Alles wat je moet weten over de Beagle | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Beagle

Energiek - Liefdevol - Ondeugend - Actief

Beagle
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Kan gulzig zijn, aanleg voor overgewicht - Soms luidruchtig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Beagle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Beagle

Beagles zijn zachtaardig, lief en grappig. Ze zullen je aan het lachen maken, maar kunnen ook doorslaan in hun ondeugende gedrag. In het trainen van de Beagle kan veel tijd zitten. Deze hond kan nog wat eigenwijs zijn. Beagle-eigenaren moeten daarom veel tijd besteden aan het proberen om hun hond te slim af te zijn. Vaak moeten ze hun toevlucht nemen tot voedselbeloningen om de Beagle te laten gehoorzamen. De Beagle is een zelfstandige, maar perfecte familiehond. Hij is middelgroot. De Beagle wordt maximaal 39 cm groot en weegt maximaal 14 kg.

Ook bij de Beagle is vroege socialisatie noodzakelijk om op te groeien tot een gehoorzame hond. Het blootstellen aan andere mensen, honden, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen is voor deze hond, vooral als ze nog jong zijn, erg goed. Tot slot kunnen Beagles niet erg goed alleen zijn. Ze gaan zich dan vervelen en zullen iets zoeken om zichzelf mee te vermaken. Dit kan vaak duiden op vervelend gedrag zoals huilen of dingen kapot maken.

Aandachtspunten

  • Beagles kunnen moeilijk zindelijk worden. Sommige mensen zeggen dat het tot een jaar kan duren voordat sommige Beagles volledig zindelijk zijn. Goede Benchtraining is aan te raden.
  • Beagles kunnen zich vervelen als ze te lang alleen worden gelaten. Als Beagles alleen worden gelaten, beginnen ze manieren te vinden om zichzelf te vermaken, meestal door te huilen en dingen vernielen.
  • Buren en eigenaren kunnen gek worden van het vele geluid dat een Beagle kan produceren. Zorg ervoor dat je bereid bent om met uw hond samen te werken om overmatig geblaf en gehuil, onder controle te krijgen.
  • Omdat ze speurhonden zijn, zullen Beagles afdwalen als ze een verleidelijke geur in de lucht opvangen. Hun neuzen beheersen hun hersenen en als ze iets interessants ruiken.
  • Hoewel ze liefdevol en zachtaardig zijn, kunnen Beagles een onafhankelijke, koppige karakter hebben. Gehoorzaamheidstraining wordt aanbevolen.
  • Weet je nog hoe de beroemde tekenfilm waar Beagle Snoopy zich zorgen maakte over zijn voerbak? Beagles zijn enthousiaste eters en zullen te veel eten als ze de kans krijgen. Houd de hoeveelheid voedsel die u ze geeft in de gaten en zorg ervoor dat uw kasten gesloten zijn en uw vuilnisbakken beveiligd.
  • Beagles zijn geen goede waakhonden, omdat ze meestal vriendelijk zijn voor iedereen die ze ontmoeten.

De beste eigenaar voor de Beagle

De Beagle is een ras voor een actieve, niet veeleisende eigenaar die graag een maatje wil en van lange wandelingen houdt. Beagles zijn gelukkig in een levendig gezin of bij een actieve alleenstaande. Geen ras voor iemand die de hele dag werkt of van strikte gehoorzaamheid houdt.

