Wat een heerlijk moment: je puppy mag eindelijk mee naar huis! Dit brengt naast heel veel plezier ook nogal wat zorgen met zich mee. Want, hoe goed je je ook voorbereid, er liggen altijd foutjes op de loer. Dit is heel begrijpelijk en daarom delen we graag tips om je te behoeden voor de meest gemaakte fouten in de eerste weken met een pup.
Maak het huis en de tuin puppy-proof
Net als een klein kind, geniet een pup ervan om zelf alles te ontdekken. Een pup doet dit het liefste met zijn tandjes. Ze gaan op avontuur en komen daarbij in huis van alles tegen. Naast het feit dat het heel vervelend is als je zoveelste schoen aan flarden is gescheurd, kan dit ook echt onveilig zijn voor je pup. Dus: puppy-proof je huis!
Zorg ervoor dat je, voordat je pup voor het eerst het huis inloopt, de tijd neemt om spullen op te bergen. Denk hierbij aan losliggende draden, schoenen en schoonmaakmiddelen. Kijk ook goed of er op het niveau van je pup gevaarlijke objecten te vinden zijn; misschien steekt er wel wat scherps uit het puntje van de bank. Daarnaast moeten medicijnen ook altijd uit de buurt van een pup worden gehouden.
Naast het huis zelf, moet de tuin natuurlijk ook puppy-proof gemaakt worden. Ten eerste is het belangrijk dat de tuin omheind is, zodat je pup niet plotseling bij de buren staat. Ook moet je altijd er goed op letten dat je hond niet naar buiten mag als bijvoorbeeld het gras net behandeld is met schadelijke producten voor de hond.
Geef niet te veel vrijheid
Ook al heb je je huis puppy-proof gemaakt, er zitten nog steeds risico’s aan het alleen laten van je hond. Het is logisch dat je als eigenaar je pup lekker veel vrijheid wil geven om te ontdekken, maar dit heeft ook nadelen. Dit geeft je pup namelijk ook veel meer ruimte om iets kapot te kauwen of om per ongeluk op de vloer te plassen. Dit kan natuurlijk altijd een keertje gebeuren, maar je pup moet wel leren dat dit niet mag. Anders gaan ze dit vaker doen en dan wordt het alleen maar moeilijker om dit gedrag af te leren. Geef je pup houvast en structuur, te veel vrijheid is overweldigend!
Pak socialisatie goed aan
Socialisatie is een enorm belangrijk proces voor je hond om te leren op een goede manier met anderen om te gaan. Dit proces begint al bij de fokker, maar zet zich voort bij jullie thuis. Let er wel op dat je ook vooral niet te snel gaat, dat kan de pup juist overweldigen. Zorg ervoor dat je pup op een rustige manier kan wennen aan nieuwe mensen, nieuwe dieren en nieuwe omgevingen. Een belangrijk onderdeel hiervan, is de start van puppycursus.
Begin puppycursus niet te laat
Het is belangrijk dat je pup vanaf dag één het juiste gedrag aangeleerd krijgt. Cruciaal daarin zijn de eerste maanden van je hond; dan is er de meeste ruimte om te leren en te ontwikkelen. Je pup krijgt ook gelijk de mogelijkheid om te oefenen met socialiseren in de puppytraining. En als bonus: ook voor jezelf is het heel fijn om bij de trainer terecht te kunnen met vragen die je hebt. Al met al meer dan genoeg redenen om op tijd met de puppycursus te beginnen. Meld jullie van tevoren aan, zodat je na de komst van je pup direct kan beginnen.
Leer je pup aan alleen te zijn
Het is heerlijk als je hond ontzettend enthousiast is als je thuiskomt. Het is echter wel zo dat je hond dit gedrag vertoont, omdat hij niet alleen kan zijn. Het is dus belangrijk om ze echt te leren alleen te zijn. Probeer met kleine stapjes steeds wat verder weg te gaan. Dit doe je door eerst een minuutje weg te blijven en vooral rustig terug te komen. Maak geen emotioneel moment van je terugkomst, maar blijf rustig. Dit kan je keer op keer opbouwen door wat langer weg te blijven. Dit scheelt in de toekomst veel angst, drama en blaffen.
Maak gebruik van een goede benchtraning
De bench is een hulpmiddel dat echt een positieve bijdrage kan geven in de opvoeding van je pup. Er is wel een grote ‘maar’; je pup moet leren ermee om te gaan. Je pakt dit aan met dezelfde strategie als hierboven; in kleine stapjes. Denk aan de tijd dat de pup in de bench zit en bouw rustig op naar een dichte bench. Pups moeten inzien dat de bench een veilige en rustige plek is. Hier kunnen ze lekker slapen en ze leren ook hier om alleen te zijn. Daarom mag de bench nóóit gebruikt worden als straf. Ook is het belangrijk dat je je pup niet te lang in de bench laat, zeker als ze nog niet zindelijk zijn.
Te weinig slaaptijd aanbieden
Puppy’s hebben ontzettend veel slaap nodig. Ze verbruiken veel energie door het spelen, rennen en ravotten, maar ook omdat ze natuurlijk in de groei zijn. Pups kunnen wel 18-20 uur per dag slapen, waarvan ze de meeste uren ook echt nodig hebben. Het is belangrijk dat je je pup deze tijd aanbiedt, omdat je pup lang niet altijd aangeeft dat hij slaap nodig heeft. Hiervoor kan je de bench gebruiken of een andere rustige plek. Na een tijdje zal je pup deze plek associëren met slaap. Ook super belangrijk; maak de pup niet wakker en zorg dat kinderen dat ook niet doen.
Belonen en straffen door elkaar halen
Soms wordt het belonen en straffen van een pup met de beste bedoelingen toch door elkaar gehaald. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een pup alleen aandacht krijgt als hij iets fout doet en niet als hij iets goed doet. Net als eten, is ook aandacht in de ogen van je pup een beloning en daar is hij maar al te blij mee. Dus, hoe moeilijk het ook is, probeer dit om te draaien; geef je pup positieve aandacht als hij braaf is en negeer hem als hij zich slecht gedraagt.
Voorkom schooigedrag
Honden zien eten als een beloning. Dit kan je absoluut in je voordeel gebruiken, bijvoorbeeld bij het trainen van je hond. Aan de andere kant moet je ook waken voor schooigedrag. Gelukkig zijn er manieren om dit te beperken.
Ten eerste is het belangrijk om je hond te negeren tijdens het eten. Je pup zal naast je komen staan en je heel lief aankijken, maar probeer je hier niks van aan te trekken. Als je dit lang genoeg volhoudt, zal je pup het opgeven en zich terugtrekken. Ga je wel in op het schooien van je hond, dan zal dit gedrag zich gaan herhalen.
Ook is het belangrijk om je hond geen tussendoortjes te geven wanneer híj erom vraagt, maar om dit te doen wanneer jíj dit besluit. Je pup heeft snel genoeg door dat hij anders zelf de regie kan nemen, en zal hier veel gebruik van maken. Schooigedrag kan je dus zelf voorkomen.
Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer