Schotse Herdershond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Schotse Herdershond

Aanhankelijk - Zachtaardig - Intelligent - Beschermend

Collie
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Gevoelig voor stemmingen - Niet graag alleen

Op zoek naar een Schotse Herdershond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Schotse Herdershond

Langhaar

De Schotse Herdershond langhaar is vriendelijk, vrolijk, energiek, aanhankelijk en beschermend. Hij heeft een zachtaardig karakter en wil graag in de buurt zijn van zijn familie. Het is geen geschikte hond om veel alleen thuis te laten. Hij zou goed in een gezin passen die hem graag meeneemt op avontuur. Hierbij komen zijn intelligente en energieke karakter goed tot zijn recht. Deze Collie heeft een karakteristieke aanwezige blaf die hij uit enthousiasme graag laat horen, het is een echte prater. Hij kan zich soms laten horen als er bezoek komt, maar zal nooit agressie vertonen. Daarvoor houdt hij teveel van mensen.

Korthaar

De Schotse Herdershond korthaar is vriendelijk, vrolijk, energiek, aanhankelijk en beschermend. Hij heeft wat meer temperament dan zijn langharige broer en is erg nieuwsgierig aangelegd. Het liefste bemoeit hij zich overal mee. Dit ras wil graag in de buurt zijn van zijn familie. Het is geen geschikte hond om veel alleen thuis te laten. Hij zou goed in een gezin passen die hem graag meeneemt op avontuur. Hierbij komen zijn intelligente en energieke karakter goed tot zijn recht. Deze Collie heeft een karakteristieke aanwezige blaf die hij uit enthousiasme graag laat horen, het is een echte prater. Hij kan zich soms laten horen als er bezoek komt, maar zal nooit agressie vertonen. Daarvoor houdt hij teveel van mensen.

Aandachtspunten

  • De Schotse Herdershond kan bovengemiddeld blaffen ten opzichte van andere rassen. Dit is meestal uit enthousiasme.
  • De Schotse Herdershond is niet heel graag alleen. Zorg dat je je hond op tijd leert alleen te zijn om verlatingsangst te voorkomen.
  • Honden van dit ras kunnen erg gevoelig zijn voor stemmingen.
  • De Schotse Herdershond wil graag werken. Het is belangrijk hem voldoende uitdaging aan te bieden, zowel fysiek als mentaal.

De beste eigenaar voor de Schotse Herdershond

De Schotse Herdershond heeft een eigenaar nodig die zijn hond graag meeneemt op avontuur. Hij past erg goed thuis in een gezin met kinderen en andere huisdieren. Daarnaast moet je het niet vervelend vinden dat je hond je overal in huis wil volgen. Honden van dit ras kunnen vocaal zijn, dit moet je kunnen waarderen.

De Schotse Herder is gevoelig voor stemmingen en harde geluiden. Houd hier in je opvoeding rekening mee. Deze hond is zeer intelligent en zal alles voor zijn baas overhebben. Een consequente opvoeding met veel positieve beloningen zal het beste resultaat leveren.

Door de atletische bouw van de Schotse Herdershond, is hij zeer geschikt voor verschillende hondensporten. Hij gaat graag een samenwerking aan met zijn eigenaar. Ze hebben gemiddeld tot veel energie en moeten dagelijks minimaal een uur wandelen en daarbij los kunnen rennen.

Besteed je liever minder tijd aan de vachtverzorging dan is de Schotse Herder korthaar eerder jouw vriend.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Schotse Herdershond

Dit is een erfelijke aangeboren oogafwijking die de ontwikkeling van het oog negatief beïnvloedt en kan leiden tot blindheid. Er kan bij puppy's vanaf ongeveer 6-7 weken leeftijd al worden onderzocht of de aandoening aanwezig is. De afwijking komt bij meer honden voor dan alleen collie's.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een gendefect waardoor de hond gevoeliger is voor bepaalde geneesmiddelen en narcose. Na inname van deze middelen wordt de hond snel ziek en worden vooral sloomheid, kwijlen, braken en neurologische verschijnselen gezien. Dit kan soms een dodelijke afloop hebben. Het is dus belangrijk dat zowel jij als de dierenarts op de hoogte zijn van de afwijking.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Langhaar

De Schotse Herdershond langhaar heeft een lange rechte en ietwat stugge bovenvacht. Zijn ondervacht is dik en wollig, waardoor je zijn huid nauwelijks kan zien. De kleuren die kunnen worden gezien zijn: sable, sable met wit, merle en tricolor.

Het advies is om de vacht minstens 1 a 2 keer per week volledig te borstelen. Doe dit eerst tegen de haarrichting in en verlos zijn vacht daarmee van klitten die met het blote oog niet goed zichtbaar zijn. Let er daarnaast op dat je zijn poten één keer per maand trimt. Dit kan je het beste doen met een hondentrimschaar. Zorg ervoor dat je al van pup af aan het hele verzorgingsritueel uitvoert, zodat hij daaraan kan wennen.

Korthaar

De Schotse Herdershond korthaar heeft een korte stugge bovenvacht. Zijn ondervacht is dik en wollig, waardoor je zijn huid nauwelijks kan zien. De kleuren die kunnen worden gezien zijn: sable, sable met wit, merle en tricolor.

De Schotse Herdershond korthaar heeft geen specifieke vachtverzorging nodig. Wel is het verstandig om hem tijdens de ruiperiode extra te borstel, zodat hij sneller van zijn haar wordt verlost.

De Schotse Herdershond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Schotse Herdershond is bij uitstek een familiehond. Hij vindt het erg fijn om mensen om zich heen te hebben. Zorg er wel voor dat je al van pup af aan leert hoe de hond moet omgaan met kleine kinderen.

Ook met andere huisdieren kan de Schotse Herdershond goed samenleven. Zorg voor een goede socialisatie met huisdieren als de hond nog jong is. Soms kan hij kleine huisdieren als prooi gaan zien en zal hij er graag achteraan rennen.

Op zoek naar een Schotse Herdershond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Gevoelig voor stemmingen - Niet graag alleen

Op zoek naar een Schotse Herdershond pup?
Bekijk fokkers