De eerste maand met jouw puppy | Bazoeki
Welke hond zoek je?

De eerste maand met jouw puppy

Het is eindelijk zover, je nieuwe puppy mag mee naar huis! Dit is natuurlijk ontzettend spannend voor jouw puppy, maar ook voor jou. Daarom helpen we je graag op weg. Het is belangrijk de pup stabiliteit en veiligheid te bieden de eerste tijd, zodat jullie goed aan het leven met elkaar kunnen wennen.

De thuiskomst

De puppy wordt voor het eerst weggehaald uit zijn vertrouwde omgeving. Alles wat hij de komende tijd ziet, is nieuw voor hem. Het is dus belangrijk dat je hem de mogelijkheid geeft hier rustig aan te wennen. Zodra hij thuiskomt zal hij waarschijnlijk zijn nieuwe huis willen verkennen en veel willen rondsnuffelen. Dit kan heel vermoeiend zijn voor zo’n jong hondje, dus daarna zal hij waarschijnlijk een heerlijk dutje willen gaan doen. Zorg dat hij een eigen plekje heeft, zoals een mand of een bench met een zacht kussen waar hij lekker in kan gaan liggen. Sommige fokkers zullen ook een speeltje, kleedje of kussentje meegeven dat nog naar het nest ruikt, zodat de puppy een vertrouwde geur mee heeft. Laat hem rustig zijn gang gaan en gun hem ook zijn rust, op die manier raakt de pup niet overprikkeld en kan hij alle nieuwe indrukken goed in zich opnemen.

De eerste slapeloze nachten

Voor het eerst moet de puppy slapen zonder zijn moeder en zijn nestgenoten. Dit kan resulteren in een nacht vol piepen en janken. Om dit te voorkomen en om de pup vertrouwen te geven in zijn omgeving, kun je de eerste nachten in de buurt van de pup slapen. Zo kun je de mand bijvoorbeeld in jouw eigen slaapkamer leggen of zelf verplaatsen naar de plek waar de mand staat. Als de pup zich dan alleen voelt, kun je hem kort geruststellen door zacht tegen hem te praten of hem even aan te raken. De pup zal zich dan veiliger voelen en makkelijker door kunnen slapen. In de dagen erna kun je dit langzaam afbouwen. Door middel van training kun je de hond leren langer alleen te zijn, zodat hij uiteindelijk op zijn eigen plek kan slapen.

Ongelukjes horen er bij

De pup is nog niet zindelijk wanneer hij bij je in huis komt. Hier kun je gelukkig goed mee oefenen. Geduld is hierbij het codewoord: de pup zal ongetwijfeld ongelukjes hebben en het zal tijd kosten voordat de pup volledig zindelijk is. Wees niet te streng voor jouw puppy, want je wilt dat je puppy zich op zijn gemak gaat voelen. Aan het begin zal de pup nog niet goed kunnen aangeven wanneer hij zijn behoefte moet doen. Daarom is het belangrijk dat je hier een routine in krijgt, door bijvoorbeeld na het eten, na het spelen en na het slapen direct naar buiten te gaan. Op die manier leert de pup dat hij regelmatig de mogelijkheid krijgt om zijn behoefte te doen. Beloon de pup elke keer uitbundig als hij buiten plast of poept om hem te leren dat het leuk is om te doen. De eerste periode kan je eventueel kranten of trainingsmatjes binnenshuis neerleggen en deze steeds verder verplaatsen naar de buitendeur, zodat de pup niet overal in huis zijn behoefte doet. Ook ’s nachts zal de pup soms moeten plassen. Laat hem dan zo kort mogelijk even uit en ga daarna gelijk verder slapen. Dit kan met steeds grotere intervallen, tot de pup op een gegeven moment de nacht doorslaapt.

Kleine puppy’s worden steeds groter

De komende tijd gaat deze kleine pup zich ontwikkelen tot volwassen hond. Hierbij zijn de indrukken die hij opdoet ontzettend belangrijk. Allereerst is het aan te raden een puppycursus te volgen. Hier leren jullie samen de basiscommando’s en maakt de pup kennis met andere honden. Er zit verrassend veel energie in zo’n kleine pup! Zorg dat de pup voldoende beweging krijgt en speel vooral lekker met hem. Vind uit wat voor speeltjes hij het leukst vindt en daag hem uit met spelletjes. Een pup kan snel ongewenst gedrag gaan vertonen wanneer hij zich verveelt of zijn energie niet genoeg kwijt kan. Tijdens elke wandeling zal de pup nieuwe geuren ontdekken en nieuwe indrukken opdoen. Daar moet hij soms de tijd voor nemen, gun hem die tijd ook.

Pas aan het begin op met andere honden of drukke plekken als de pup nog niet volledig gevaccineerd is, zodat hij niet wordt blootgesteld aan teveel ziektekiemen. Je dierenarts kan je hierin adviseren. Ook is het belangrijk dat de pup niet oververmoeid raakt en niet over zijn fysieke grenzen heen gaat. De pup zal niet direct in staat zijn om lange wandelingen te maken en heeft veel slaap nodig. In nieuwe situaties kan het soms teveel worden voor jouw pup. Zorg dat de pup zich dan kan terugtrekken of dat je de mogelijkheid hebt om hem gerust te stellen.

Vergeet niet dat het niet makkelijk is om een pup te zijn! De hele wereld moet nog ontdekt worden en hoe kun je dat nou beter doen dan met je mond? Vooral wanneer de tandjes gewisseld worden, bijt en kauwt de pup graag. Er zullen ongetwijfeld een aantal gewaardeerde spullen en schoenen worden aangepakt door jouw pup. Hoe vervelend dit ook is, de pup doet het niet expres. Wees niet hardhandig met jouw pup, dit schrikt hem alleen maar af. Een zachtaardige maar consequente opvoeding werkt het beste en dat vergt soms geduld. Mocht zich een situatie voordoen dat de pup je boos heeft gemaakt, haal dan diep adem, kijk nog eens in zijn lieve hondenoogjes en vergeef je pup.

Jullie gaan samen een ontzettend leuk avontuur tegemoet. In ruil voor het opruimen van ongelukjes, de korte nachten en een aantal gesneuvelde spullen zal je een beste vriend voor het leven krijgen. Geniet vooral van jullie eerste tijd samen, ze worden zo snel groot!

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26