Sint-Bernard | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Sint-Bernard

Vriendelijk - Waaks - Loyaal - Zelfverzekerd

Sint bernard
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 8-10 jaar

Kenmerken

Verharen veel - Kwijlen - Neemt veel vuil mee naar binnen

Op zoek naar een Sint-Bernard pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Sint-Bernard

De Sint-Bernard is een vriendelijke en zelfverzekerde hond. Het is een rustige hond, maar beschikt ook over een levendig en speels temperament. Het is een uitstekende gezinshond en voelt ieder gezinslid goed aan. Wanneer iemand het moeilijk heeft is de Sint-Bernard de eerste die het doorheeft. Verder is de Sint-Bernard een goede waakhond en zal hij er alles aan doen om zijn familie te beschermen. Vanwege de grootte van de hond, zal deze hond het gelukkigst zijn in een groot huis.

Aandachtspunten

  • Sint-Bernards staan om hun grote lichaam bekend en het zal dan ook niet verrassend zijn dat dit ras niet geschikt is voor een appartement. Alhoewel ze in huis echt rustig zijn, hebben ze wel de ruimte nodig.
  • De Sint-Bernard is erg goed met kinderen en zeer beschermend naar zijn hele familie. Door zijn grootte kan dit ras wel per ongeluk een kleiner kind omstoten, dus pas daarmee op.
  • Als je het huis graag netjes wil houden, is de Sint-Bernard niet de hond voor jou. Dit ras kwijlt, verhaart en neemt veel vuil mee naar binnen in zijn vacht.
  • Sint-Bernards kunnen niet goed tegen hitte. Het is ook niet de bedoeling dat dit ras buiten leeft. Naast het feit dat dit te warm kan zijn, gedijt een Sint-Bernard ook het best dichtbij zijn familie.
  • Het duurt bij de Sint-Bernard wat langer voordat ze mentaal volwassen zijn.
  • Een Sint-Bernard zal niet blaffen als hier geen reden voor is.

De beste eigenaar voor de Sint-Bernard

De beste eigenaar voor de Sint-Bernard is iemand met veel geduld en die stevig in zijn of haar schoenen staat. Het is belangrijk dat deze hond consequent en duidelijk wordt opgevoed, anders zal hij ervoor zorgen dat zijn regels wet worden binnen het gezin. Wel is het de bedoeling dat de training zachtaardig gebeurd. Wanneer dat zo is, zal de hond snel commando's aanleren. Ook is het van belang dat de hond tijdens de groei niet lichamelijk wordt vermoeid. Ze vereisen namelijk al hun energie voor het groeien van de sterke spieren en botten. De Sint-Bernard heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Drie keer per dag een blokje om is voor deze hond dus voldoende.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Sint-Bernard

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Komt met name voor bij jonge (middel)grote hondenrassen die in de groei zijn. Er vindt extra botvorming plaats aan de binnenkant van het bot wat pijnlijk is. Vaak zie je dat honden kreupel gaan lopen. De groeipijn kan worden voorkomen door een goed uitgebalanceerd voer te geven aan de hond.

Osteosacroom is een van de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren in de hond en heeft een slechte prognose. De tumoren groeien snel en zaaien vaak uit naar de longen. Deze tumoren komen vooral voor bij grotere hondenrassen.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Sint-Bernard vereist dagelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. Hiermee worden klitten voorkomen en dood haar verwijderd. Vooral tijdens de ruiperiode is het extra van belang de Sint-Bernard dagelijks te kammen. Deze hond komt voor in twee verschillende vachtsoorten, namelijk glad/kortharig of grof/langharig. Met beide vachtsoorten verhaart de Sint-Bernard gemiddeld. De vachtkleuren waarin de Sint-Bernard kan voorkomen zijn voornamelijk wit met een andere kleur, rood, mahonie of zwart.

De Sint-Bernard met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Sint-Bernard kan uitstekend overweg met kinderen. Ze zijn extreem geduldig, rustig en beschermend. Ook kan dit ras veel hebben, vooral van kinderen. Het is wel belangrijk om erop te letten dat een kind daar geen misbruik van gaat maken.

Ook kan de Sint-Bernard goed opschieten met andere dieren. Let wel op met kleinere dieren en kinderen; de Sint-Bernard kan hen per ongeluk omstoten met zijn grote lijf.

Op zoek naar een Sint-Bernard pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 8-10 jaar

Kenmerken

Verharen veel - Kwijlen - Neemt veel vuil mee naar binnen

Op zoek naar een Sint-Bernard pup?
Bekijk fokkers