Rottweiler | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Rottweiler

Zelfvertrouwen- Alert - Beschermend - Zelfstandig

Rottweiler 2
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 jaar

Kenmerken

Kan dominant en territoriaal zijn - Niet graag alleen - Slecht gedrag bij jonge honden meteen afleren - Ze verharen veel - Kwijlen

Op zoek naar een Rottweiler pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Rottweiler

De ideale Rottweiler is kalm, zelfverzekerd en moedig, nooit verlegen. Hij heeft een zelfverzekerde afstandelijkheid en sluit niet direct vriendschappen met mensen. In plaats daarvan neemt hij een afwachtende houding aan met nieuwe mensen of situaties. Met zijn gezin is hij aanhankelijk en volgt hij hen vaak door het hele huis. Hij heeft een inherent verlangen om zijn gezin en eigendommen te beschermen, maar mag nooit zonder reden agressief zijn tegenover mensen.

Je zult enkele verschillen tussen de seksen zien. Reutjes zijn stil maar waakzaam en beoordelen hun omgeving voortdurend op bedreigingen. Vrouwtjes zijn iets gemakkelijker te controleren en kunnen meer aanhankelijk zijn. Beide zijn zeer trainbaar, maar kunnen koppig zijn. Gemiddeld worden Rottweilers tussen de 55 en 69 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 36 en 37 kg.

Het temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy's met een fijn karakter zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die midden op de weg ligt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd ten minste één van de ouders - meestal is de moeder degene die beschikbaar is - om ervoor te zorgen dat ze een fijn temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te evalueren hoe een puppy eruit zal zien als hij opgroeit.

Zoals elke hond hebben Rottweilers behoefte aan vroege socialisatie - blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen - als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Rottweiler-puppy opgroeit tot een goed afgeronde hond. Hem inschrijven voor een puppy-kleuterklas is een goed begin. Door bezoekers regelmatig uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan, en tijdens een ontspannen wandeling om buren te ontmoeten, kan hij ook zijn sociale vaardigheden verbeteren.

Aandachtspunten

  • Rottweilers zijn grote, krachtige honden en hebben vanaf hun vroege jeugd uitgebreide socialisatie en training nodig.
  • Rottweilers stonden op de lijst van ""Hoog Risico honden"". Deze lijst bestaat niet meer, maar jouw gemeente kan wel specifieke regels hebben zoals verplicht aanlijnen of het dragen van een muilkorf.
  • Nog meer dan bij andere rassen doe je er als verantwoordelijke Rottweilerbezitter verstandig aan een intensief trainingstraject onder begeleiding te volgen.
  • Als ze met kinderen worden grootgebracht, kunnen goed opgevoede Rottweilers het goed met hen vinden. Ze moeten echter worden geleerd wat acceptabel gedrag bij kinderen is. Rotties hebben een natuurlijk instinct om te hoeden en kunnen kinderen ""stoten"". Vanwege hun grootte kan deze ""bult"" ervoor zorgen dat peuters vallen en zichzelf verwonden. Bovendien hebben sommige Rottweilers een sterke prooidrift en kunnen ze overdreven opgewonden raken als kinderen rennen en spelen. Houd altijd toezicht op uw Rottweiler als hij in de buurt van kinderen is.
  • Als u een volwassen Rottweiler heeft, introduceer dan voorzichtig nieuwe dieren, vooral honden. Rottweilers kunnen agressief zijn tegen vreemde honden, vooral honden van hetzelfde geslacht.
  • Rottweilers zijn intelligent en kunnen goed worden getraind, maar alleen als je stevig en consistent bent.
  • Rottweilers zullen je testen om te zien of je echt meent wat je zegt. Wees specifiek in wat je vraagt ​​en laat geen mazen in de wet achter die ze kunnen misbruiken.
  • Rottweilers hebben dagelijks een paar wandelingen van 10 tot 20 minuten of speeltijd nodig.
  • Rottweilers hebben een dubbele vacht en verharen erg in de lente en de herfst.

