Newfoundlander | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Newfoundlander

Zachtaardig - Trouw - Intelligent - Vriendelijk

Newfoundlander rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 7-10 jaar

Kenmerken

Gevoelig voor oogbeschadiging - Meer dan gemiddelde vachtverzorging - Kwijlen

Op zoek naar een Newfoundlander pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Newfoundlander

De Newfoundlander staat niet voor niets bekend als de ‘gentleman’ onder de honden. Het karakter van dit ras is namelijk lief, teder, rustig en beschermend. Deze grote teddybeer houdt van zijn familie en ook vooral van kinderen. Ook tegenover andere dieren zijn Newfoundlanders heel vriendelijk en zachtaardig. Het is een grote, echte familiehond. De Newfoundlander wordt gemiddeld tussen de 66 en 72 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 45 en 68 kg.

Daarnaast is dit ook nog eens een heel intelligent ras, dat hard kan werken. In trainingen leert de Newfoundlander snel en er is weinig wat hij niet kan. De Newfoundlander is van nature een enorm goede zwemmer. Hij hielp vroeger bij het vissen en kon ingezet worden om mensen uit het water te redden. Je zou het misschien niet verwachten door hun grote bouw, maar ze kunnen echt keihard werken en ze pikken trainingen snel op.

De Newfoundlander heeft net als ieder ander groot ras in zijn eerste levensjaar veel voeding nodig. Na het eerste jaar wordt hun stofwisseling trager en hebben ze minder voeding nodig per dag. Een magere hond is bij dit ras gezonder dan een met overgewicht. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Aandachtspunten

  • De Newfoundlanders zijn grote honden en zullen daarom beter passen in een grotere leefomgeving.
  • Newfoundlanders zijn harde werkers en hebben daarom fysieke beweging nodig. Ook mentale stimulatie is belangrijk; het zijn ook nog eens intelligente honden.
  • Als je niet tegen wat kwijl kan, past dit ras niet bij jou. Want Newfoundlanders kwijlen, en veel ook.
  • De lange haren van de Newfoundlander moeten regelmatig geborsteld worden om de vacht mooi te houden en het vuil dat ze meedragen te beperken.
  • De Newfoundlanders gedijen het best in een koele omgeving. Zorg er dus voor dat er airconditioning in de buurt van dit ras is als het erg warm is.

De beste eigenaar voor de Newfoundlander

De Newfoundlander past het best bij een evenwichtige eigenaar die de hond consequent opvoedt maar wel vriendelijk blijft in de gebaren. Iemand die veel tijd besteedt aan het verzorgen van de vacht en zich beseft dat deze hond veel haar en vuil achterlaat in huis. De juiste eigenaar gaat lekker met de hond lange wandelingen maken zodat de hond voldoende beweging krijgt.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Newfoundlander

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen waarbij de aorta wordt vernauwd doordat het omgeven is door een stevige bindweefselring. Hierdoor moet het hart harder werken en ontstaat een hogere druk. Uiteindelijk leidt dit tot hartfalen of hartritmestoornissen, waarbij flauwtes, benauwdheid en plotselinge sterfte kunnen optreden. De ernst van de aandoening is afhankelijk van de vernauwing, bij een lichte vernauwing is de prognose gunstiger. De vernauwing kan in de loop der jaren erger worden en kan dan alleen middels medicatie worden ondersteund.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Komt met name voor bij jonge (middel)grote hondenrassen die in de groei zijn. Er vindt extra botvorming plaats aan de binnenkant van het bot wat pijnlijk is. Vaak zie je dat honden kreupel gaan lopen. De groeipijn kan worden voorkomen door een goed uitgebalanceerd voer te geven aan de hond.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Newfoundlander vereist veel verzorging. Het liefst dagelijks, maar minimaal een keer per week moet de vacht goed worden doorgekamd om klitten te voorkomen en lucht bij de vacht te laten. Het borstelen is ook van belang om rommel in huis, dat door de haren wordt veroorzaakt, te voorkomen. Deze hond verhaart namelijk veel. De vachtkleuren die voorkomen bij de Newfoundlander zijn zwart, bruin en wit-zwart.

De Newfoundlander met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De meeste kinderen zijn dol op deze zachte reus van een hond. Het komt daarom extra goed uit dat de Newfoundlander heel goed met kinderen om kan gaan. Door de grootte van dit ras kan een klein kind wel makkelijk omgestoten worden, dat is iets om op te letten.

Zolang de Newfoundlander goed gesocialiseerd is, is hij ook heel goed in de omgang met andere huisdieren. Dit geldt ook voor kleinere beesten, zoals katten.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Newfoundlander pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 7-10 jaar

Kenmerken

Gevoelig voor oogbeschadiging - Meer dan gemiddelde vachtverzorging - Kwijlen

Op zoek naar een Newfoundlander pup?
Bekijk fokkers