Tosa Inu | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Tosa Inu

Moedig - Geduldig - Zachtaardig - Beschermend

Tosa inu
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Tosa Inu pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Tosa Inu

De Tosa is zeer loyaal, rustig en gevoelig. Hun zachtaardige en beschermende karakter zorgen ervoor dat het goede wakers zijn voor een familie. Ze zijn erg sterk en groot, waardoor ze leider nodig hebben die stevig in zijn schoenen staat. De Tosa heeft een eigenaar nodig die een consequente aanpak heeft, maar met een zachte hand werkt en veel positieve beloningen geeft.

Desondanks hun rustige temperament hebben Tosa's genoeg beweging en mentale uitdaging nodig om te voorkomen om hun energie kwijt te kunnen. Verder is het erg belangrijk dat de Tosa pup goed gesocialiseerd wordt met mensen en andere honden. Ze kunnen van nature een gereserveerde houding hebben tegenover vreemde mensen.

Aandachtspunten

  • De Tosa moet al op jonge leeftijd goed worden gesocialiseerd met mensen buiten het gezin, om te voorkomen dat hij wantrouwend word naar vreemde mensen.
  • De eigenaar van de Tosa moet stevig in zijn schoenen staan, maar moet de hond wel met een zachte hand opvoeden.
  • Door hun geduldige en zachtaardige karakter kunnen Tosa's goed met kinderen overweg.
  • De korte en stugge vacht van de Tosa vergt nagenoeg geen onderhoud.

De beste eigenaar voor de Tosa Inu

De Tosa heeft een zeer evenwichtige, liefdevolle en consequente opvoeding nodig. Ze zijn erg gevoelig voor de intonatie van de stem. Het is belangrijk dat je duidelijk bent en overwicht hebt. De Tosa is niet een hond voor iedereen. Leer de hond op jonge leeftijd het trekken aan de lijn af. Zorg ook dat er genoeg tijd is om een goede socialisatie te ontwikkelen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Tosa is kort, dik en stug. De ideale kleur is rood, maar variaties op deze kleur zijn ook toegestaan, zoals een witte aftekening en een gestroomlijnde vachtkleur. De verzorging van de Tosa is minimaal en bestaat uit het af en toe borstelen van de vacht.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Tosa Inu

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.

De Tosa Inu met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Tosa kan vanwege zijn rustige en geduldige karakter goed met kinderen overweg.

Het is erg belangrijk dat de Tosa al op jonge leeftijd goed gesocialiseerd wordt met mensen buiten het gezin om. Ze hebben van nature en wantrouwende karakter naar vreemden toe. Ze kunnen goed met andere huisdieren samenleven, maar daarbij is het ook belangrijk om ze al op jonge leeftijd aan andere dieren te laten wennen.

Op zoek naar een Tosa Inu pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Tosa Inu pup?
Bekijk fokkers