Vaccineren van je pup: van vaccinatieschema en titerbepaling tot kosten | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
Thuisbezoek bij alle fokkers

Vaccineren van je pup: van vaccinatieschema en titerbepaling tot kosten

Wil je je hond gezond en beschermd houden? Vaccinaties spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ernstige en soms levensbedreigende ziektes. Maar welke vaccinaties zijn verplicht, welke worden aangeraden en hoe vaak moet je je hond laten inenten? In dit artikel ontdek je alles over het vaccinatieschema voor pups en volwassen honden, de kosten en de optie titeren. Zo weet je precies hoe je je hond optimaal kunt beschermen.

Wat is een vaccinatie? 

Door het toedienen van een vaccinatie, ook wel bekend als 'inenting' geef je het lichaam van je hond de kans om antilichamen te ontwikkelen tegen een specifieke en soms levensbedreigende ziekteverwekker. Wanneer het dier dan daadwerkelijk in contact komt met de ziekteverwekker, kan het lichaam deze direct aanvallen met de al opgebouwde afweer. Dit zorgt ervoor dat de ziekteverwekker sneller wordt uitgeschakeld, waardoor het dier helemaal niet, of een stuk minder ziek wordt. 

Verplichte vaccinaties voor de hond in Nederland 

Vaccinaties voor de hond zijn alleen verplicht voor bedrijfsmatige fokkers. Toch adviseren de Raad van Beheer, rasverenigingen en dierenartsen ten zeerste om altijd het basis vaccinatieschema aan houden.

De belangrijkste vaccinaties

Voor honden zijn er een aantal ziektes waartegen ze in principe standaard gevaccineerd worden. Deze ziektes heten ook wel de ‘kern ziekten’. Het gaat om:

  • Hondenziekte (ook wel bekend als de ziekte van Carré of Canine Distemper)
  • Besmettelijke leverziekte (ook bekend als Hepatitis Contagiosia Canis)
  • Parvovirus

Een andere ziekte waartegen het belangrijk is om te vaccineren, omdat deze levensbedreigend kan zijn, is Leptospirose (de Ziekte van Weil). Deze ziekte kan via ratten en via het water waar de ratten te vinden zijn, worden overgedragen. Leptospirose komt nog regelmatig voor in Nederland en daarom is het ten zeerste aan te raden om je hond te laten vaccineren, zeker als je hond graag in het water zit en veel zwemt. 

De inentingen tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, het parvovirus en de ziekte van Weil kunnen in een grote cocktail vaccinatie worden gegeven. Zo hoeft je hond maar één prik te krijgen.

Het is erg belangrijk om je hond tenminste tegen deze ziektes te vaccineren, omdat ze een fatale afloop kunnen hebben. Naast deze kern vaccinaties en de Ziekte van Weil zijn er nog een aantal aanvullende vaccinaties die kunnen worden gegeven. Als je hond veel in contact komt met andere honden is raadzaam om de hond te laten vaccineren tegen kennelhoest, ook wel bekend als 'besmettelijke hondenhoest'. Deze vaccinatie is vaak verplicht om toegang te krijgen tot plekken waar veel honden komen, zoals bij de hondenschool, uitlaatservice of in het pension. Wanneer je met de hond naar het buitenland wil reizen is het verplicht om de hond te vaccineren tegen Rabiës (hondsdolheid). De Rabiës vaccinatie mag vanaf 12 weken worden gegeven en is pas 3 weken na het inenten werkzaam waardoor je pas na 3 weken na de vaccinatie je hond mee mag nemen naar het buitenland. 

Het puppy vaccinatieschema

Het vaccineren van je hond begint al wanneer hij/zij nog een pup is en nog bij de fokker woont. De eerste enting wordt bij de fokker gegeven als de pup 6 weken oud is. De vaccinaties moeten een aantal keer worden herhaald om te zorgen dat ze effectief zijn. Dit wordt ook wel ‘boosteren’ genoemd. Daarom wordt een puppy op 6 weken, 9 weken en 12 weken gevaccineerd. Soms wordt er gekozen voor een extra vaccinatie op week 16, wanneer de pup nog niet voldoende antilichamen heeft aangemaakt, maar dit is niet standaard. Bij puppy’s van kleine hondenrassen kan de dierenarts ervoor kiezen om het vaccinatieschema iets uit te spreiden, zodat het lichaam niet in een keer heel hard hoeft te werken. Na de puppy vaccinaties volgt de volgende vaccinatie pas op 1-jarige leeftijd. De eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd is dus de verantwoordelijkheid van de fokker, maar voor de daaropvolgende vaccinaties moet jij als eigenaar afspraken maken bij de dierenarts. In het paspoort van de hond kan je controleren wanneer de eerste vaccinatie is gegeven, zodat je weet wanneer je een volgende afspraak moet plannen.

Hoe een vaccinatieschema er precies uitziet, is afhankelijk van het moment van de eerste vaccinatie. Over het algemeen krijgt de puppy op 6 weken leeftijd zijn eerste vaccinatie (tegelijkertijd met zijn chip) en ziet het vaccinatieschema voor de pup er als volgt uit:

Week 6

  • - Hondenzieke en Parvovirus vaccinatie 

Week 9

  • - Parvovirus en Leptospirose/ ziekte van Weil vaccinatie 
  • - Kennelhoest vaccinatie (eventueel) 

Week 12

  • - Grote cocktail vaccinatie: Hondenziekte, Parvovirus en besmettelijke leverziekte vaccinatie.
  • - Leptospirose vaccinatie
  • - Kennelhoest vaccinatie (als deze nog niet op 9 weken is gegeven)
  • - De pup mag vanaf deze leeftijd ook gevaccineerd worden tegen Rabiës, waarna de hond na drie weken naar het buitenland mag.

