Siberian Husky | Rassengids | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Siberische Husky

Intelligent - Vriendelijk - Actief - Nieuwsgierig

Siberische Husky pup
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenwijs - heeft een sterke leider nodig - veel vachtverzorging

Op zoek naar een Siberische Husky pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Siberische Husky

De Siberische Husky is van origine een roedel gewend. Dit betekent dat zijn baasje een duidelijke leiderspositie moet aannemen. Ook kan deze hond zeker wat kattenkwaad uithalen door zijn enorme hoeveelheid energie. Dit geldt voor zowel binnen als buiten, waar hij het vooral heerlijk vindt om te graven. Daarentegen blaft dit ras nauwelijks, maar hij kan huilen als de beste.

Gelukkig is het karakter van de Siberische Husky erg zachtaardig, vriendelijk en liefdevol. Hij geniet oprecht van gezelschap, maar heeft niet zoveel aandacht nodig dat hij de hele dag achter je aan loopt. Hij is nieuwsgierig en onafhankelijk genoeg om ook zichzelf te vermaken.

Aandachtspunten

  • Over het algemeen verharen Siberische Husky’s weinig, behalve tweemaal in het jaar tijdens de ruiperiodes. In deze periodes verliezen ze dan ook gelijk heel veel haar. In warmere gebieden kan dit ook vaker dan twee keer per jaar zijn.
  • Siberische Husky’s staan bekend om hun talent voor ontsnappen. Ze hebben daarom een tuin met omheining nodig en moeten soms tijdens het uitlaten aan de lijn blijven lopen.
  • De Siberische Husky blaft nauwelijks en kan daarom ook niet gebruikt worden als waakhond.
  • Voor onervaren hondeneigenaren is de Siberische Husky niet aan te raden. Dit ras heeft een sterke, zelfverzekerde eigenaar nodig die een consequente training kan geven.
  • De Husky is nogal moeilijk te trainen. Het zijn intelligente, maar onafhankelijke denkers die geen aanleg hebben voor gehoorzaamheid.
  • Gezien het prachtige uiterlijk van de Siberische Husky wordt dit ras dikwijls met de verkeerde redenen gekocht. Er zijn vaak mensen die het temperament van de Husky niet in overweging nemen en er dan later achter komen dat dit ras toch niet past bij hun leven. Ga daarom eerst goed na of dit ras een goede match is en kijk verder dan het uiterlijk.

De beste eigenaar van de Siberische Husky

Doordat de Siberische Husky een roedel is gewend, is het belangrijk dat de eigenaar een leiderspositie inneemt om ervoor te zorgen dat de Husky naar hem/haar luistert. Hij is extreem slim, maar ook eigenwijs en onafhankelijk. Dit maakt hem zeer lastig te trainen. De Siberische Husky is daarom een geschikte hond voor een zelfverzekerde en ervaren eigenaar die de hond veel beweging kan geven of samen met hem gaat werken. Als baasje moet je consequent zijn en heldere regels naleven. Wanneer de hond eenmaal goed getraind is, is het een vriend voor het leven.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Siberische Husky

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Door ontsteking van het hoornvlies raakt het oog aangetast. Het begint met een grijzige waas en uiteindelijk kunnen er bloedvaatjes en littekens op het oog ontstaan. Het zicht van de hond kan verminderen of helemaal verdwijnen. Blootstelling aan UV-licht moet worden vermeden en vaak moet het oog levenslang worden behandeld.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Siberische Husky vereist dagelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. Het doorkammen van de vacht heeft als reden het overgebleven vuil te verwijderen. Een dingetje om mee rekening te houden is het feit dat Husky's ontzettend veel verharen. Houd je van een schoon huis zonder rondvliegende haren, dan is de Siberische Husky wellicht niet de hond voor jou.

De Siberische Husky komt voor in de vachtkleuren wit, zwart, grijs & wit, sable en wit, black & tan, zwart-wit, zilvergrijs, grijs en rood-wit.

De Siberische Husky met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Siberische Husky kan zeer goed overweg met kinderen van alle leeftijden. Pups kunnen wel wat te ruw zijn voor jonge kinderen. Ook gaat dit ras heel goed samen met andere honden in het huis, ze zijn het immers gewend in een roedel te leven. Wel gaat het wat minder goed met kleinere huisdieren door hun jachtinstinct. Als ze opgegroeid zijn met andere dieren, kunnen ze wel goed samenleven.

Op zoek naar een Siberische Husky pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Eigenwijs - heeft een sterke leider nodig - veel vachtverzorging

Op zoek naar een Siberische Husky pup?
Bekijk fokkers