Veelgemaakte fouten: uiterlijk kiezen boven karakter & gezondheid | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Veelgemaakte fouten: uiterlijk kiezen boven karakter & gezondheid

Sinds mensenheugenis worden honden gebruikt voor vele doeleinden. De meeste rassen hebben hun jacht-, herder- of waakgedrag te danken aan de taken waar zij eerder door de mens voor werden ingezet. Vandaag de dag willen veel mensen hun hond niet meer inzetten voor een bepaalde taak, maar vooral lief gezelschap dat er, in hun ogen, schattig uit ziet. Soms kunnen de belangen van de dieren botsen met de belangen of behoeftes van de mensen en is het niet ethisch om dieren aan te passen naar ‘onze’ behoeftes. Als verantwoordelijke (toekomstige) hondeneigenaar kies je een hond op basis van karakter en gezondheid en ga je je daarna pas focussen op het eventuele uiterlijk.

Honden met een korte snuit
Honden zoals de Franse Bulldog en de Mopshond zijn heel erg populair, maar hun uiterlijk kan ook zorgen voor (ernstige) gezondheidsproblemen. Doordat deze honden een te korte snuit hebben, krijgen ze vaak problemen met hun ademhaling. Tijdens het slapen kunnen ze gaan snurken en wanneer het erg warm weer is, is er kans dat ze flauwvallen of moeite hebben met bewegen. Jij wilt toch ook dat de hond geniet van jullie dagelijkse wandelingetje in plaats van dat hij continu naar adem moet happen? Ben je toch helemaal verzot op het karakter van deze rassen? Koop dan een kortsnuitige hond bij een fokker die deze honden met een normale snuit fokt en vanaf mei 2020 een stamboom heeft of een verklaring van de dierenarts dat ze voldoen aan de voorgeschreven gezondheidseisen. Ze zullen er niet minder lief om worden.

‘Teacup’ honden
De trend van 'teacup' honden is al bijna een decennium in opkomst. De naam ‘teacup’ refereert aan het feit dat deze hondjes zo klein zijn dat ze in je theekopje zouden passen. Veel mensen vinden het schattig om een zakformaat versie van hun favoriete ras te hebben. Helaas is het kleiner maken van honden onnatuurlijk en gaat dit vaak ten koste van de gezondheid van de hond. Doordat deze hondjes zo populair zijn proberen onverantwoordelijke fokkers hun honden steeds kleiner te maken.

Uit elk nest nemen deze fokkers het kleinste hondje om daar vervolgens weer verder mee te fokken. Deze hondjes worden niet gekozen, omdat ze de beste gezondheid hebben, maar simpelweg omdat ze de kleinste zijn. Dit leidt tot een reeks van gezondheidsrisico's voor de nakomelingen: de hersenen en ogen passen bijvoorbeeld niet meer in de schedel.

Onverantwoordelijke fokkers zijn dus bereid om de gezondheid van hun honden in gevaar te brengen vanwege het aanzienlijke prijskaartje dat aan een 'teacup'-hondje hangt. De term ‘teacup’ wordt helaas gebruikt als een misleidend marketinginstrument. Het fokken op grootte in plaats van op gezondheid levert potentiële gevaren op en kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de ouderdieren als de pups.

Fokken op grootte of uiterlijk in plaats van het kiezen van de gezondste honden is problematisch en zal consequent leiden tot gezondheidsproblemen voor de pups. Hoewel het misschien schattig lijkt om een extra kleine of een hond met korte snuit te hebben, houdt de zoektocht naar deze honden de markt in stand en ondersteunt het de erfelijke en niet-erfelijke gezondheidsproblemen waar veel van deze honden hun leven lang mee te maken zullen krijgen. Een hond kiezen op basis van gezondheid en temperament zal jouzelf en de hond een hoop toekomstig leed kunnen besparen.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26