Alles wat je moet weten over de Berner Sennenhond | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Berner Sennenhond

Goedaardig - Loyaal - Intelligent - Gevoelig

Berner Sennen pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 7 jaar

Kenmerken

Vaak veeleisend - Kan niet tegen verveling - Niet graag alleen

Op zoek naar een Berner Sennenhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Berner Sennenhond

De Berner Sennen heeft een aanhankelijk, intelligent en alert karakter. Hij vindt het leuk om bij zijn gezin te zijn en gedijen goed als ze bij gezinsactiviteiten worden betrokken. De Berner Sennenhond is ontstaan toen hij in de Zwitserse bergen hielp als manusje-van-alles op de boerderij; hoeden, bewaken en de melkkar trekken. Deze veelzijdigheid heeft hij behouden. Je kunt hem nog steeds bij maken met behendigheid, speuren of gehoorzaamheid.

Zijn grote formaat is een van zijn meest opvallende kenmerken. Vroege training is daarom onmisbaar om hem te leren hoe hij zich thuis en bij mensen correct moeten gedragen. Berners worden heel langzaam volwassen en bereiken hun volwassen grootte en gewicht lang voordat ze mentaal volwassen zijn.

De Berner Sennen heeft niet bijzonder veel beweging nodig, een wandeling van een half uur per dag is voldoende. Hij heeft wel de ruimte nodig en is daarom niet geschikt voor in een flat of appartement.

Aandachtspunten

  • Berners hebben veel gezondheidsproblemen vanwege hun geringe genetische basis. Momenteel is de levensduur van een Berner Sennenhond relatief kort, ongeveer zes tot acht jaar.
  • Dierenarts kosten kunnen oplopen vanwege de gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij het ras.
  • Berners verharen veel, vooral in de lente en herfst. Als je hondenharen onprettig vindt, is dit misschien niet het juiste ras voor jou.
  • De Berner is graag bij zijn familie. Als hij geïsoleerd wordt van mensen en activiteiten kan hij vervelende gedragsproblemen ontwikkelen, zoals blaffen, graven en kauwen.
  • Als Berners volwassen zijn, zijn het grote honden die graag een taak hebben. Om die redenen is het verstandig - en leuk - om vroeg met gehoorzaamheidstraining te beginnen.
  • Hoewel ze heel zachtaardig zijn voor kinderen, stoten Berners vanwege hun grootte soms per ongeluk een klein kind of peuter om.

De beste eigenaar voor de Berner Sennenhond

De Berner is het beste bij een ervaren eigenaar die de tijd en het geduld heeft om deze sterke en eigenzinnige hond te trainen. Hij heeft een eigenaar nodig die hem veel liefdevolle aandacht kan geven, maar deze ook weet te ontvangen. Iemand die waardeert dat de hond een fulltime gezinslid is.

De Berner is redelijk goed te trainen. Ze willen graag samenwerken, maar hebben wel hun eigen ideeën en gevoel voor humor. Training moet stevig, geduldig en consistent zijn. Aan deze training moet je vroeg beginnen. Wanneer de Berner aan zijn lot wordt overgelaten dan kan de onstuimige hond ontsporen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Berner Sennenhond

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Dit is een kwaadaardige tumor die zijn oorsprong vindt in afweercellen, de histiocyten. De tumor kan op verschillende plekken voorkomen: in de huid, longen, lever, milt, beenmerg en de lymfeknopen. Deze aandoening treedt meestal op latere leeftijd op. De behandelingsmogelijkheden zijn echter beperkt omdat er vaak al sprake is van uitzaaiingen voordat de klachten ontstaan.

Kwaadaardige huidtumor die ook wel mastceltumor wordt genoemd. De tumoren groeien meestal onder de huid en er wordt vaak maar 1 tumor gevonden. Deze moet dan zo snel mogelijk operatief worden verwijderd om uitzaaiingen te voorkomen.

Kwaadaardige tumor die vanuit de bloedvatwand groeit, meestal in de vaten van de milt. De tumor zaait zich meestal snel uit en heeft daardoor een slechte prognose.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Dit is een ontsteking aan de hersenvliezen en de vliezen van het ruggenmerg. De aandoening wordt meestal gezien op jonge leeftijd en hond wordt acuut ziek waarbij koorts, pijn en sloomheid op de voorgrond treden. Er moet snel worden gehandeld met medicatie om het afweersysteem te onderdrukken.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Aandoening waarbij de voorste kruisband deels of compleet scheurt. Vaak gebeurt dit door een plotseling beweging of draaiing van de knie. Het treed meestal op bij grotere rassen en vaak is operatie noodzakelijk om de knie weer te stabiliseren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Berner Sennen is zwart met bruin of alle benen, wangen en boven de ogen. Hij heeft een witte bles en borst.

Hij heeft een lange, dikke vacht die je regelmatig moet borstelen. Je moet hem goed tot op de huid borstelen. Hij verhaart behoorlijk dus met de aanschaf van een Berner Sennen kun je het beste ook meteen een goede stofzuiger kopen.

De Berner Sennenhond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Berner is een uitstekende familiehond voor een ervaren gezin met veel tijd. Meestal zijn ze zachtaardig naar en aanhankelijk met kinderen die aardig en voorzichtig zijn. Omdat ze zo groot zijn, kunnen ze onbedoeld zeer jonge of kleine kinderen omstoten.

De Berner kan goed overweg met andere huisdieren wanneer ze er mee opgegroeid en gesocialiseerd zijn, maar hoe groter het verschil in grootte, hoe meer toezicht en training nodig is om iedereen veilig te stellen.

Op zoek naar een Berner Sennenhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 7 jaar

Kenmerken

Vaak veeleisend - Kan niet tegen verveling - Niet graag alleen

Op zoek naar een Berner Sennenhond pup?
Bekijk fokkers