Saluki | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Saluki

Actief - Intelligent -Goedaardig - Trouw

Saluki vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Verhaart weinig

Op zoek naar een Saluki pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Saluki

Een Saluki is een echte werkhond, hij is gefokt voor snelheid, uithoudingsvermogen en hij heeft een passie voor jacht. Een Saluki is een temperamentvolle onafhankelijke jager. Bij elke beweging activeert zijn achtervolging instinct. Hij heeft heel veel beweging nodig. Een Saluki heeft sterk zijn eigen mening. Het is een aanhankelijke en gevoelige hond. Saluki’s zijn afstandelijke honden maar wel toegewijd aan familie. Het is een zachtaardige hond en rustig gezelschap. Hij hecht zich vaak aan één persoon, dit kan leiden tot verlatingsangst. Een Saluki houdt niet zo van hondenspelletjes met een bal of een stok. Bij vreemden kunnen Saluki’s gereserveerd reageren. Ze kunnen verlegen zijn als ze niet van jongs af aan gesocialiseerd zijn. De socialisatie is belangrijk bij een Saluki pup, dit zorgt er namelijk voor dat je hond opgroeit tot veelzijdige hond.

Aandachtspunten

  • Saluki’s houden van rennen en hebben veel dagelijkse beweging nodig.
  • Saluki's zijn over het algemeen rustige honden.
  • Saluki's kunnen kieskeurige eters zijn.
  • Saluki’s moeten aan een lijn worden gehouden als ze niet in een omheind gebied zijn. Ze hebben een sterke prooi drift en zullen achter alles wat harig is en beweegt aangaan.

De beste eigenaar voor de Saluki

Een Saluki is moeilijk te trainen, het is een eigenzinnige hond en gehoorzaamheid is niet zijn sterkste kant. Als baasje moet je zacht, geduldig en consistent zijn. Wees bij het trainen van een Saluki consequent, gebruik vooral positieve beloningen omdat het een gevoelig ras is. Hij reageert slecht op een ruwe aanpak. Een Saluki heeft een actieve eigenaar nodig, die hem vaak lekker laat rennen. Het baasje moet open staan voor een gevoelige hond, en moet geen strikte gehoorzaamheid verwachten. Hij moet bereid zijn veel tijd en. Inzet te investeren in de training van een Saluki.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Saluki

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Kwaadaardige tumor die vanuit de bloedvatwand groeit, meestal in de vaten van de milt. De tumor zaait zich meestal snel uit en heeft daardoor een slechte prognose.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Saluki heeft een korte, gladde, zijdeachtige vacht. De Saluki’s komen voor in de kleuren, wit, creme, fawn, goud, grizzle en tan, zwart en tan, driekleurig (wit, zwart en tan). Hij heeft een makkelijke vacht. Wekelijks een keer borstelen om de dode haren te verwijderen is voldoende. Een Saluki verhaart weinig. De hond wil graag schoon zijn, dit kan je makkelijk doen met een doekje of een vochtige doek.

De Saluki met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Saluki’s zijn zachtaardige kalme honden. Toch worden ze niet aanraden met kleine kinderen. Ze zijn namelijk iets te actief voor kleine kinderen, ook hebben ze een dunne huid en knobbelige botten dit maakt ze kwetsbaar als kinderen niet voorzichtig zijn. Een Saluki is wel goed met verstandige kinderen als hij ermee wordt opgegroeid.

Saluki’s kunnen goed opschieten met andere honden die niet te dominant zijn. Saluki’s zullen niet achter kleine honden of katten van hun eigen huishouden aan gaan als ze ermee zijn opgegroeid. Maar andere dieren zoals, muizen, konijnen en vogels kunnen ze gaan zien als prooi en dan gaan ze erop jagen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Saluki pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Sterk jachtinstinct - Verhaart weinig

Op zoek naar een Saluki pup?
Bekijk fokkers