wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Niet graag alleen - Ze verharen veel - Kwijlen - Uitdagend ras
De typische Weimaraner is vriendelijk, onverschrokken, alert en gehoorzaam. Dit zijn allemaal eigenschappen die hem tot een uitstekende kameraad en waakhond maken. Aan de andere kant is hij assertief, slim, rusteloos en eigenzinnig. Het is van nature een echte jachthond en zijn jachtinstinct is nog steeds aanwezig. Daarom is een sterke en consequente eigenaar belangrijk voor de Weimaraner. Als hij niet adequaat wordt opgevoed, kan hij het heft in eigen hand nemen.
Bij de Weimaraner is het extra van belang om al vroeg te beginnen met socialisatie. Blootstelling aan veel verschillende mensen, situaties, geluiden en ervaringen zijn essentieel. Anders kan het zijn dat de hond angstig of terughoudend blijft voor vreemden. Weimaraners worden ook beschreven als ‘stoer met een klein hartje’. Ze kunnen goed opschieten met kinderen, als ze al van pup af aan met ze opgroeien. Desondanks zijn ze minder geschikt voor een huishouden met kleine kinderen, omdat ze erg enthousiast en energiek kunnen reageren. Het eigenaar gerichte karakter kan ervoor zorgen dat de Weimaraner last krijgt van verlatingsangst. Door dit op jonge leeftijd al te trainen, kan dit worden voorkomen.
De Weimaraner kan een uitdaging zijn; hij is eigenwijs en snel verveeld. Hij kan echter een zeer hoog niveau bereiken als hij werkt met een eigenaar die van het begin af aan strikt is, maar toch vriendelijk de grens bepaalt.
Als eigenaar van de Weimaraner moet je fysiek en mentaal sterk zijn. Je bent in staat om vriendelijk doch stevig leiderschap te geven. Je bent op zoek naar een maatje om mee te trainen, werken en actief mee te zijn. Het is een ras voor buitenmensen die houden van veel beweging. Absoluut geen verstandige keuze voor beginners, bankhangers of onzekere mensen.
De Weimaraner kan voorkomen in langhaar of korthaar. De kleur kan alle tinten van grijs of zilver zijn. De Korthaar heeft korte dichte vacht en heeft geen extra verzorging nodig. Je kan hem in de ruiperiode helpen door hem af toe te borstelen. De Langhaar heeft een middellange zijdeachtige vacht en vergt ook niet veel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is meer dan genoeg bij dit vachttype.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.
Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.
Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.
Bij het Wobbler Syndroom is de structuur van de wervels in de hals afwijkend. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg met het gevolg dat de hond coördinatieproblemen krijgt. Er kan een specialistische operatie worden uitgevoerd om de wervels te stabiliseren, maar de prognose blijft gereserveerd.
Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.
Bij epitheliale corneadystrofie is het hoornvlies van beide ogen aangedaan. De hond kan hierdoor minder tot helemaal niks meer zien. De aandoening kan bij zowel jonge als oude dieren tot uiting komen.
Een acute aandoening waarbij de maag om zijn as draait en daardoor de toe- en afvoer worden belemmerd. De bloedvaten raken bekneld en de maag kan enorm groot worden doordat hij zich met gas vult. De hond moet met spoed worden behandeld. Voornamelijk grotere hondenrassen met een diepe borstkas lopen een risico op een maagdilatatie-volvulus/maagtorsie. Het is belangrijk dat deze dieren geen grote maaltijd eten vlak voor- of na inspanning.
In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.
Hierbij valt het eigen afweersysteem de schildklier aan met als gevolg een ontstekingsreactie. De klachten ontstaan pas na de eerste levensjaren als de schildklier al erg aangetast is. De hond wordt slomer, kan een hangbuik krijgen en gaat vaak op zoek naar een warmere ligplaats. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond op levenslange medicatie moeten die bestaat uit een kunstmatig schildklierhormoon.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Da Weimaraner kan in gezin leven als hij ermee is opgegroeid. Voor een actief ouder kind dat bekend is met honden, kan een Weimaraner een geweldige kameraad zijn. Ze zijn echter veel te onstuimig voor peuters en kunnen kleine rennende kinderen bijvoorbeeld achterna zitten.
Weimaraners kunnen met andere huisdieren leven, maar hun sterke prooidrift en jachtinstinct maken dit niet altijd tot een succesvol samenleven. Doordat de Weimaraner erg gefocust is op zijn eigenaar vindt hij het niet fijn om lange tijd alleen thuis te zijn. Ze hebben aanleg voor het ontwikkelen van verlatingsangst en dit moet al op jonge leeftijd worden getraind.
wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar
Niet graag alleen - Ze verharen veel - Kwijlen - Uitdagend ras