Clumber Spaniël | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Clumber Spaniël

Intelligent - Vriendelijk - Ondeugend - Zachtaardig

Clumber rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Eigenwijs - Gevoelig voor oogbeschadigingen - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Kan gulzig zijn, aanleg voor overgewicht, Kwijlen, Neemt veel vuil mee naar binnen, Ondeugend, Slecht gedrag bij jonge honden meteen afleren, Veel vachtverzorging, Ze verharen veel

Op zoek naar een Clumber Spaniël pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Clumber spaniël

Het karakter van de Clumber Spaniël is kalm, lief en zachtaardig. Hij vindt het heerlijk om in het gezelschap van mensen te zijn en is dan ook vooral een echte vriend van het gezin. Daarentegen kan de Clumber ook ondeugend zijn en doet soms van alles om zijn zin te krijgen. Wel past de Clumber Spaniël zich aan op jouw activiteiten. Hij vindt het gezellig om een goede wandeling te maken, maar is net zo tevreden als hij een dutje kan doen bij je voeten. De Clumber is niet geschikt om te gebruiken als renmaatje, omdat hij erg gevoelig is voor heupdysplasie. Gemiddeld wordt de Clumber Spaniël tussen de 43 en 51 cm groot. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 24 en 39 kg.

Het temperament kan per Clumber erg verschillen. Het is belangrijk om het hier met de fokker over te hebben. De gedragingen van een pup kan namelijk al wat verklappen over het temperament van de hond. Socialisatie is hierbij ook een belangrijke factor – zowel de fokker als bij je thuis moet de hond gesocialiseerd worden.

Aandachtspunten

  • De Clumber kan vernielzuchtig worden door verveling, maar ook door spelletjes. Ze hebben erg sterke kaken en kunnen daarmee het huishouden flink op zijn kop zetten. Wees hiervan bewust en zorg ook dat de hond nergens bij kan!
  • Clumber Spaniëls kunnen hevig verharen en kwijlen. Zelfs al borstel je ze elke dag, kom je hun haren over in huis tegen. Dit ras past dus niet goed bij extreem nette mensen.
  • De Clumber Spaniël is een geschikt ras als je voor het eerst een hond in huis neemt. Ze zijn makkelijk te verzorgen en hebben een zacht karakter.
  • Een belangrijk erfelijk gebrek van dit ras is heupdysplasie. Het is daarom erg belangrijk om het gewicht van de Clumber op peil te houden, zodat er niet te veel druk op de gewrichten komt te liggen. Ook hebben ze aanleg snel zwaar te worden, dus pas daarmee op!
  • De Clumber kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De beste eigenaar voor de Clumber spaniël

Door de intelligentie van de Clumber Spaniël is de hond makkelijk te trainen. Daarentegen kunnen ze wel erg eigenwijs zijn en krijgen ze graag hun zin. De Clumber kan zichzelf slechte gewoontes aanleren; vooral als er eten in de buurt is. Ze zijn er niet vies van eten van het aanrecht of van een kind te stelen. Het is dus belangrijk dat er duidelijke regels opgesteld worden door middel van een stevige, maar vriendelijke opvoeding. De beste eigenaar voor de Clumber is iemand die stevig in zijn schoenen staat en geduld heeft voor een consequente training, maar ook genoeg tijd heeft voor een lekkere wandeling met de hond.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Clumber Spaniël

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Dystocia staat voor 'moeilijke geboorte'. Dit kan zowel door de grootte van de pup als door afwijkingen bij moeder komen. Als dit gebeurt, moet er ingegrepen worden door fokker of soms zelfs de dierenarts.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij ectropion krult het onderste ooglid van de hond naar buiten. Met deze aandoening kan de hond last hebben van tranende ogen en de ogen zijn gevoeliger voor ontsteking. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om het ooglid te herpositioneren.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Clumber Spaniëls staan erom bekend dat ze flink kunnen verharen en kwijlen en dat ze regelmatig vuil mee naar binnen brengen. Deze hond vereist dagelijkse vachtverzorging door middel van het doorkammen van de vacht om klitten te voorkomen en dood haar te verwijderen. Ook is het aan te raden regelmatig een bezoekje in te plannen bij een professionele trimsalon.De vachtkleur van de Clumber Spaniël is een crème witte kleur met citroenkleurige aftekeningen.

De Clumber spaniël met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

Clumber Spaniëls en kinderen vormen een enorm goede combinatie. Clumbers zijn echte familiehonden en beschermen dan ook de kinderen in het gezin. Ze zijn ook niet geneigd om te grommen of happen als een kind iets doet wat ze niet zint, ze zullen eerder wat afstand nemen. De Clumber vindt het vooral geweldig als kinderen lekker met de bal met ze spelen. En als dit ras vanaf pup met een jong kind opgroeit, zie je waarschijnlijk een mooie vriendschap ontstaan.

Ook kan de Clumber Spaniël goed overweg met andere huisdieren, vooral met honden. Wel moet er opgepast worden met vogels, aangezien het jachtinstinct nog in dit ras kan zitten.

Op zoek naar een Clumber Spaniël pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-13 jaar

Kenmerken

Eigenwijs - Gevoelig voor oogbeschadigingen - Heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig - Kan gulzig zijn, aanleg voor overgewicht, Kwijlen, Neemt veel vuil mee naar binnen, Ondeugend, Slecht gedrag bij jonge honden meteen afleren, Veel vachtverzorging, Ze verharen veel

Op zoek naar een Clumber Spaniël pup?
Bekijk fokkers