontvangende oogcellen)

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Kuvasz is dol op kinderen en kan zachtaardig en beschermend met hen omgaan. Als jouw kinderen met vrienden spelen, is het echter essentieel om toezicht te houdens. Ze kunnen het spel van andere kinderen verwarren met agressie en zullen "hun" kinderen beschermen. Kuvasz puppy's kunnen te onstuimig zijn voor jonge kinderen. Houd altijd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan de staart trekken van beide partijen te voorkomen.

In het algemeen is een Kuvasz een sociaal dier, maar hij wil wel graag de dominante in het gezelschap zijn. Bij kleinere honden zal de Kuvasz vaak automatisch de boventoon voeren waardoor hij nauwelijks bewijsdrang ervaart. Tegenover andere dominante honden zal een Kuvasz zich wel willen bewijzen. Bij goede socialisatie kan een Kuvasz samen leven met andere huisdieren, mits hij het gevoel heeft aan het hoofd van de "huisdierenroedel" te staan.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Voorkomende erfelijke aandoeningen Hongaarse Herdershond Kuvasz

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Kuvasz heeft een dubbele vacht; een onder- en bovenvacht. De ondervacht heeft een fijne en zachte structuur, terwijl de bovenvacht altijd een beetje grof moet zijn. De Kuvasz komt voor in een rechte of golvende vacht. Deze hond vereist over het algemeen weinig vachtverzorging. Dit komt doordat de vacht een zelfreinigend vermogen heeft. Alleen in noodgevallen mag deze hond worden gewassen. Wassen zorgt er namelijk voor dat de hardheid van de vacht verdwijnt.

Deze honden verharen veel. Hierom is het aan te raden deze hond wekelijks te borstelen om zo de losliggende haren te verwijderen. De Kuvasz komt voor in een witte vachtkleur.

De Hongaarse Herdershond Kuvasz met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Kuvasz is dol op kinderen en kan zachtaardig en beschermend met hen omgaan. Als uw kinderen met vrienden spelen, is het echter essentieel om toezicht te houden als er een Kuvasz in de buurt is. Ze kunnen het spel van andere kinderen verwarren met agressie en zullen "hun" kinderen beschermen. Kuvasz puppy's kunnen te onstuimig zijn voor jonge kinderen.

Zoals met elke hond is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze veilig de Kuvasz kunnen benaderen en aanraken. Houd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan de staart trekken van beide partijen te voorkomen.

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft een sterke leider - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Hongaarse Herdershond Kuvasz pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Hongaarse Herdershond Kuvasz