Drentsche Patrijshond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Drentsche Patrijshond

Intelligent - Zachtaardig - Vrolijk - Aanhankelijk

Drentsche patrijshond
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 10-12 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Drentsche Patrijshond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijs is een zeer veelzijdige jachthond. Deze honden worden gebruikt bij alle soorten jacht, behendigheid, en speuren. De Drent is 'bij uitstek' een hond voor de jacht op wild op divers terrein. Hij staat erom bekend contact te houden met de jager; wanneer hij op het punt staat, in afwachting van de jager, zal de hond vaak omkijken naar zijn jachtpartner als het lang duurt om te wachten.

Zijn allround karakter maakt hem geschikt voor verschillende sportieve activiteiten. Van de hond wordt verwacht dat hij blaft om bezoekers aan te kondigen in huis en hij is vaak gereserveerd tegenover vreemden totdat hij wordt verwelkomd. Hij is loyaal, intelligent en een huisdier van uitzonderlijke waarde en bovendien een goede jachtvriend.

Aandachtspunten

  • De Drentsche patrijs kan soms gereserveerd zijn tegenover vreemden.
  • Drentsche Patrijshonden zijn erg intelligent en willen hun eigenaar graag tevreden stellen. Hun leergierige karakter maakt dat ze redelijk goed te trainen zijn, mits de eigenaar een zachte en consequente trainingsmethode aanhoudt.
  • Drentsche patrijshonden hebben een hoog energieniveau. Zorg ervoor dat uw hond minstens één goede wandeling van een half uur tot een uur per dag krijgt met een paar goede, actieve speelsessies en kortere wandelingen afgewisseld.
  • Het is het beste als ze vroeg aan andere huisdieren wennen. Dat gezegd hebbende, de Drentsche Patrijshond is van nature een jager en door hun sterke prooidrift is het niet altijd een goede combinatie met kleine huisdieren.

De beste eigenaar voor de Drentsche Patrijshond

De Dretsche Patrijshond is een leergierige hond en staat daarom ook open voor ieder trucje dat er te leren valt. Wel zullen harde trainingsmethoden juist een tegenovergesteld effect hebben door het zachte karakter van de Drent. Het is een eigenwijze maar intelligente hond die zeker zijn eigen brein gebruikt bij het maken van keuzes. De beste eigenaar voor deze hond is dus iemand met veel geduld, humor en tijd, want vergeet niet dat de Drent veel energie heeft dat hij iedere dag kwijt moet.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Drentsche Patrijshond

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Het oog van de puppy wordt in de baarmoeder bedekt door een speciaal vlies wat binnen 4 weken na de geboorte verdwijnt. In sommige gevallen verdwijnt dit vlies niet helemaal en blijven er resten achter op het oog.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Drentsche Patrijshond vereist weinig vachtverzorging. Dit komt door zijn zelfreinigende vacht. Wanneer deze hond in de sloot valt, zal zijn vacht na enkele tijd gewoon weer schoon zijn. Wanneer je de vacht van de hond wil borstelen, doe dit dan maximaal één keer in de week. De Drentshce Patrijshond verhaart gemiddeld. Tijdens deze periodes mag de hond wel vaker geborsteld worden.

De Drent komt voor in drie verschillende kleuren, namelijk drie-kleurig, oranje en wit en bruin en wit.

De Drentsche Patrijshond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Drent kan een geweldige familiehond zijn wanneer hij goed is gesocialiseerd. Omdat hij een beetje gereserveerd van aard is, is het belangrijk dat hij wanneer hij jong is zoveel mogelijk in contact komt met andere mensen, kinderen of huisdieren.

De Drent doet het goed in huizen met andere honden en huisdieren en toont niet actief agressie naar andere dieren. Zoals bij alle honden, is het natuurlijk belangrijk om uw Drent vanaf de puppytijd goed te laten socialiseren.

Op zoek naar een Drentsche Patrijshond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting 10-12 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden

Op zoek naar een Drentsche Patrijshond pup?
Bekijk fokkers