Wat is het verschil tussen de Hovawart en de Duitse Herder? | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Wat is het verschil tussen de Hovawart en de Duitse Herder?

Het verschil tussen de Hovawart en de Duitse herder

De Hovawart en Duitse Herdershond kennen beiden hun oorsprong in Duitsland. Daar is de huidige Hovawart voortgekomen uit een kruising met de Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger. Hij was bedoeld als een echte werkhond die het hof moest bewaken. De Duitse Herdershond werd vroeger met name ingezet om schaapskuddes bijeen te houden. De honden van beide rassen zijn echte actievelingen die graag wat te doen hebben en ze zijn erg trouw aan hun baas en familie. Welk ras spreekt jou het meeste aan?

Hovawart

Duitse Herdershond

Oorsprong

Duitsland

Duitsland

Formaat

60-70 cm

25-40 kg

55-65 cm

22-40 kg

Kleuren

Zwart, blond en zwartblond.

Wolfsgrauw, zwart met bruin, zwart.

Vacht

Lange vacht, licht golvend haar, glad en aangesloten, weinig ondervacht.

Stokharig, stevig, goed aangesloten vacht. Langstokharig, langer en zachter, minder goed aaneengesloten. Beide types hebben een dikke ondervacht.

Uiterlijk

Krachtige middelgrote hond met een licht gestrekte bouw. Hangende oren.

Sterke en goed gespierde bouw, rechte rug (werklijn) aflopende rug (showlijn). Rechtopstaande oren.

Beweging

Veel beweging nodig. Houdt van lange wandelingen.

Niet geschikt voor een appartement. Grote tuin is gewenst..

Veel beweging nodig. Houdt van lange wandelingen.

Niet geschikt voor een appartement. Grote tuin is gewenst.

Training

Intelligent, heeft consequente maar vriendelijke opvoeding nodig. Erg laat volwassen (op 3-4 jaar leeftijd). Echte werkhond die graag wil waken, speuren en verdedigen. Heeft voldoende mentale en fysieke uitdaging nodig.

Intelligent, makkelijk te trainen, consequente training nodig, gevoelig voor stem eigenaar. Wil graag werken. Heeft voldoende mentale en fysieke uitdaging nodig.

Karakter eigenschappen

Veelzijdig, beschermend, zelfverzekerd, zelfstandig, intelligent, waaks, evenwichtig, vriendelijk, trouw, aanhankelijk (zeer familiegericht), iets gereserveerd naar vreemden.

Veelzijdig, intelligent, gevoelig, aanhankelijk, waaks, onvermoeibaar, hard, werkwillend, neutraal tot gereserveerd naar vreemden.


Welk ras past het beste bij jou?

Deze veelzijdige werkhonden willen niets liever dan hun eigenaar tevreden houden. Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn geboren beschermers. Met kinderen zullen zij rustig en zachtaardig omgaan, mits ze als pup goed zijn gesocialiseerd. Daarnaast is het belangrijk dat je beide rassen goed socialiseert met andere mensen. Met name de Hovawart kan anders erg gereserveerd blijven tegenover vreemden. Doordat de Hovawart van nature een waakhond is, zal hij je huis en erf goed willen beschermen. Wanneer je veel bezoek krijgt, moet je daar rekening mee houden. De Duitse Herdershond is ook een bewaker, maar in iets mindere mate. Bij deze hond moet je vooral rekening houden met de achtervolgingsdrift en de behoefte om te gaan hoeden. Leer van jongs af aan dat hij niet achter bewegende objecten, mensen of dieren mag aanrennen.

De Hovawart kan door zijn zelfstandige karakter iets lastiger te trainen zijn. Zorg dat je van pup af aan direct een goede band opbouwt, zodat hij jou als samenwerkingspartner en leider ziet. De Duitse Herdershond is vrij harde hond die niet reageert op fysieke straf. Maar hij heeft ook een zeer gevoelig kant en zal het beste reageren op je stemgeluid. Een consequente opvoeding met veel positieve beloningen is voor beide hondenrassen een must. Het zijn geen geschikte honden voor beginnende hondeneigenaren.

De veelzijdigheid en motivatie om te werken, maken het leuke honden om hondensporten mee te beoefenen. Denk voorbeeld aan speuren, behendigheid, apporteren, reddingswerk en gehoorzaamheid. Iedere hond kan zijn eigen voorkeur hebben, dus neem de tijd om erachter te komen welke vorm van sport goed bij je hond past.

Wat betreft grootte zijn ze vrij gelijk aan elkaar. De vacht van de Duitse Herdershond verhaart vrij veel en moet regelmatig worden geborsteld. De Hovawart verhaart iets minder en heeft slechts een wekelijkse borstelbeurt nodig. Deze honden zullen beter gedijen in een huis met een (grote) tuin. Wanneer je ze voldoende beweging en uitdaging geeft, zullen ze zich in huis rustig gedragen.Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26