Tamaskan | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Tamaskan

Actief - Intelligent - Zachtaardig - Aanhankelijk

Tamaskan 2
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Voorkom dat ze schuw worden, dit kan tot agressie leiden - Niet graag alleen

Op zoek naar een Tamaskan pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Tamaskan

Ondanks zijn wilde uiterlijk is de Tamaskan eigenlijk een vrij zachtaardig ras. Ze zijn lief en aanhankelijk. Tamaskans tolereren niet dat ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Ze zijn vatbaar voor het ontwikkelen van verlatingsangst. De Tamaskan is zeker geschikt als gezelschapsdier, werkhond of familiedier.

Echter is dit wel een hond voor een ervaren baas die veel tijd heeft om beweging en uitdaging aan de hond te bieden. Tamaskan pups hebben veel aandacht en zorg nodig. Dit is absoluut geen hond voor een beginneling. Bovendien is het aan te raden om bij de fokker te vragen naar gedragstesten van de ouderdieren.

Aandachtspunten

  • De Tamaskan heeft qua uiterlijk veel weg van een wolf waardoor ze erg geliefd zijn. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om hun lupine-achtige vacht er op zijn best uit te laten zien. In de ruiperiode wordt dagelijks borstelen aanbevolen.
  • Dit ras is het beste voor ervaren hondenbezitters die de tijd en het vermogen hebben om voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdaging te bieden.
  • Omdat de Tamaskan een zeer intelligent ras is, reageren deze honden over het algemeen goed op training. Vroegtijdige socialisatie en training zijn onmisbaar voor dit ras om zijn energie onder controle te houden. Het trainen van dit ras voor gehoorzaamheid, behendigheid en andere hondensporten is een geweldige manier om zijn trainingsbehoeften in te vullen.
  • De Tamaskan heeft behoefte aan leiderschap van zijn baas en vraagt daarom om een ervaren hondenbezitter.
  • Ze raken erg gehecht aan hun eigenaar en vormen een zeer sterke band met hun familie. Ze willen niet graag alleen zijn en kunnen mogelijk verlatingsangst ontwikkelen.

De beste eigenaar voor de Tamaskan

De Tamaskan is erg intelligent en actief. Als gevolg hiervan vereisen ze veel beweging en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Indien ze onvoldoende worden uitgedaagd kunnen Tasmakans gedragsproblemen ontwikkelen. Ze hebben daarom eigenaren nodig die hun fysieke en mentale behoeften kunnen bijhouden.

Vroegtijdige socialisatie en training zijn essentieel voor dit ras om zijn energie onder controle te houden. Deze honden zijn soms koppig en hebben bij hun training stevig en consistent leiderschap nodig.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Tamaskan

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Tamaskan vereist wekelijkse vachtverzorging. Eén borstelbeurt per week is voldoende om zijn vacht er op z'n best uit te laten zien. Wel is het aan te raden de hond vaker te borstelen tijdens de ruiperiode. De Tamaskan verhaart over het algemeen, net als de wolf, veel.

De vachtkleur van de Tamaskan is zwart, rood en grijs.

De Tamaskan met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Deze honden zijn niet alleen erg toegewijd aan hun baas, ze zijn vriendelijk waardoor ze meestal goed overweg kunnen met kinderen. Belangrijk is wel dat ze goed met kinderen worden gesocialiseerd. Tamaskans kunnen met andere honden en dieren als ze hier vroegtijdig mee worden gesocialiseerd.

Op zoek naar een Tamaskan pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Voorkom dat ze schuw worden, dit kan tot agressie leiden - Niet graag alleen

Op zoek naar een Tamaskan pup?
Bekijk fokkers