1 jaar

  • - Grote cocktail booster vaccinatie: Hondenziekte, Parvovirus, besmettelijke leverziekte vaccinatie. 
  • - Leptospirose vaccinatie 
  • - Kennelhoest vaccinatie

De vaccinaties voor de kern ziektes: hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvovirus dienen elke 3 jaar herhaald te worden. Voor de vaccinaties van de ziekte van Weil en de kennelhoest geldt een jaarlijkse herhaling. Vraag gerust na bij je dierenarts wanneer jouw hond weer het beste gevaccineerd kan worden.

Wacht op volledige bescherming

Houd er rekening mee dat een pup vaak opgehaald mag worden vanaf 7 tot 8 weken leeftijd. Op dat moment is de pup nog niet volledig beschermd tegen de ziektes, omdat hij nog niet alle vaccinaties heeft gehad. Daarom kun je dan nog beter niet naar plekken gaan waar veel honden komen. Je pup kan dan worden blootgesteld aan gevaarlijke ziekteverwekkers waar hij nog niet genoeg antilichamen tegen heeft opgebouwd en loopt dus het risico om ziek te worden. 

Is zo vaak vaccineren echt noodzakelijk?

Zo vaak vaccineren lijkt misschien wat veel van het goede, maar de antilichamen die worden aangemaakt na een vaccinatie verdwijnen in de loop van tijd weer. Daardoor is de hond niet levenslang beschermd tegen de ziekteverwekkers. De werkingsduur van de vaccins voor de kern ziekten is gemiddeld 3 jaar, daarom is er gekozen om die vaccinaties standaard na 3 jaar te herhalen. Toch kan de werkingsduur verschillen per hond, sommige honden zijn langer of juist minder lang beschermd. Om de hoeveelheid antilichamen in het bloed te bepalen kan je een titerbepaling laten uitvoeren. 

Titerbepaling in het bloed

Met een specifiek bloedonderzoek kan er worden bepaald hoeveel antilichamen nog in het bloed aanwezig zijn. Dit wordt een titerbepaling, of wel 'titeren' genoemd. Het wordt vaak geadviseerd om dit te doen als de hond ongeveer een half jaar oud is om te kijken in hoeverre de puppy vaccinaties zijn aangeslagen. Sommige honden hebben bij hun laatste puppy vaccinatie al voldoende antistoffen opgebouwd voor de komende jaren. Afhankelijk van de hoogte van de aanwezige antilichamen in het bloed en de geschiedenis van de hond kunnen de vaccinaties voor de kern ziekten worden uitgesteld met maximaal 3 jaar.

Dergelijke titerbepalingen zijn alleen beschikbaar voor de drie kern ziekten. Voor de ziekte van Weil en kennelhoest is geen titerbepaling mogelijk. Deze vaccinaties moeten daarom jaarlijks worden herhaald om ervoor te zorgen dat de hond voldoende beschermd blijft.

Waarom is vaccineren zo belangrijk?

Als je een gezonde hond hebt en die graag gezond houdt, kan het vaccineren van je hond veel voordelen hebben. Door te vaccineren bescherm je je hond tegen vervelende ziekteverwekkers en voorkom je mogelijk een hoop leed. Daarnaast zorg je er ook voor je hond minder risico vormt voor andere honden. Door het vaccinatiebeleid dat er in Nederland wordt gehanteerd, zijn veel honden voldoende beschermd en komen deze ziekten tegenwoordig relatief weinig voor. Het is belangrijk dat er genoeg honden gevaccineerd worden om te voorkomen dat er uitbraken van deze ziekten plaatsvinden. Mocht je als eigenaar liever niet preventief willen vaccineren, dan kun je een titerbepaling laten uitvoeren om de beschermingsstatus van je hond in beeld te krijgen. Aan de hand van deze uitslag wordt er vervolgens een passend vaccinatie advies gegeven.

Vaccineer alleen een gezond dier

Een vaccinatie slaat het beste aan bij een gezonde hond. Dan kan het lichaam optimaal reageren op het vaccin en een goede immuniteit opbouwen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je je hond het beste 1-2 weken voor het vaccineren kunt ontwormen. Dan weet je zeker dat het lichaam niet bezig is met het elimineren van wormen. Wanneer je het vaccineren beter kunt uitstellen? Als je hond ziek is, hij/zij net onder narcose is geweest of als ze drachtig is. Ook bij sommige chronische aandoeningen of medicatie kun je beter even wachten met vaccineren. Overleg altijd vooraf met je dierenarts. 

Vaccinatie kosten

Bij een inenting komen vaak de volgende kosten kijken: de kosten van het consult bij de dierenarts en de kosten van de vaccinatie zelf. De prijzen hiervoor variëren per dierenarts. Het is daarom verstandig om bij uw eigen dierenarts te informeren naar de exacte prijs voor de benodigde vaccinaties.

Conclusie 

Vaccineren is een effectieve manier om je hond te beschermen tegen gevaarlijke ziektes en om de verspreiding ervan te voorkomen. Hoewel niet alle vaccinaties verplicht zijn, wordt het sterk aanbevolen om je hond te laten inenten volgens het aanbevolen vaccinatieschema. Wil je precies weten hoe goed je hond nog beschermd is? Dan kun je een titerbepaling laten uitvoeren. Overleg altijd met je dierenarts voor een vaccinatieadvies op maat. Zo zorg je ervoor dat je hond gezond blijft en jullie samen zorgeloos op pad kunnen gaan. 

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26