De Beagle is redelijk makkelijk te trainen, wees geduldig en zet vooral door. Beagles kunnen koppig en makkelijk afgeleid zijn zodra ze een lekker luchtje ruiken. Besteed vooral extra aandacht aan de jachtpassie en het hier komen op commando.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Beagle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Dit is een zeldzame aandoening waarbij een ontsteking van het hersenvlies en de gewrichten optreden door een reactie van het eigen afweersysteem. De verschijnselen zijn koorts, trillen en spasmen van de voorpoten en nek waardoor hond niet meer wil bewegen. De aandoening treedt op in de eerste levensjaar van de hond en dient direct te worden behandeld.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Bij honden met deze aandoening is de hypofyse onderontwikkeld, waardoor een tekort aan groeihormoon wordt geproduceerd. Het skelet kan zich door dit tekort onvoldoende ontwikkelen waardoor de groei achterblijft. Daarnaast kan ook bij andere hormonen een tekort ontstaan wat leidt tot stofwisselings- en vruchtbaarheidsproblemen. Voor een aantal rassen is er een DNA-test beschikbaar om dragers en lijders van deze aandoening op te sporen.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Door aantasting van de linker hartklep (mitralisklep) kan deze niet goed sluiten en daardoor kan bloed uit de linkerkamer terug lekken naar de linkerboezem. Dit leidt tot hartfalen wat langzaamaan erger wordt. In een vergevorderd stadium kan er ook vocht in de longen komen, de hond raakt benauwd en gaat hoesten. De aandoening kan vanaf een bepaald stadium worden ondersteund met medicatie, maar genezing is niet mogelijk.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

De bijnieren maken te veel cortisol aan doordat er tumor zit in de hypofyse of de bijnieren zelf. De bloedsuikerspiegel, vet- en eiwitstofwisseling en het afweersysteem van de hond raken uit balans. Symptomen zijn veel drinken en plassen, verlies van spiermassa, een hangbuik en een dunnere vacht op de flanken. De aandoening komt voor op middelbare tot oudere leeftijd van de hond.

Erfelijke vorm van epilepsie waarbij heftige aanvallen kunnen optreden, kenmerkend is dat de kop achterover wordt getrokken. Vaak wordt de aanval uitgelokt door plotseling fel licht of hard geluid. Er is een DNA-test beschikbaar om de aandoening op te sporen.

Aandoeningen waarbij een of beide testikels van een reu op 6 maanden leeftijd nog niet zijn ingedaald in de balzak. De testikels kunnen achterblijven in de buikholte of het lieskanaal. Cryptorchidie kan ervoor zorgen dat de reu verminderd of niet vruchtbaar is.

Hierbij valt het eigen afweersysteem de schildklier aan met als gevolg een ontstekingsreactie. De klachten ontstaan pas na de eerste levensjaren als de schildklier al erg aangetast is. De hond wordt slomer, kan een hangbuik krijgen en gaat vaak op zoek naar een warmere ligplaats. Als de diagnose is vastgesteld, zal de hond op levenslange medicatie moeten die bestaat uit een kunstmatig schildklierhormoon.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Beagle heeft weinig verzorging nodig. Wekelijks de haren doorkammen is voor deze hond voldoende om de vacht goed te houden. Wel is het handig om bij aanschaf rekening te houden met het feit dat de Beagle verhaard. Zijn korte haren zal je dus door het huis terugvinden. De Beagle heeft verschillende typen kleuren. Meest voorkomende zijn ‘lemon and white’, zwart, wit en tan. Bij de meeste Beagles komen deze kleuren terug in hun vacht.

De Beagle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Beagles hebben een band met iedereen in het gezin, vooral kinderen. Ze kunnen echter onstuimig zijn tijdens het spelen, dus ze moeten goed worden gesocialiseerd en begeleid met zeer jonge kinderen. Bovendien hebben Beagles de neiging om "happig" te zijn, en grijpen ze dingen, inclusief de hand van jou of je kind. Ze doen dit op een speelse manier en kunnen worden getraind om dit niet te doen.

Zoals bij elk ras, moeten je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet toezicht worden gehouden op de interactie.

Vanwege hun erfgoed van roedelhonden geniet Beagles van gezelschap en houden ze er niet van om alleen gelaten te worden. Een andere hond of zelfs een kat zal helpen om in hun gezelschapsbehoeften te voorzien.

Op zoek naar een Beagle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Kan gulzig zijn, aanleg voor overgewicht - Soms luidruchtig - Niet graag alleen

Op zoek naar een Beagle pup?
Bekijk fokkers