Alles wat je moet weten over de Australian Labradoodle | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Australian Labradoodle

Gevoelig - Intelligent - Speels - Loyaal

Australian Labradoodle pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Australian Labradoodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is een intelligente hond die de ideale gezinshond kan zijn als hij goed wordt opgevoed. Ze zijn erg vriendelijk. Deze Labradoodle zal iedereen accepteren en behandelen als zijn beste vriend. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en genieten van het leven als een energieke metgezel. De Australian Labradoodle is een middelgrote hond. De hond komt voor in drie verschillende formaten: de mini (35-42 cm), medium (43-52 cm) en grote Australian Labradoodle (53-63 cm). Het gewicht past zich uiteraard ook aan op de grootte van de hond. Dit kan liggen tussen de 7 en 30 kg.

Ze kunnen zachtaardig zijn, maar ze kunnen ook vrolijk zijn en hun geluk tonen door uitbundig te springen en te spelen. Ze zijn vaak gemakkelijk in de omgang. Zoals bij elk ras moet je veel tijd en energie steken in de opvoeding en socialisatie om de hond zich potentieel te laten ontwikkelen.

Aandachtspunten

  • Veel mensen denk dat de Australian Labradoodle een hypoallergene hond is. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Lees hier meer.
  • Meestal verliest de Australian Labradoodle wel minder haren, maar dat kan voor iedere individuele hond anders zijn. De vacht van een Australian Labradoodle heeft één of twee borstelbeurten per week nodig plus regelmatige verzorging, inclusief oorreiniging en nagelknippen.
  • De Australian Labradoodle is gefokt om de perfecte hulphond te creëren.
  • Australian Labradoodles zijn speels en houden erg van kinderen, maar ze kunnen overdreven uitbundig zijn en kunnen jongere kinderen onbedoeld omduwen.
  • De Australian Labradoodle kan een hond zijn met veel energie. Ze hebben ongeveer 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.
  • Australian Labradoodles zijn intelligent en moeten mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Als dat onvoldoende gebeurt, kunnen ze destructief en moeilijk gedrag vertonen.
  • Appartementen zijn niet de ideale setting voor deze energieke hond.
  • De Australian Labradoodle is in Nederland geen officieel erkend ras, maar in tegenstelling tot de Labradoodle (kruising Labrador x Poedel) fokken fokkers wel met gesloten stamboeken. Om deze reden moet je bij de Australian Labradoodle ook extra alert zijn op gezondheidsproblemen.
  • De Australian Labradoodle is een geschikte hond voor beginnende hondenbaasjes.

Verschil rasverenigingen van de Australian Labradoodle: Wala en ALEAU

Fokkers van Australian Labradoodles kunnen zich bij twee rasverenigingen aansluiten, de ALAU (Australian Labradoodle Assocation Europe) of de WALA (World Wide Labradoodle Association). Beide zijn internationale organisaties voor fokkers die zich kuynnen aansluiten bij de verenigingen als zij de ouderdieren laten testen op erfelijke gebreken. Je kunt hierbij denken aan de heupen, ellebogen, afwijkingen aan de knieschijf, neurologische aandoeningen en de ziekte van Addison.
Verschil tussen de twee verenigingen zit hem in de manier waarop zij eisen stellen. Om lid te kunnen zijn van de ALAU moet je de ouderdieren testen op bepaalde erfelijke gebreken, er is één smaak. Ook bij de WALA moet er getest worden op erfelijke gebreken, maar zij werken met een soort sterrensysteem. Des te meer gezondheidsonderzoeken je doet bij de ouderdieren, des te meer sterren je kunt krijgen. De ranking loopt van 1 tot 6 sterren.
Zowel de ALEAU als de WALA is het verplicht om met pupkopers afspraken maakt over de voortplanting van hun hond. Fokkers moeten van de ALEAU contractueel vastleggen dat de hond wordt gecastreerd of gesteriliseerd of ze moeten een fokverbod contractueel vastlegge

De beste eigenaar voor de Australian Labradoodle

De Australian Labradoodle is gefokt om de beste hulphond creëren voor iemand met een allergie. Deze hond staat erom bekend dat hij gemakkelijk te trainen is, dus de hond zal binnen de kortste keren trucjes en regels kennen. Vroege socialisatie en training wordt aangeraden om zo een beleefde hond te ontwikkelen. Ze zijn intelligent en houden ervan om met de baas op stap te gaan en nieuwe dingen te leren. Deze hond is dus geschikt voor eigenaren die veel tijd in de hond willen steken. Om te voorkomen dat de hond dominant wordt is het belangrijk dat de eigenaar zichzelf neerzet als duidelijke leider. Houdt de trainingssessies aantrekkelijk en positief. Beloon de hond met lekkernijen, maar blijf wel consistent. De Australian Labradoodle zal dan een fantastische hulphond of familiehond zijn.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Australian Labradoodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een erfelijke auto-immuunziekte waarbij de bijnieren worden aangetast. Het lichaam maakt hierdoor weinig bijnierschorshormonen aan. Hierdoor raken de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het afweersysteem van de hond uit balans. De honden worden slomer, hebben minder eetlust en raken verzwakt. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond levenslang medicatie nodig hebben.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

De Improper Coat is geen ziekte, maar een afwijking van de rasstandaard van Labradoodles. Labradoodles dienen een krullende of golvende, niet-verharende vacht te hebben. Als het IC-gen aanwezig is, heeft de doodle wel haarverlies en is zijn vacht vaak afwijkend van de standaard. Om pups met een IC zoveel mogelijk te voorkomen, kan er een DNA-test worden gedaan om zo dragerschap van het IC-gen uit te sluiten.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Retinadysplasie is een aandoening waarbij het netvlies (retina) zich niet goed ontwikkelt en in het ergste geval helemaal loslaat. De hond heeft verminderd zicht tot complete blindheid. De aandoening kan 1 of beide ogen voorkomen. Bij sommige rassen is de aandoening erfelijk en moeten de ogen van de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Australian Labradoodle heeft een unieke vacht dat bestaat uit krullen. Deze vacht vereist echter wel veel verzorging. Het dagelijks doorkammen om zo klitten te voorkomen en dode haren te verwijderen, is bij deze hond van belang om de vacht mooi te houden. Eens in de drie maanden is het aan te raden een bezoekje te plannen bij een professionele trimsalon. Hier wordt de vacht dan weer kort geknipt om het zo de goede conditie te behouden. De vacht van de Australian Labradoodle komt in verschillende kleuren, namelijk bruin, zwart, crème, caramel, apricot, goud, rood en café au lait. Deze hond is perfect geschikt voor mensen met een allergie. Ze verharen weinig. Dit is ook de reden om de vacht goed door te kammen. Ze laten de dode haren zelf niet los.

De Australian Labradoodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Australian Labradoodle doet het goed met kinderen en kan een aanhankelijke en zachte metgezel zijn voor elk kind. Ze kunnen ook uitbundig zijn waardoor ze per ongeluk kleine kinderen omduwen.

Labradoodles kunnen meestal goed overweg met andere honden en huisdieren. Zoals de meeste honden hebben ze training en socialisatie nodig voor optimaal succes in de omgang met andere dieren.

Op zoek naar een Australian Labradoodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Eigenschappen kunnen wisselend zijn door de kruising

Op zoek naar een Australian Labradoodle pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Australian Labradoodle