Leonberger | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Leonberger

Aanhankelijk - Rustig - Gevoelig - Onbevreesd

Leonberger rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Neemt veel vuil mee naar binnen - luidruchtig

Op zoek naar een Leonberger pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Leonberger

Bij zo’n grote hond hoort ook een groot hart waar hij zijn familie binnen de kortste keren in sluit. Het is een loyale, aanhankelijke hond die graag tijd met ‘zijn’ mensen doorbrengt. Na een goede portie beweging is de Leonberger binnenshuis kalm. Vaak zullen ze in de buurt van hun familie blijven, maar soms kunnen ze zich even terugtrekken. Buiten tijdens wandelingen houdt dit ras de baas goed in de gaten en zullen ze niet snel afdwalen. Juist doordat de Leonberger zoveel waarde hecht aan familie is hij gevoelig voorstemmingen in huis. Hij houdt niet van onrust en ruzies, daar kan hij nerveus van worden.

Naar de buitenwereld is de Leonberger trots en zelfverzekerd. Ze zullen niet snel ergens voor terugdeinzen. Het zijn absoluut geen agressieve honden, maar ze zijn wel waaks en kunnen ook ingrijpen wanneer er gevaar dreigt. Het is een onbevreesd ras, met een Leonberger aan je zijde hoef je niet gauw bang te zijn. Tegenover vreemden zijn deze honden wat terughoudender, maar ook deze zullen ze vriendelijk benaderen wanneer ze het gevoel hebben dat ze geen bedreiging vormen.

Aandachtspunten

  • De Leonberger is een grote hond die veel ruimte nodig heeft. Dit ras is niet geschikt om in een klein huis te houden.
  • De Leonberger is graag buiten en houd erg van zwemmen. Ze hebben nog wel eens de neiging om onaangekondigd een duik te nemen.
  • De Leonberger heeft een hele dikke vacht waar veel vuil, takjes en blaadjes in kunnen gaan zitten. Na grote wandelingen is het aan te raden de vacht even door te borstelen om te voorkomen dat er klitten ontstaan en ze alle viezigheid meenemen naar binnen.
  • De Leonberger is van origine een waakhond en zal soms blaffen. Hoewel ze over het algemeen niet overmatig blaffen, zullen ze zeker af en toe van zich laten horen.
  • Een goede socialisatie en training is essentieel voor de Leonberger. Door zijn grootte is het extra van belang dat een eigenaar de hond onder controle heeft.

De beste eigenaar voor de Leonberger

De Leonberger is groot en sterk en beschikken over veel energie en enthousiasme. Hierom is een goede training van essentieel belang bij deze honden. Vanwege de sterkte van de Leonburger is het van belang dat de hond doet wat jij wil dat hij doet. Anders kan deze hond zo over je heen lopen. Bovendien heeft de Leonberger veel energie en is het belangrijk dat hij dit iedere dag kwijt kan raken. Kortom, de beste eigenaar voor de Leonberger is iemand met veel tijd en geduld en die consequent is in de training. Socialisatie voordat de pup 20 weken is, is belangrijk. Stel de hond dus gelijk bloot aan verschillende mensen, dieren en instellingen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Leonberger

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Komt met name voor bij jonge (middel)grote hondenrassen die in de groei zijn. Er vindt extra botvorming plaats aan de binnenkant van het bot wat pijnlijk is. Vaak zie je dat honden kreupel gaan lopen. De groeipijn kan worden voorkomen door een goed uitgebalanceerd voer te geven aan de hond.

Osteosacroom is een van de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren in de hond en heeft een slechte prognose. De tumoren groeien snel en zaaien vaak uit naar de longen. Deze tumoren komen vooral voor bij grotere hondenrassen.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Door een fout in het afweersysteem gaan antistoffen samenklonteren en deze lopen vast in de bloedvaatjes van de gewrichten. Dit leidt tot ontsteking van de gewrichten, meestal zijn er meerdere gewrichten aangedaan. De honden worden snel ziek en hebben pijn met lopen. Er moet vaak langdurig medicatie worden gegeven om het afweersysteem weer te normaliseren.

Hierbij raken de zenuwen die het strottenhoofd aansturen verlamd. Dit geeft problemen met ademen en slikken. De erfelijke vorm treedt al in het eerste levensjaar op en vaak moeten de dieren worden geëuthanaseerd.

Neurologische aandoening waarbij verlamming van de achterhand en stembanden kunnen optreden. Deze aandoening kan op alle leeftijden tot uiting komen. Behandeling is niet mogelijk.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Leonberger beschikt over een dikke en lange vacht met een ondervacht. Deze hond vereist dus dagelijkse vachtverzorging door de vacht goed door te borstelen. Hij verhaart over het algemeen veel dus de vacht extra borstelen tijdens de ruiperiode is aan te raden.

De Leonberger komt voor in verschillende kleuren. Voornamelijk komt hij voor in de kleuren mahonie, sandy, rood en geel.

De Leonberger met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De grote Leonberger kan goed overweg met kinderen. Ze zijn geduldig en niet snel van hun stuk gebracht door de drukte. Ze zullen graag met de kinderen spelen en ze beschermen tegen dreigingen. Ook tegenover andere honden is dit ras over het algemeen makkelijk in de gang, maar reuen kunnen soms nog wel eens uitvallen tegen andere reuen. Een goede socialisatie is essentieel om te zorgen dat dit ras goed met andere honden om kan gaan.

Op zoek naar een Leonberger pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Neemt veel vuil mee naar binnen - luidruchtig

Op zoek naar een Leonberger pup?
Bekijk fokkers