Alles wat je moet weten over de Teckel | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Teckel

Pittig - Alert - Liefdevol - Gevoelig

Teckel
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Teckel pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Teckel

Het karakter van de Teckel wordt omschreven als slim, levendig en moedig. Hij is gefokt op zijn doorzettingsvermogen, wat hem koppig kan maken. Dashonden zijn gek op knuffels van hun baasje. Voor veel eigenaren weegt dit kenmerk zwaarder dan het feit dat ze te maken hebben met een ras dat graag zijn eigen zin doordrijft. Het teckel-karakter kan ook variëren met het vachttype. Omdat de ruwharige Dashonden een terriër op hun achtergrond hebben, kunnen ze ondeugender zijn. Langharige Dashonden zijn vaker kalm en stil.

Aandachtspunten

  • Teckels kunnen erg koppig zijn.
  • Teckels zijn intelligente honden met een onafhankelijk karakter en een speelse geest. Hierdoor kunnen ze ondeugend zijn. Wees geduldig, stevig en consistent bij de opvoeding.
  • Omdat ze zijn gefokt voor de jacht, kunnen ze gedrag vertonen dat daarmee in verband staat. Ze zijn ontworpen om in dassenholen te graven en dat instinct kan ertoe leiden dat ze in plaats daarvan je planten opgraven.
  • Teckels hebben een luide, diepe blaf. Voor een hond van hun formaat blaffen ze graag!
  • Als je niet uitkijkt, kan je teckel dik en lui worden, wat zijn kwetsbare rug erg kan belasten. Het is belangrijk dus dat je jouw teckel op een gezond gewicht houdt.
  • Jouw Teckel zal waarschijnlijk een 'eenpersoons' hond zijn. Van nature kan hij vreemden wantrouwen. Het is dus belangrijk om hem als pup goed te socialiseren.

De beste eigenaar voor de Teckel

Het temperament van een Teckel wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Zoals elke hond hebben Teckels vroege socialisatie nodig door ze bloot te stellen aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen wanneer ze jong zijn. Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin.

Toekomstige eigenaren moeten in het bezit zijn van een sterke wil en voorbereid zijn op een koppige, komische maar liefhebbende hond. Het is belangrijk de Dashond op een consequente maar liefdevolle manier op te voeden. De Dashond is een intelligente hond en in staat om snel nieuwe dingen te leren. Wel is het belangrijk dat de training uitdagend blijft voor de hond.

Kortom, de beste eigenaar voor de Teckel is iemand met veel tijd en geduld om lekker met de hond aan te slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Teckel

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Stoornis in de groei en rijping van het kraakbeen van de lange botten. Dit remt de groei van de botten met als resultaat korte, dikke botten. Voor sommige rassen is dit een uiterlijk kenmerk. De aandoening gaat vaak gepaard met het radius curvus syndroom. In sommige gevallen kan een specialistische chirurgische ingreep de aandoening verlichten.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Bij deze aandoening worden de tussenwervelschijven langzaam afgebroken. De rugwervels worden instabiel en de zenuwen van het ruggenmerg kunnen daardoor beschadigen en dit geeft veel pijn bij de hond.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Aandoening waarbij de slokdarm verwijd is en voeding daardoor minder goed naar de maag wordt getransporteerd. Vaak blijft het eten in de slokdarm staan en braakt de hond dit weer uit. Er is een groter risico op verslikken, wat weer een longontsteking kan veroorzaken. Genezing is niet mogelijk en vaak moet de hond in een speciale zitstoel eten krijgen.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vachtverzorging van de Dashond is afhankelijk van zijn vachtsoort. De kortharige Dashond vereist weinig vachtverzorging, terwijl de langharige Dashond wekelijkse vachtverzorging vereist door middel van het doorkammen van de vacht. Hiermee worden klitten verwijderd. Daarentegen is het bij de ruwharige Dashond juist belangrijk dat zij ongeveer tweemaal per jaar een bezoekje plegen aan een professionele trimsalon.

De Teckel met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Teckels zijn goed met kinderen uit hun eigen gezin wanneer ze als pup aan hen worden voorgesteld. Ze zijn misschien niet zo dol op de vriendjes van de kinderen, dus houd dit goed in de gaten. Met zijn lange rug kan de teckel gemakkelijk gewond raken als hij ruw wordt behandeld. Maak er een regel van dat jonge kinderen de teckel alleen mogen vasthouden of aaien als ze op de grond zitten.

Teckels kunnen overweg met andere huisdieren, vooral wanneer ze als pup met hen opgroeien.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Teckel pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Veel blaffen - Niet graag alleen - Kunnen moeite hebben met zindelijkheid

Op zoek naar een Teckel pup?
Bekijk fokkers