Je puppy heeft van nature al een beetje bescherming doordat hij antilichamen via de moeder krijgt. Dit is echter niet voldoende om bescherming te bieden tegen een aantal levensbedreigende ziektes voor de hond. Daarom is het belangrijk dat jouw puppy al op jonge leeftijd wordt gevaccineerd voor een paar belangrijke besmettelijke ziektes om te voorkomen dat hij ziek wordt.
Door het toedienen van een vaccinatie geef je het lichaam de kans om antilichamen te ontwikkelen tegen een specifieke ziekteverwekker. Als het dier dan in contact komt met de ziekteverwekker, kan het lichaam deze direct aanvallen met de al opgebouwde antilichamen. Dit zorgt ervoor dat de ziekteverwekker sneller wordt uitgeschakeld, waardoor het dier helemaal niet of een stuk minder ziek wordt. Vaccineren is alleen officieel verplicht voor bedrijfsmatige fokkers, maar de Raad van Beheer, rasverenigingen en dierenartsen adviseren ten zeerste om het basisvaccinatieschema aan houden.
De belangrijkste vaccinaties
Voor honden zijn er een aantal ziektes waartegen ze standaard gevaccineerd worden. Deze ziektes heten ook wel de ‘kern ziekten’. Het gaat om:
Hondenziekte (ook bekend als ziekte van Carré of Canine Distemper)
Besmettelijke leverziekte (ook bekend als Hepatitis Contagiosia Canis)
Parvovirus
Met daarnaast nog de belangrijke vaccinatie voor de Ziekte van Weil (leptospirose) die via ratten kan worden overgedragen en nog regelmatig voorkomt in Nederland.
Het is erg belangrijk om je hond tegen deze ziektes te vaccineren, omdat ze een fatale afloop kunnen hebben. Naast deze kern vaccinaties en de Ziekte van Weil zijn er nog een aantal aanvullende vaccinaties die kunnen worden gegeven. Als je hond veel in contact komt met andere honden is raadzaam om de hond te laten vaccineren tegen kennelhoest, ook wel bekend als besmettelijke hondenhoest. Deze vaccinatie is vaak verplicht om toegang te krijgen tot plekken waar veel honden komen, zoals bij de hondenschool, uitlaatservice en in het pension. Wanneer je met de hond naar het buitenland wil reizen is het verplicht om de hond te vaccineren tegen Rabiës (hondsdolheid). De Rabiës vaccinatie mag vanaf 12 weken worden gegeven en is pas 3 weken na het zetten geldig om naar het buitenland te mogen reizen.
Het puppy vaccinatieschema
Het vaccineren van je hond begint al wanneer hij/zij nog een pup is. De eerste enting wordt als het goed is bij de fokker gegeven als de pup 6 weken oud is. De vaccinaties moeten een aantal keer worden herhaald om te zorgen dat ze effectief zijn. Dit wordt ook wel ‘boosteren’ genoemd. Daarom wordt een puppy op 6 weken, 9 weken en 12 weken gevaccineerd. Soms wordt er gekozen voor een extra vaccinatie op week 16, wanneer de pup nog niet voldoende antilichamen heeft aangemaakt, maar dit is niet standaard. Bij puppy’s van kleine hondenrassen kan de dierenarts ervoor kiezen om het vaccinatieschema iets uit te spreiden, zodat het lichaam niet in een keer heel hard hoeft te werken. Na de puppy vaccinaties volgt de volgende vaccinatie pas op 1-jarige leeftijd. De eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd is dus de verantwoordelijkheid van de fokker, maar voor de daaropvolgende vaccinaties moet jij als eigenaar afspraken maken bij de dierenarts. In het paspoort van de hond kan je controleren wanneer de eerste vaccinatie is gegeven, zodat je weet wanneer je een volgende afspraak moet plannen.
Hoe een vaccinatieschema er precies uitziet, is afhankelijk van het moment van de eerste vaccinatie. Over het algemeen krijgt de puppy op 6 weken leeftijd zijn eerste vaccinatie (tegelijkertijd met zijn chip) en ziet het vaccinatieschema er dan als volgt uit:
Week 6 | Hondenziekte en Parvovirus |
Week 9 | Parvovirus en ziekte van Weil, evt. kennelhoest |
Week 12 | Hondenziekte, Parvovirus, besmettelijke leverziekte, ziekte van Weil, evt. kennelhoest (als nog niet op 9 weken is gegeven) De pup mag vanaf deze leeftijd ook gevaccineerd worden tegen Rabiës, waarna de hond na drie weken naar het buitenland mag. |
1 jaar | Hondenziekte, Parvovirus, besmettelijke leverziekte, ziekte van Weil, evt. kennelhoest |
De vaccinaties voor de kern ziektes: hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvovirus dienen elke 3 jaar herhaald te worden. Voor de vaccinaties van de ziekte van Weil en de kennelhoest geldt een jaarlijkse herhaling. Vraag gerust na bij je dierenarts wanneer jouw hond weer het beste gevaccineerd kan worden.
Wacht op volledige bescherming
Houd er rekening mee dat een pup vaak opgehaald mag worden vanaf 8 weken leeftijd. Op dat moment is de pup nog niet volledig beschermd tegen de ziektes, omdat hij nog niet alle vaccinaties heeft gehad. Daarom kun je dan nog beter niet naar plekken gaan waar veel honden komen. Je pup kan dan worden blootgesteld aan gevaarlijke ziekteverwekkers waar hij nog niet genoeg antilichamen tegen heeft opgebouwd en loopt dus het risico ziek te worden.
Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer