American Akita | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

American Akita

Intelligent - Onbevreesd - Loyaal - Beschermend

American akita rasdetail
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Voldoende training en socialisatie nodig - Kan agressief zijn naar andere honden

Op zoek naar een American Akita pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de American Akita

Dit ras is een van de meest loyale, trouwe rassen die er bestaat. Ze zijn voor niks en niemand bang en zijn zeer geschikte bewakers. Deze karaktereigenschappen maken wel dat ze over het algemeen terughoudend naar vreemden zijn. Door middel van een goede socialisatie kan de American Akita toleranter worden, maar houd er rekening mee dat dit in hun karakter zit en dat ze voor sommige doeleinden daarom minder geschikt zijn.

Dit ras ontwikkeld een sterke band met hun familie, waar ze dan ook graag tijd mee doorbrengen. De gehoorzaamheidstraining dient het beste samen met de baas worden gedaan, dat versterkt de onderlinge band. Het zijn honden die het gelukkigst zijn wanneer ze in huis wonen en betrokken worden bij het dagelijks leven van de familie. Gemiddeld wordt de American Akita tussen de 60 en 72 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 31 en 59 kg. Ze kunnen goed binnenshuis leven, maar hebben wel dagelijks beweging nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

De American Akita is erg intelligent en kan daarom soms voor zichzelf denken. Dit uit zich bijvoorbeeld wanneer de American Akita vindt dat het tijd is voor een wandeling; ze kunnen dan zomaar zelf hun riem komen brengen. Dit kan een goede eigenschap zijn, maar vergeet niet dat dit ras soms dominant kan zijn en agressief kan worden wanneer de verhoudingen niet duidelijk zijn tussen hond en eigenaar. Of wanneer de hond niet voldoende getraind is. Het is belangrijk om je goed in te lezen en voor te bereiden voordat je een American Akita aanschaft. Met de juiste training en omgeving is deze hond een fantastische aanwinst voor de familie.

Aandachtspunten

  • De American Akita kan niet goed overweg met andere honden, zeker niet met honden van hetzelfde geslacht. Dit ras is dan ook het meest geschikt voor een huishouden met maar één hond. Deze honden zijn ook niet geschikt om los te laten lopen in het hondenpark.
  • De American Akita is oorspronkelijk gefokt als waakhond. Het is dus noodzakelijk dat dit ras vanaf jongs af aan goed gesocialiseerd wordt. Het is aan te raden veel mensen op bezoek te krijgen en de hond te leren dat vreemden niet per definitie een bedreiging vormen.
  • De American Akita heeft een hele dikke vacht en komt tweemaal per jaar in de rui. Ze verliezen dan erg veel haar door het hele huis in. In deze periode zul je de stofzuiger waarschijnlijk vaker zien dan je lief is
  • De American Akita heeft ook een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Ze zullen zeker jagen op kleinere, bewegende prooien en kunnen dus niet zomaar loslopen.

De beste eigenaar voor de American Akita

De American Akita heeft een sterke eigen mening. Dit is ook de reden dat hij een consequente en duidelijke eigenaar nodig heeft. De American Akita is absoluut niet geschikt voor de beginnende eigenaar. Voor de Akita is voldoende opvoeding van groot belang. Dit omdat de hond snel dominant en daardoor agressief uit de hoek kan komen. Dit hondenras vereist dus een eigenaar die stevig in zijn schoenen staat en de verhouding tussen mens en dier duidelijk aangeeft.

De Akita is erg intelligent. Het bedenken van leuke activiteiten zal de hond stimuleren zijn brein te gebruiken. Dit zal uiteindelijk ook de training makkelijker maken, omdat ze meer mentaal gestimuleerd zijn om jouw bevelen op te volgen en hier ook gelukkig van worden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen American Akita

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De American Akita verhaart relatief veel en zal gemiddeld twee keer per jaar enorm veel haar verliezen. Deze hond vereist een wekelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht. Dit houdt de vacht gezond en vermindert tevens het verharen. Tijdens de twee piekperiodes per jaar, is het doorkammen van de vacht wellicht vaker noodzakelijk.

De traditionele vachtkleur van de Akita is rood os sesam (dit is rood met zwarte punten). Ook komt de gestroode en witte vachtkleur vaak voor. Volgens de rassenstandaard moeten alle kleuren (behalve de witte honden) beschikken over de “Urajjiro”. Dit is de witachtige vacht aan weerszijden van de voorsnuit, op de wangen, aan de onderkant van de kaak, nek, borst, lichaam en staart en aan de binnenzijde van de benen.

De American Akita met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De American Akita is erg gesteld op zijn familie, waaronder kinderen. Het is een trouwe kindervriend, maar het is belangrijk dat er respectvol met hem omgegaan wordt. Leer kinderen daarom op een rustige manier om te gaan en zijn grenzen te respecteren. Wanneer hij het gevoel heeft dat hij niet eerlijk behandeld wordt, kan dat zich zelfs bij de best getrainde honden uiten in agressie. Zorg ervoor dat er een plek in huis is waar de hond zich kan terugtrekken wanneer hij daar behoefte aan heeft en leer de kinderen dat ze de hond daar altijd met rust laten.

De American Akita kan niet goed omgaan met andere honden. Ze kunnen daarom het best alleen gehouden worden. Samen leven met andere huisdieren is soms mogelijk na uitgebreide socialisatie, maar het is toch verstandig om de hond niet alleen te laten met andere kleinere (huis)dieren. Deze kunnen soms nog wel eens ten prooi vallen aan het sterk ontwikkelde jachtinstinct van de American Akita.

Op zoek naar een American Akita pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Voldoende training en socialisatie nodig - Kan agressief zijn naar andere honden

Op zoek naar een American Akita pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op American Akita