Hoe houd je jouw pup fysiek en mentaal lekker fit | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Hoe houd je jouw pup fysiek en mentaal lekker fit

Alle vragen over spelen en bewegen


Wanneer honden niet genoeg uitgedaagd worden, zijn ze snel geneigd om natuurlijk gedrag te gaan vertonen, zoals kauwen, graven, achtervolgen of apporteren. Wij als mens zijnde ervaren deze gedragingen soms als vervelend en hebben liever niet dat de hond dit gedrag binnenshuis vertoont. Om deze neigingen tegen te gaan, hebben honden van pup af aan dagelijks beweging en regelmatige speelmomenten nodig.

Spelen met puppy’s helpt ze om sociale vaardigheden te ontwikkelen en biedt ze de mogelijkheid om hun energie kwijt te kunnen. Het is ook een belangrijke manier om de relatie tussen jou en je hond op te bouwen en te onderhouden. Daarnaast is spelen een onderdeel van de dagelijkse beweging die de pup krijgt.

Zorg ervoor dat elke vorm van beweging en spelen veilig is voor het groeiende lijf van jouw puppy! Ga bijvoorbeeld niet te lang lopen met de pup. Let op tekenen die aangeven dat de pup moe is, zoals lang zitten, hijgen of achterblijven tijdens het wandelen. Zorg tijdens het spelen dat de pup niet teveel explosief beweegt, zoals bij het gooien van een bal of frisbee. Dit kan het skelet en spieren beschadigen. Ook springen (in en uit de auto bijvoorbeeld) kan schade geven aan het lijf van een jonge hond. Traplopen kan je de pup kennis mee laten maken, maar het is af te raden de pup veel en vaak trap te laten lopen tot 6 maanden leeftijd. Vanaf die leeftijd zal de pup wat beter gecoördineerd zijn in zijn bewegingen, waardoor de kans kleiner is dat hij valt. Ook sluiten de groeischijven zich rond die leeftijd, waardoor een eventuele valpartij minder snel zorgt voor afwijkende botgroei.

Tip: Mentale uitdaging is net zo belangrijk als fysieke beweging. Pups de mogelijkheid geven om hun hersens te gebruiken is goed voor een gezonde ontwikkeling en groei. Puzzels waar de pup moet uitvinden hoe hij zijn snoepjes eruit kan krijgen zijn een goed voorbeeld van spelletjes die je pup uitdagen. Dergelijke spelletjes geven ze een plek om hun energie in kwijt te kunnen en zorgen voor verbeterde cognitieve vaardigheden. Want zeg nou zelf, wie houdt er niet van een slimme pup? Een andere leuke uitdaging is het verstoppen van een snoepje, of je natuurlijk zelf verstoppen, en de pup daar naar laten zoeken. Een nieuwe route wandelen prikkelt de hond ook al; de nieuwe geuren en ervaringen zetten zijn hersens aan het werk.

Met deze tips zal jouw hond fysiek en mentaal zo fit zijn als het maar kan!


Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26