De beste eigenaar voor de Rottweiler

Rottweilers vereisen stevige, consistente maar niet te harde opvoeding. Een scherp woord is vaak voldoende berisping, maar alleen als je je leiderschap duidelijk hebt vastgesteld. Zo niet, dan kan hij proberen je te pesten of te bluffen. Hun eigenaar moet mentaal stevig in zijn schoenen staan en in staat zijn om echt leiding te geven aan de hond. Daarnaast moet de nieuwe eigenaar aanvullende trainingen volgen bij een geschikte hondenschool. Dit is geen hond voor mensen die assertief zijn of geen tijd hebben om zich te wijden aan training en supervisie. Het respect van een Rottweiler verdienen, omvat het stellen van grenzen en het aanleren van consequenties voor ongepast gedrag, die beide tijd en geduld vergen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Rottweiler beschermt de hond tegen kou en de zon. Het beschermt ook de huid van de hond. De gezondheid van de hond kan vaak door de vacht worden gepeild. Wanneer deze glanst, is de hond in topconditie. Wanneer de vacht wat doffer is, kan er iets aan de hand zijn. De haren van de Rottweiler zijn niet lang genoeg om in de klit te raken. Borstel de hond alleen gedurende de ruiperiode. Dit is zo’n twee keer per jaar. Wanneer je de hond te vaak borstelt kan deze terecht komen in een permanente ruiperiode. Dat wil je niet!

De rottweiler verhaart op de ruiperiodes na, niet ernstig veel. Deze hond komt in drie kleuren voor: zwart gemixt met mahonie, rust of tan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Rottweiler

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Osteosacroom is een van de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren in de hond en heeft een slechte prognose. De tumoren groeien snel en zaaien vaak uit naar de longen. Deze tumoren komen vooral voor bij grotere hondenrassen.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.

Osteochondrose is een aandoening waarbij aan het kraakbeen in het gewricht is aangedaan en daardoor kunnen afbreken. De losse stukjes kraakbeen in het gewricht geven veel pijn en de hond gaat kreupel lopen. OCD wordt met name bij grote hondenrassen gezien die nog in de groei zijn. Het losse kraakbeen zal chirurgisch uit het gewricht moeten worden verwijderd.

Een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen waarbij de aorta wordt vernauwd doordat het omgeven is door een stevige bindweefselring. Hierdoor moet het hart harder werken en ontstaat een hogere druk. Uiteindelijk leidt dit tot hartfalen of hartritmestoornissen, waarbij flauwtes, benauwdheid en plotselinge sterfte kunnen optreden. De ernst van de aandoening is afhankelijk van de vernauwing, bij een lichte vernauwing is de prognose gunstiger. De vernauwing kan in de loop der jaren erger worden en kan dan alleen middels medicatie worden ondersteund.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Aandoening van de rugwervels, waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt. Ook wordt er nieuw botweefsel aangemaakt, waardoor de wervels met elkaar vergroeien. De hond kan zijn rug minder bewegen en krijgt pijn in zijn rug. In ernstige gevallen kunnen zenuwen beschadigd raken en kan er uitval optreden.

Een aandoening waarbij de zenuwen op meerder plaatsen in het lichaam zijn aangetast waardoor verlamming optreedt. Onder andere bij het strottenhoofd wat leidt tot ademhalingsproblemen. Deze aandoening is ongeneesbaar en heeft daarom de dood tot gevolg.

De Rottweiler met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Rottweilers kunnen met kinderen, maar alleen als ze met hem zijn opgegroeid. In de buurt van kinderen, vooral jonge kinderen, moeten ze onder toezicht staan, omdat ze zo groot en sterk zijn. Wanneer de Rottweiler niet in goede handen is kan hij agressie naar kinderen uiten.

Ze zijn alleen geschikt voor gezinnen met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan. Het is ook belangrijk om toezicht te houden op uw Rottweiler wanneer uw kinderen vriendjes hebben. Rottweilers kunnen verstoord raken door luid of ruw spel tussen kinderen en kunnen stappen ondernemen om het een halt toe te roepen, zonder te beseffen dat 'zijn' kinderen geen gevaar lopen. Ze kunnen ook jonge rennende kinderen achtervolgen.

Op zoek naar een Rottweiler pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10 jaar

Kenmerken

Kan dominant en territoriaal zijn - Niet graag alleen - Slecht gedrag bij jonge honden meteen afleren - Ze verharen veel - Kwijlen

Op zoek naar een Rottweiler pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Rottweiler