Alles wat je moet weten over de Labrador Retriever | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Labrador Retriever

Energiek - Liefdevol - Betrouwbaar - Speels

Labrador Retriever 2
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Labrador Retriever pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Labrador Retriever

De Labrador Retriever staat bekend als een van de zachtaardigste honden. Het is een hele vriendelijke en opgewekte hond en af en toe kan hij ook een beetje eigenwijs zijn. De Labrador heeft een gevoelig karakter, hij is aanhankelijk is dan ook graag bij zijn baasje. Het is een hele actieve hond, hij heeft dan ook veel beweging nodig. De Labrador is een extraverte en vriendelijke hond, hij is dan ook heel goed met kinderen en andere dieren. Verder is hij intelligent, betrouwbaar en liefdevol, hij werkt ook graag samen.

Aandachtspunten

  • De Labrador Retriever houdt van eten en kan al snel te zwaar worden. Meet de maaltijden af en beperk je traktaties.
  • Labradors eetlust is zo groot dat ze ook mensen voedsel en oneetbare dingen eten. Ook wroeten ze graag in vuilnis om restjes te vinden. Let hier dus ook meet op.
  • Labradors hebben veel energie, dus ze hebben minstens 30-60 minuten per dag aan lichaamsbeweging nodig.

De beste eigenaar voor de Labrador Retriever

De Labrador Retriever heeft een actieve eigenaar nodig, die dagelijks lekker lange wandelingen met hem wil maken. Als baasje moet je wel voorbereid zijn op een ondeugende pup. Maar hij is heel goed te trainen en hij wil ook graag trainen. De Labrador wordt ook gebruikt als hulphond, blindengeleidehond en zoekhond. Hij houdt heel erg van samenwerken met zijn baasje. Hou de trainingen leuk en werk met beloningen. Dan zal de Labrador genieten van mentale en fysieke uitdagingen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Labrador Retriever

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Ook honden kunnen suikerziekte hebben. Door een tekort aan insuline nemen de cellen geen glucose op, waardoor zij geen brandstof krijgen en het bloed teveel glucose bevat. Net als mensen moeten honden om deze reden insuline injecties krijgen. De ziekte kan aangeboren zijn of ontstaan door overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Door een genetische afwijking kunnen bepaalde eiwitten niet goed aan koper binden om dit uit het lichaam af te voeren. Koper stapelt zich op in het lichaam en dit is erg giftig voor de lever, waardoor de lever ontstoken raakt. De hond moet speciale medicijnen krijgen om het koper te kunnen afvoeren uit het lichaam en krijgt vaak een koperarm dieet voorgeschreven.

Een erfelijke aandoening waarbij ongeveer 10-15 minuten na extreme inspanning of opwinding de achterpoten plotseling verslappen en het hele lichaam kan verzwakken. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf weer binnen 30 minuten. Het DNA van de labrador ouderdieren kan worden getest op de gen-mutatie voor deze aandoening.

Een erfelijke huidafwijking die leidt tot pijnlijke kloven en korsten rond de neus. De aandoening wordt daarom ook wel 'korstenneus' genoemd.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Labrador Retriever is makkelijk te onderhouden. Wekelijks een keer borstelen is voldoende. Een Labrador verhaart het hele jaar licht en 2 keer per jaar veel. De vacht van een Labrador komt voor in 3 kleuren, zwart, blond en bruin.

De Labrador Retriever met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Labrador Retriever is een heel sociaal ras, hij houdt van gezelschap. Hij is heel goed met kinderen, hij speelt ook graag met ze. Als een Labrador al van jongs af aan in contact is geweest met andere honden, katten en kleine dieren, en is getraind in omgang met hen, zullen ze ook vriendelijk zijn voor andere huisdieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Labrador Retriever pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Veel aandacht nodig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Labrador Retriever pup?
Bekijk fokkers