Sheltidoodle | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Sheltidoodle

Aanhankelijk - Intelligent - Gevoelig - Sportief

Sheltidoodle
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Aanhankelijk - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Sheltidoodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Sheltidoodle

De Sheltidoodle is een aanhankelijke en zeer intelligente hond. Hij heeft een gevoelig karakter en is graag bij zijn eigenaar in de buurt. Hierdoor kan hij het lastig vinden om alleen thuis te blijven. Train hem van jongs af aan om verlatingsangst te voorkomen. De Sheltidoodle doet er alles aan om zijn baasje gelukkig te maken en wil erg graag werken. Als eigenaar van de Shelitdoodle moet je het dus leuk vinden om trainingen te gaan volgen met je hond.

Aandachtspunten

  • De Sheltidoodle houdt niet van extreme drukte, hij gedijt het beste in een rustiger omgeving.
  • De vacht van de Sheltidoodle kan lang en erg dik worden. Houd er rekening mee dat er veel vuil mee naar huis kan worden gesleept.
  • De Sheltidoodle is een kruising tussen 2 rassen. Hierdoor kunnen de karaktereigenschappen en het uiterlijk per hond verschillen.

De beste eigenaar voor de Sheltidoodle

De Sheltidoodle heeft een eigenaar nodig die consequent is, maar wel zachtaardig is. Doordat hij zeer intelligent is, zal hij een fijne trainingspartner zijn die dingen snel oppikt. Maar let op, hij kan daardoor ook snel dingen aanleren die niet goed zijn. Je moet de Sheltidoodle zijn leven lang mentaal blijven prikkelen. Dit kan door verschillende gehoorzaamheidstrainingen te volgen, maar de Sheltidoodle is ook zeer geschikt voor vele hondensporten. Het energieniveau van de Sheltidoodle is gemiddeld tot hoog. Hij heeft een aantal stevige wandelbeurten nodig per dag waarbij hij lekker los kan rennen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Sheltidoodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Sheltidoodle kan variëren van kleur en type. Hij bezit meestal over een golvend tot krullende vacht van middellange tot lange lengte. Sommige Sheltidoodles hebben een enkele vacht en andere juist weer een dikke ondervacht. De Sheltidoodle verhaart niet tot nauwelijks en moet regelmatig worden getrimd. Zelf moet je de vacht met regelmaat borstelen en dagelijks controleren op klitten en op achtergebleven takjes of ander vuil.

De Sheltidoodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Sheltidoodle kan erg gevoelig zijn voor teveel prikkels en extreme drukte. Hij past daarom minder goed in een gezin met kleine drukke kinderen. Een stabiele en rustige omgeving heeft zijn voorkeur. Met oudere kinderen die goed weten hoe ze moeten omgaan met een hond zal de Sheltidoodle goed kunnen samenleven.

Over het algemeen is de Sheltidoodle erg tolerant tegenover andere honden en huisdieren. Hij kan soms over een drijvers instinct bezitten en andere dieren proberen bijeen proberen te drijven. Leer dit van jongs af aan af. Ook voor andere huisdieren geldt dat een goede socialisatie essentieel is voor een goede omgang.

Op zoek naar een Sheltidoodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Kan last hebben van verlatingsangst - Aanhankelijk - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Sheltidoodle pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Sheltidoodle