Barbet | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Barbet

Vriendelijk - Evenwichtig - Leergierig - Energiek

Barbet
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Heeft behoefte aan werk - Niet graag lang alleen - Verhaart weinig

Op zoek naar een Barbet pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Barbet

De Barbet is een vrolijke, vriendelijke en sociale hond. Het is een middelgrote hond. Gemiddeld wordt de Barbet tussen de 53 en 65 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 18 en de 30 kg. Dit hondenras vindt het heerlijk om met de familie te zijn en bouwt makkelijk een goede band met ze op. Dit geldt ook voor kinderen en andere huisdieren. Daarnaast is de Barbet erg leergierig en loyaal. Hij zal dan ook alles doen wat hem gevraagd wordt. Dit maakt het trainen van een Barbet relatief eenvoudig. Hij heeft wel veel beweging nodig en is van nature een goede zwemmer. De Barbet vindt het niet fijn als hij voor een langere tijd alleen wordt gelaten.

Aandachtspunten

  • Hypoallergene honden bestaan niet, maar de Barbet is beter te verdragen voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen. De vacht verhaart namelijk nauwelijks.
  • De Barbet is redelijk makkelijk te trainen, maar het is wel van belang dat de training op een zachtaardige manier gegeven wordt. De Barbet is namelijk een sensitieve hond.
  • De Barbet kan zeer goed met kinderen en andere dieren overweg.

De beste eigenaar voor de Barbet

De Barbet is eenvoudig te trainen, wanneer je hun mentaal uitdaagt. Ze houden ervan om commando’s van hun baas op te volgen. Wel is er geduld voor nodig om de commando’s perfect aan te leren bij de hond. De Barbet heeft veel beweging nodig en houdt ervan om te zwemmen. De perfecte eigenaar is dus iemand die genoeg tijd in de hond wil steken en lekker met hem op pad wil gaan.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Barbet vereist wekelijkse vachtverzorging. Het is noodzakelijk om regelmatig de vacht door te kammen om klitten te voorkomen. Het is sterk aan te raden vier keer in het jaar een bezoekje te plannen bij een professionele trimsalon, zodat de vacht niet te lang wordt. Dit is ook noodzakelijk vanwege het feit dat de Barbet weinig tot geen haar loslaat. Bij de Barbet is het handig om vanaf jongs af aan hen te laten wennen aan het reinigen van het gezicht. Nat voer of ander vuil kan namelijk makkelijk vast komen te zitten in de baard.

De Barbet komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, kastanje, fawn/zandkleurig, wit en bont.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Barbet

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

De Barbet met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Barbet kan goed overweg met kinderen van alle leeftijden. Het is een erg sociale, vrolijke hond. Ook gaat dit ras erg makkelijk met andere dieren om.

Op zoek naar een Barbet pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 13-15 jaar

Kenmerken

Heeft behoefte aan werk - Niet graag lang alleen - Verhaart weinig

Op zoek naar een Barbet pup?
Bekijk fokkers