Parson Russell Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Parson Russell Terriër

Brutaal - Energiek - Levendig - Intelligent

Parson rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 15 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig -Veel beweging nodig - Voldoende training en socialisatie nodig

Op zoek naar een Parson Russell Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Parson Russell Terriër

De Parson Russel Terriër is energiek en heeft een uitlaatklep nodig voor zijn intensiteit en gedrevenheid. De Parson Russell is een uitstekende keuze voor hondensporten die behendigheid, snelheid en intelligentie vereisen. Buiten dit is de PRT een uitstekende waker.

Aandachtspunten

  • De Parson Russel Terriër kan eigenwijs zijn.
  • Hij heeft een grote energiebehoefte en hebben tenminste een aantal stevige wandelingen per dag nodig.
  • Zonder genoeg beweging of mentale stimulatie kunnen ze destructief gedrag vertonen.
  • Ze zijn meestal niet geschikt voor het leven op een appartement, tenzij je er dagelijks voor zorgt dat de hond een uitlaatklep heeft.

De beste eigenaar voor de Parson Russell Terriër

Eigenaren van een Parson Russell Terriër moeten vanaf het begin effectief leiderschap tonen om te voorkomen dat deze kleine hond het huis domineert. De training van de Parson Russell Terriër vereist consistente aanpak met een groot gevoel voor humor. Het zijn slimme, energieke, vrolijke kleine hondjes, ze vervelen zich dus snel. Houd trainingssessies leuk en interessant. Positieve trainingsmethodes gericht op het geven van een beloning voor gewenst gedrag leveren de beste resultaten op. Verder vereist deze hond ook veel beweging. De beste eigenaar is dus iemand met veel tijd en geduld voor de hond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Parson Russell Terriër

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij deze oogaandoening kan de ooglens (gedeeltelijk) loslaten en zich in het oog verplaatsen. Het vocht kan niet uit het oog worden afgevoerd, waardoor er een verhoogde druk ontstaat in de oogbol (glaucoom). Het oog moet met spoed worden behandeld om het te kunnen behouden. Bij sommige rassen wordt de aandoening 'Primaire Lensluxatie' genoemd en is er een DNA-test beschikbaar om de ouderdieren te testen.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.

Een neurologische aandoening die pas op latere leeftijd bij de hond tot uiting komt. De zenuwen in het lichaam vallen bij deze afwijking langzamerhand uit. Het begint meestal een wankele stand op de achterpoten en dit kan doorgaan tot een verlamming van de hele achterhand. In sommige gevallen kan de hond ook uiteindelijk niet meer op zijn voorpoten staan en kan hij moeite krijgen met slikken en ademen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Parson Russell Terrier komt voor in twee verschillende soorten vachten: de gladhaar en de ruwhaar. De Terriër met gladhaar vereist een wekelijkse borstelbeurt en het is aan te raden dit regelmatiger te doen tijdens de ruiperiode. De ruwharige Terriër vereist naast de wekelijkse borstelbeurt ook drie tot vier keer per jaar geplukt te worden. Deze hond verhaart gemiddeld en komt voor in de vachtkleuren wit & tan, driekleur, zwart & wit en lemon & wit.

De Parson Russell Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Indien goed gesocialiseerd, kan de Parson Russel Terriër goed met kinderen. Uitgerust met schijnbaar eindeloze energie en een nieuwsgierige, intelligente aard, is dit hondenras altijd in de weer. Om deze reden zijn PRTs vaak goede huisdieren in huizen met kinderen, omdat ze met plezier urenlang zullen spelen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze de hond met respect moeten behandelen.

Op zoek naar een Parson Russell Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13 - 15 jaar

Kenmerken

Houdt van graven - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig -Veel beweging nodig - Voldoende training en socialisatie nodig

Op zoek naar een Parson Russell Terriër pup?
Bekijk fokkers