Kai Ken | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Kai Ken

Trouw - Alert - Waaks - Intelligent

Kai vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Consequente maar vriendelijke opvoeding - Behoeft werk - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Kai Ken pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Kai Ken

De Kai Ken is een trouwe, vriendelijke maar beschermende hond. Dit is vooral te zien bij zijn familie. Het is daarom tegenwoordig een echte gezinshond. Tegenover vreemden is hij gereserveerd en alert en zal ze dus niet snel in vertrouwen nemen. De Kai Ken is uitstekend geschikt als waakhond. Het is een moedig ras dat nog steeds beschikt over zijn oude jachtinstinct. Dit maakt het wel lastig om de hond buiten los te laten.

Aandachtspunten

  • De Kai Ken heeft een dubbele vacht die van tijd tot tijd verhaart.
  • Naast de vacht moeten ook de oren en ogen van de Kai Ken regelmatig worden schoongemaakt.
  • De Kai Ken heeft een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat hij genoeg beweging krijgt, minstens een half uur tot uur wandelen per dag met een paar speel sessies en korte wandelingen tussendoor.
  • De Kai Ken is een goed rustig gezelschap voor kinderen. Hij is niet geschikt voor ruwe stoeipartijen. Ze zijn meestal niet agressief tegen onstuimige kinderen.
  • De Kai Ken kan prima met andere honden. Maar met de aanwezigheid van een kat of een ander klein dier kan hun jachtinstinct wel nog naar boven komen.
  • Het is een goed idee om met de Kai Ken op puppycursus te gaan. Het is erg belangrijk dat hij een goede start krijgt en dat hij goed leert te socialiseren.

De beste eigenaar voor de Kai Ken

De Kai Ken is intelligent en erg leergierig. Nieuwe commando's zal hij daarom snel oppakken. Wel is hij een tikkeltje eigenwijs, wat hem geschikt maakt voor een consequente eigenaar. Hij is goed te trainen door middel van een consequente en pittige opvoeding. Wel is het van belang dat dit gebeurt op een vriendelijke manier. Deze hond hard straffen zal een averechts resultaat opleveren. Verder heeft de Kai Ken behoefte aan veel beweging. De beste eigenaar voor deze hond is dus iemand met veel tijd en zin om lekker met de hond aan de slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Kai Ken

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Kai wordt soms ook Tijgerhond genoemd vanwege zijn opvallende gestroomde vacht, Meestal komt deze voor in drie varianten: zwart gestroomd (Kuro-Tora), gestroomd (Chu-Tora), en rood gestroomd (Aka-Tora), waarbij rood de zeldzaamste is. De Kai heeft een dubbele vacht, en verhaart. Hierdoor zijn ze niet de beste keuze voor mensen met een allergie. Maar omdat ze verharen betekent het niet dat je de vacht heel erg hoeft te verzorgen, wekelijks borstelen is genoeg. De Kai staat bekend om zijn smetteloze vacht, omdat ze zichzelf goed verzorgen.

De Kai Ken met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Kai is super goed en rustig met kinderen. Socialiseer hem lekker vroeg met kinderen, zodat hij went aan een leven met kinderen. De Kai kan ook goed met andere honden. Maar omdat het een jachthond is, is het verstandig om ze langzaam te introduceren aan andere dieren in het huishouden. Hun jachtinstinct kan wel opkomen bij katten of andere kleine dieren.

Op zoek naar een Kai Ken pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-16 jaar

Kenmerken

Consequente maar vriendelijke opvoeding - Behoeft werk - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Kai Ken pup?
Bekijk fokkers