wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar
Niet graag alleen - In de ruiperiode een extra borstelbeurt
Het karakter van een Appenzeller is zelfverzekerd, levendig, betrouwbaar en onbevreesd. Hij is erg aan zijn baas en gezin gehecht. Deze hond is groot en wordt gemiddeld tussen de 48 en 56 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 21 en 32 kg. Zijn enthousiasme moet in goede banen geleid worden en veel contact en training met de baas is nodig om er een evenwichtige hond van te maken. Als een Appenzeller niet consequent wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen. Het is dus belangrijk om te investeren in een zeer duidelijke, maar beslist geen harde opvoeding.
Hij leert snel, waardoor hij zich gauw verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Daarnaast heeft de Appenzeller heeft veel beweging nodig en houdt van lange wandelingen, fietsen, zwemmen en sporten. Wanneer die vreemden tegenkomt zal deze hond vriendelijk tegen ze zijn. De Appenzeller Sennenhond is door zijn vriendelijkheid niet de beste waakhond, wel zal hij zijn gezin graag beschermen.
De Appenzeller Sennenhond is een zeer intelligent ras en heeft een sterke leider nodig. Door hun tomeloze energie zal je je moeten committeren aan lange wandelingen en eventueel een 'taak' voor de hond. Dit is geen ras voor iedereen en zeker niet voor een onervaren eigenaar.
De Appenzeller Sennenhond zal niet goed reageren op een harde training, maar moet wel een eigenaar hebben die standvastig, respectvol en vooral consequent is. Doordat de Appenzeller heel waaks kan zijn is het wijselijk hem op jonge leeftijd al te socialiseren met verschillende situaties.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.
Een aangeboren afwijking waarbij de urineleiders tussen de nieren en blaas verkeerd zijn aangelegd. Vaak zie je problemen van incontinentie of (terugkerende) blaasontsteking. Het probleem kan worden verholpen door een specialistische chirurgische ingreep.
Appenzellers hebben een stevige, dubbele vacht van zichzelf. Zij vereisen hierom ook niet veel vachtverzorging. Het wekelijks doorborstelen van de vacht om de losse en doden haren te verwijderen is bij deze hond aan te raden. Dit scheelt ook in de hoeveelheid haren dat rondzwerft in huis. De Appenzellers verharen namelijk. Het wekelijks kammen van de vacht vermindert het rondzwerven van haren door het gehele huis heen. Deze honden komen maar in één vachtkleur. Dit is zwart, bruin met wit. Dit is de standaardkleur voor de Appenzeller Sennenhond.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
De Appenzeller heeft een zekere mate van wantrouwen ten opzichte van vreemden. De Appenzeller is vriendelijk tegen kinderen uit het eigen gezin. Wel kan hij, door zijn waakzame houding, het voor jouw kinderen opnemen als er te ruw wordt gespeeld met hun vriendjes. Mogelijk geen geschikte hond wanneer je erg kleine kinderen hebt of wanneer deze vaak over de vloer komen
Reuen kunnen ten opzichte van andere honden dominant zijn. Doorgaans kunnen ze het goed vinden met hun soortgenoten. Met andere huisdieren hebben ze geen problemen als ze hier van jongs af aan mee opgroeien.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 11-13 jaar
Niet graag alleen - In de ruiperiode een extra borstelbeurt