Alles wat je moet weten over de Charcoal of Zilveren Labrador Retriever | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Labrador Retriever (Niet-standaard kleur)

Actief - Intelligent - Sociaal - Vriendelijk

Labrador charcoal pup
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Erg enthousiast - Niet graag alleen

Op zoek naar een Labrador Retriever (Niet-standaard kleur) pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Labrador Retriever

De Labrador heeft de reputatie één van de zachtaardigste rassen te zijn en dat klopt. Ze zijn extravert, enthousiast en vriendelijk naar kinderen en alle andere dieren. De sympathieke Labrador Retriever is een stevige, middelgrote hond met een atletische bouw. Ze zijn zeer goed trainbaar en hebben een sterke werklust. Wees voorbereid op een onstuimige pup die uitgroeit tot een echte familieman.

Aandachtspunten

  • Labrador Retrievers houden van eten en worden zeer snel zwaarlijvig als ze te veel worden gevoerd. Beperk traktaties, geef je Labje voldoende lichaamsbeweging en meet maaltijden af. Wees daarnaast gewaarschuwd dat de grote eetlust van de Labrador zich uitstrekt tot mensenvoedsel en zelfs oneetbare items. Labradors wroeten graag in vuilnis en kunnen zelfs een maaltijd maken van items zoals kinderspeelgoed.
  • Labrador Retrievers zijn gefokt voor fysiek veeleisende banen en ze hebben de dus een hoge dosis energie. Ze hebben minstens 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig. Zonder dit kunnen ze hun opgekropte energie op destructieve manieren ventileren, zoals blaffen en kauwen.
  • Labs hebben zo'n goede reputatie dat veel mensen denken dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over training. Maar Labradors zijn grote, energieke dieren, en net als alle andere honden moeten ook zij goede hondenmanieren leren. Meld je aan voor puppy- en gehoorzaamheidscursussen zodra je je Lab naar huis brengt.
  • Veel mensen beschouwen Labs als een hyperactief ras. Labradorpups zijn beslist levendig, maar de meeste zullen rustiger worden naarmate ze ouder worden. Ze blijven echter meestal hun hele leven redelijk actief.

De beste eigenaar voor de Labrador Retriever

De Labrador Retriever is erg intelligent en enthousiast. Dit maakt de hond makkelijk te trainen. Een goede opvoeding is noodzakelijk aangezien deze honden beschikken over veel energie en uitbundigheid. De werkachtergrond van de Lab maakt dat ze actief zijn. Dit ras heeft dan ook activiteiten nodig die hem fysiek en mentaal uitdagen om gelukkig te zijn. Er is enige variatie in het activiteitenniveau van Labjes: sommige zijn baldadig, andere zijn meer ontspannen.

Zorg voor een consistente training met een liefdevolle beloning. Het fysiek straf geven aan de Labrador, werkt enkel averechts. De beste eigenaar voor de Labrador Retriever is dus iemand met veel tijd en geduld die opzoek is naar een echte familiehond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Labrador Retriever (Niet-standaard kleur)

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Ook honden kunnen suikerziekte hebben. Door een tekort aan insuline nemen de cellen geen glucose op, waardoor zij geen brandstof krijgen en het bloed teveel glucose bevat. Net als mensen moeten honden om deze reden insuline injecties krijgen. De ziekte kan aangeboren zijn of ontstaan door overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Door een genetische afwijking kunnen bepaalde eiwitten niet goed aan koper binden om dit uit het lichaam af te voeren. Koper stapelt zich op in het lichaam en dit is erg giftig voor de lever, waardoor de lever ontstoken raakt. De hond moet speciale medicijnen krijgen om het koper te kunnen afvoeren uit het lichaam en krijgt vaak een koperarm dieet voorgeschreven.

Een erfelijke aandoening waarbij ongeveer 10-15 minuten na extreme inspanning of opwinding de achterpoten plotseling verslappen en het hele lichaam kan verzwakken. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf weer binnen 30 minuten. Het DNA van de labrador ouderdieren kan worden getest op de gen-mutatie voor deze aandoening.

Een erfelijke huidafwijking die leidt tot pijnlijke kloven en korsten rond de neus. De aandoening wordt daarom ook wel 'korstenneus' genoemd.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Labrador Retriever vereist een wekelijkse vachtverzorging. Eén keer per week de vacht doorborstelen is voldoende voor deze hond. Wel vereist de Labrador vaker een borstelbeurt tijdens zijn ruiperiode. De Labrador Retriever verhaart veel. Houd hier dus rekening mee als je houdt van een erg schoon huis.

De Labrador (Niet-standaard kleur) bestaat uit de vachtkleuren Charcoal of Zilver.

De Labrador Retriever met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Labrador Retriever houdt niet alleen van kinderen, ze genieten ook van de commotie die ze met zich meebrengen. Ze gaan graag naar het verjaardagsfeestje van een kind en dragen zelfs graag een feestmuts. Zoals alle honden moeten ze echter worden getraind in het omgaan met kinderen - en kinderen moeten worden geleerd hoe ze zich in de buurt van de hond moeten gedragen.

Als een Labrador veel is blootgesteld aan andere honden, katten en kleine dieren, en is getraind in omgang met hen, zullen ze ook vriendelijk zijn voor andere huisdieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Labrador Retriever (Niet-standaard kleur) pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Erg enthousiast - Niet graag alleen

Op zoek naar een Labrador Retriever (Niet-standaard kleur) pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Labrador Retriever (Niet-standaard kleur)