Mastiff | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Mastiff

Aanhankelijk - Dapper - Beschermend - Rustig

Mastiff
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 8 - 10 jaar

Kenmerken

Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Mastiff pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Mastiff

De Mastiff is een goedaardige hond met zijn hart op de juiste plek. Hij is rustig en enorm liefdevol naar zijn familie waardoor hij een perfecte gezinshond is. Tegenover vreemden is hij erg gereserveerd. Dit komt door het waakse karakter van de hond. Hij kan dus goed worden ingezet als serieuze waakhond.

Aan zijn baas is de Mastiff erg trouw en hij gaat er dan ook graag samen op uit door middel van lange wandelingen. Hij is onverschrokken, alert en moedig en zal dan ook niet aarzelen wanneer hij denkt dat zijn baas in gevaar is.

Aandachtspunten

  • De Mastiff is een hond die veel kwijlt.
  • De Mastiff is erg fragiel door zijn hele lichaam tijdens zijn eerste drie jaren. Het is dus belangrijk niets te forceren bij de hond om de ontwikkeling van zijn botten goed te laten verlopen.

De beste eigenaar voor de Mastiff

De Mastiff vereist een goede training. Om te beginnen is het van belang dat de hond van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd. De Mastiff mag nu dan wel enorm mild zijn, maar zijn zelfverzekerdheid kan ervoor zorgen dat hij onvoorspelbaar uit de kast kan komen. Deze hond moet daarom goed de wereld leren kennen en ervaringen opdoen met kinderen, andere honden, vreemden, etc. Verder is hij enorm gevoelig voor een harde stem. Hij vereist een consequente opvoeding, maar zorg dus dat dit wel op een vriendelijke en eerlijke manier gebeurd. Het is geen enorm gehoorzame hond, maar als je zijn gevoelige snaar weet te raken, krijg je enorm veel van de Mastiff terug.

Hij is niet enorm actief en een lange wandeling per dag is genoeg. Voldoende beweging is wel noodzakelijk om de gezondheid van deze hond op pijl te houden. Een huis met een grote tuin is voor deze hond ook ideaal, zodat hij zich lekker uit kan leven. De beste eigenaar voor de Mastiff is dus iemand die genoeg tijd en zin heeft om aan de behoeften van deze hond te voldoen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Mastiff

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Door een fout in het afweersysteem gaan antistoffen samenklonteren en deze lopen vast in de bloedvaatjes van de gewrichten. Dit leidt tot ontsteking van de gewrichten, meestal zijn er meerdere gewrichten aangedaan. De honden worden snel ziek en hebben pijn met lopen. Er moet vaak langdurig medicatie worden gegeven om het afweersysteem weer te normaliseren.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Mastiff heeft een korte en gladde vacht. Daarom is het een makkelijke vacht om te verzorgen. Wekelijks een borstel over de vacht halen is meer dan voldoende om losse haren en vuil te verwijderen. In de ruiperiode is het aan te raden vaker de vacht te borstelen. Ze verharen over het algemeen gemiddeld. De Mastiff komt voor in de kleuren abrikoos, brindle en lichtbruin.

De Mastiff met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Mastiff houdt van kinderen en zal ze goed beschermen. Door zijn grote lichaam kan hij wel soms per ongeluk een klein kind omstoten. Ook naar andere honden en huisdieren is deze hond erg tolerant. Hij kan wel enige training nodig hebben om met andere honden en/of huisdieren samen te wonen.

Op zoek naar een Mastiff pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 8 - 10 jaar

Kenmerken

Waaks - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Mastiff pup?
Bekijk fokkers