Alles wat je moet weten over de vrolijke Boxer | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Boxer

Speels - Energiek - Nieuwsgierig - Vrolijk

Boxer pups
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-14 jaar

Kenmerken

Behoefte aan werk - In de ruiperiode een extra borstelbeurt - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Boxer pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Boxer

De boxer is een vriendelijke, onstuimige sportieve hond die graag speelt en veel rent. Hij hecht zich heel erg aan zijn gezin en beschermt zijn gezin ook te allen tijde. Bekende bezoekers zal hij vrolijk verwelkomen maar tegenover vreemden kan hij kan terughoudend en afwachtend reageren.

De boxer staat erom bekend dat hij voor veel dingen zijn voorpoten gebruikt, op een speelse manier, zoals een kat. Veel dagelijkse mentale en fysieke uitdaging is erg gewenst bij de boxer.

Aandachtspunten

  • Hebben veel dagelijkse uitdaging nodig, zowel fysiek als mentaal, gebeurd dit niet kan hij zich gespannen gedragen.
  • Boxers zijn gevoelig voor temperatuur, hebben het snel te warm of te koud.
  • Boxers kunnen een tikje eigenwijs zijn.
  • Boxers kunnen kwijlen en windjes laten.
  • Sommige Boxers kunnen bewakingsdrang hebben, maar dat komt niet bij iedere Boxer voor

De beste eigenaar voor de Boxer

De Boxer speelt graag en rent veel. Het is dan ook een hond die ontzettend veel beweging vereist. Beweging van minstens een uur tot twee uur per dag is voldoende. De eigenaar die het beste bij deze hond past, heeft dan ook genoeg tijd om met de Boxer te besteden. De Boxer is het beste af met een ervaren, actieve, liefdevolle eigenaar met een goed gevoel voor humor. Met de streken van de Boxer is het goede gevoel voor humor geen overbodige luxe.

Het trainen van de Boxer is niet moeilijk. Er moet vooral aandacht worden besteed aan het feit dat de hond zijn vele energie moet kunnen beheersen. Gedrag zoals het opspringen tegen vreemden, moet gelijk worden afgeleerd. De Boxer is zeer intelligent en zal commando’s snel oppakken.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Boxers vereisen niet veel vachtverzorging. Het is voldoende om de vacht wekelijks te borstelen. Tijdens de ruiperiode is het wel aan te raden om de hond met een grovere borstel te kammen om de dode haren te verwijderen. De vacht van de Boxer is kort en verhaart matig.

De Boxer komt voor in drie verschillende kleuren: wit, brindle en lichtbruin. De hond kan geheel egaal van kleur zijn, maar kan ook beschikken over gedeeltelijke witte markeringen. De witte boxer kan helemaal wit zijn of beschikken over gekleurde vlekken van de basiskleuren.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Boxer

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen waarbij de aorta wordt vernauwd doordat het omgeven is door een stevige bindweefselring. Hierdoor moet het hart harder werken en ontstaat een hogere druk. Uiteindelijk leidt dit tot hartfalen of hartritmestoornissen, waarbij flauwtes, benauwdheid en plotselinge sterfte kunnen optreden. De ernst van de aandoening is afhankelijk van de vernauwing, bij een lichte vernauwing is de prognose gunstiger. De vernauwing kan in de loop der jaren erger worden en kan dan alleen middels medicatie worden ondersteund.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Een cornea ulcus is een zweer op het oog. Het hoornvlies is beschadigd op het punt waar de ogen niet goed sluiten en dus uitgedroogd raken of op de plek het haar tegen de oogbol wrijft. Dit geeft een pijnlijk en een geïrriteerd oog. Deze aandoening komt vooral voor bij kortsnuitige honden met uitpuilende ogen. Een intensieve behandeling met oogdruppels is noodzakelijk en in sommige gevallen moet de huidplooi met haar rondom het oog chirurgisch worden verwijderd.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Wimpers die zich aan de binnenkant van het oogslijmvlies bevinden en daarmee irritatie geven aan de oogbol. De verkeerd gegroeide haarzakjes kunnen operatief worden verwijderd.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Ook wel bekend als lymfeklierkanker. De tumor ontstaat uit witte bloedcellen (lymfocyten) en verspreidt zich snel door het lichaam. Een of meerdere lymfeklieren raken opgezwollen, maar ook andere organen kunnen betrokken raken. Het ontstaat pas op oudere leeftijd van de hond en heeft vaak aan fatale afloop.

Een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet netjes op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen schade geven aan het slijmvlies in de bek. Ook is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen.

De Boxer met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Boxer is geschikt voor een energiek en ervaren gezin met oudere kinderen. Hij kan te onstuimig zijn voor peuters en kwetsbare ouderen.

Boxers zijn meestal goedaardig tegen andere huisdieren, hoewel sommige dominant kunnen zijn naar andere seksegenoten. Omgang met knaagdieren, eenden, kippen en andere boerderijdieren kunnen uitdagend zijn voor boxers, wel kan de eigenaar zijn Boxer trainen om deze dieren met rust te laten, maar het is niet aan te raden boxers alleen te laten met die dieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Boxer pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-14 jaar

Kenmerken

Behoefte aan werk - In de ruiperiode een extra borstelbeurt - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Boxer pup?
Bekijk fokkers