Alles wat je moet weten over de Amerikaanse Stafford | Bazoeki
Welke hond zoek je?

American Staffordshire Terriër

Speels - Intelligent - Sterk - Vriendelijk

American staffordshire terrier pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 12- 15 jaar

Kenmerken

Geen goede hond in verkeerde handen - Wees je bewust van een soms negatief imago

Op zoek naar een American Staffordshire Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terriër is een pittig ras door zijn kracht en intelligentie. Het zijn slimme honden en een slim ras behoeft uitdaging in zijn taken, wat ze uiterst geschikt maakt voor actieve spelletjes zoals speuren of behendigheid. Als ze zich vervelen kunnen ze dat soms uiten in ongewenst gedrag. Ze hebben dus zeker behoefte aan een zelfverzekerde eigenaar die duidelijk grenzen kan aangeven en bereid is de hond te bieden wat hij nodig heeft. Het zijn sterke, harde honden met veel doorzettingsvermogen; de American Staffordshire Terriër laat zich door niks of niemand tegenhouden om zijn taak te volbrengen. Deze hond is middelgroot. Ze worden gemiddeld tussen de 43 en 49 cm groot en wegen tussen de 18 en 32 kg.

Naar zijn familie American Staffordshire Terriër ontzettend loyaal. Dit maakt het een goede familiehond. Hij is graag onder de mensen en begroet vreemden vaak enthousiast. Thuis kunnen ze soms de clown uithangen waardoor iedereen hard om ze moet lachen. Ze blijven vaak tot op latere leeftijd speels en zijn altijd te porren voor een potje touwtrekken, een rondje hardlopen of een frisse duik in het water.

Belangrijk: zoek een American Staffordshire fokker die de ouderdieren onderwerpt aan de zogenaamde MAG test. Zo kun je voor een groot deel voorkomen dat jouw pup gedragsproblemen krijgt die erfelijk zijn. Bij Bazoeki doen alle fokkers deze test.

Aandachtspunten

  • De American Staffordshire Terriër heeft veel beweging nodig. Als daar niet aan voldaan wordt, dan kunnen ze destructief gedrag vertonen
  • De American Staffordshire Terriër is niet altijd vriendelijk tegen andere honden. Ook goed opgevoede honden kunnen soms ineens agressie tonen naar andere honden. Het is daarom belangrijk dat de hond goed getraind is en gehoorzaamt.
  • De American Staffordshire Terriër is over het algemeen vriendelijk naar vreemden. Ze zijn wel redelijk waaks en zullen van zich laten horen wanneer iets niet in de haak is
  • De American Staffordshire Terriër is gevoelig voor stemgeluid. Een consequente maar zachtaardige aanpak werkt daarom het beste bij dit ras.
  • Fokkers van de American Staffordshire Terriër moeten naast het voorkomen van erfelijke gezondheidsproblemen ook aandacht besteden aan het voorkomen van erfelijke gedragsproblemen. Fokkers op Bazoeki doen daarom de zogenaamde MAG-test bij hun honden.

De beste eigenaar voor de American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier heeft een zelfverzekerde ervaren eigenaar nodig met een sterke wil. Je moet je volledig kunnen verplichten tot een gedegen regime van socialisatie, training en activiteit.

Een ervaren eigenaar zal de American Staffordshire fantastisch vinden om mee te werken. Hij is gretig om iedere taak uit te voeren. Verkijk je echter niet. Hij heeft echt stevig leiderschap nodig vol zelfvertrouwen. Krijgt hij dit niet gaat hij aan de haal met zijn eigen wil en ideeën. Het is een misvatting dat dominante honden een harde aanpak nodig hebben. De American Stafford leert veel beter met complimenten en motivatietraining.

Voorkomende erfelijke aandoeningen American Staffordshire Terriër

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

De demodex mijt kan in kleine aantallen voorkomen op de gezonde hondenhuid. Bij sommige rassen kan door gebrek aan lokale afweer van de huid de mijt de overhand nemen en dit geeft veel jeuk bij de hond. De aandoening is goed te behandelen.

Dit is een ernstige neurologische aandoening, veroorzaakt door een mutatie in het DNA, die het centrale zenuwstelsel afbreekt. De hond zal blind worden en moeite krijgen met bewegen. De ziekte uit zich meestal rond het 2e tot 3e levensjaar. Dragers en lijders van de ziekte kunnen al eerder worden opgespoord middels een DNA-test.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Een ontsteking van de haarzakjes, waardoor er kleine puistjes ontstaan en vervolgens haaruitval optreedt op die plekken. De aandoening komt op zichzelf voor of kan worden getriggerd door bijvoorbeeld een allergie. Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor deze huidaandoening.

Cerebellaire corticale degeneratie is een aandoening waarbij verlies van zenuwweefsel in de kleine hersenen (cerebellum) optreedt. De eerste verschijnselen, moeite met coördinatie en dronkenmansgang, worden vaak al zichtbaar voordat de dieren zes maanden oud zijn en de klachten nemen steeds verder toe.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De korte haren van de American Staffordshire Terriër vereisen niet veel verzorging. Het wekelijks borstelen van de vacht is voor deze hond voldoende. Deze hond verhaart gemiddeld. Wel is het verharen in de ruiperiode extremer. Een extra keer borstelen is tijdens deze periode aangeraden om de losse haren te verwijderen. De meest voorkomende vachtkleuren van de American Staffordshire Terriër zijn zwart, brindle, lichtbruin, sable, blauw en bruin.

De American Staffordshire Terrier met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De gespierde American Staffordshire Terriër kan gelukkig wel tegen een stootje en is erg geduldig met kinderen. Ze vinden kinderen over het algemeen leuk en zullen met alle plezier met ze spelen, maar ze kunnen soms wel wat lomp zijn in hun spel. Daarom zijn erg jonge kinderen niet ideaal voor dit ras.

Tegenover andere honden is de American Staffordshire Terriër zeker niet tolerant. Een goede socialisatie is essentieel om dit ras te leren omgaan met andere honden. Ook na een goede socialisatie is het belangrijk dat de American Staffordshire Terriër niet zomaar alleen wordt gelaten met andere honden. Houd de hond altijd goed in de gaten, let op tekenen van agressie en grijp tijdig in wanneer agressie opgemerkt wordt. Het is aan te raden een hondentrainer te raadplegen wanneer je problemen ervaart met het gedrag van de hond.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een American Staffordshire Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde Levensverwachting: 12- 15 jaar

Kenmerken

Geen goede hond in verkeerde handen - Wees je bewust van een soms negatief imago

Op zoek naar een American Staffordshire Terriër pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op American Staffordshire Terriër