Duitse Staande Korthaar | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Duitse Staande Korthaar

Onvermoeibaar - Aanhankelijk - Intelligent - Alert

Rassen detail pagina
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Verlangt veel inzet - Veeleisend - Kan niet goed alleen zijn

Op zoek naar een Duitse Staande Korthaar pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Duitse Staande Korthaar

De Duitse Staanders hebben grotendeels overlappende karaktereigenschappen, maar er kunnen kleine verschillen zitten in het type Staande.

Korthaar

Slim, vriendelijk en gewillig. De Duitse Korthaar is enthousiast in alles wat hij doet, zonder hierbij nerveus te zijn. Hij houdt er echter niet van om lang alleen gelaten te worden en heeft er aanleg voor om verlatingsangst ontwikkelen. Hij kan goed in een gezin (met oudere kinderen) leven en ook van iedereen in het gezin houden, maar meestal zien ze een persoon als hun echte leider. De korthaar heeft een leergierig karakter en dit in combinatie met hun adorerende houding naar de eigenaar maakt het dat ze erg goed te trainen zijn. Ze hebben veel energie en daarom naast mentale uitdaging ook genoeg beweging nodig.

Langhaar

De Duitse Langhaar is een actief maar zacht ras. Zij worden van de drie varianten dan ook het meeste aangeraden als gezinshond. Het is een erg aanhankelijke hond en desondanks hun grote formaat liggen ze graag naast of boven op jou op de bank. Het blijft veel een echte jager met veel energie. De eigenaar moet ze mentaal en fysiek uitdagen. Dit kan zijn in de jacht, maar de hond staat ook open voor andere sportieve activiteiten. Ook de Duitse Langhaar heeft er aanleg voor om verlatingsangst te ontwikkelen. Het is belangrijk om dit van pup af aan al goed te trainen.

Draadhaar

De Duitse Draadhaar is een echte jager en kan een zelfstandig karakter hebben. Ze zijn erg slim en hebben dan ook een consequente eigenaar nodig die de leiding neemt. In huis is het ook een vriendelijke gezelschapshond, maar hij kan soms wat onstuimig zijn en is daarom minder geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Net zoals bij de andere twee Duitse Staanders moet bij de draadhaar ook al op jonge leeftijd worden gestart met het trainen van het alleen kunnen zijn.

Aandachtspunten

  • Duitse Staande honden zijn energieke honden. Aanbevolen wordt om elke dag minimaal een uur intensief met ze te sporten, bij voorkeur zonder de riem. Zonder voldoende lichaamsbeweging kan jouw Duitse Staande hond nerveus en destructief worden.
  • Duitse Staande honden zijn mensgericht en houden er niet van om voor langere tijd alleen te worden gelaten zonder iets om zich mee bezig te houden. Omdat ze zo intelligent zijn, zullen ze in dat geval zelf iets vinden om zich mee bezig te houden. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals ontsnappingspogingen.
  • Duitse Staande honden kunnen gaan blaffen naar vreemden en geluiden. Soms zijn ze ook een beetje terughoudend tegenover vreemden.
  • Over het algemeen zijn Duitse Staande honden volgzaam en aanhankelijk en daarmee uitstekende gezinshonden voor gezinnen met kinderen. Als ze echter te opgewonden raken, kunnen ze per ongeluk een klein kind omstoten.
  • Duitse Staande honden kunnen over het algemeen ook goed overweg met andere honden. Als het gaat om katten en andere kleine dieren, dan kan de Duitse Staande hond de neiging hebben om te jagen.
  • Verveelde Duitse Staande honden kunnen ontsnappingspogingen ondernemen en zelf op jacht gaan. Een goede omheining is daarom geadviseerd.

De beste eigenaar voor de Duitse Staande Korthaar

De Duitse Staande Hond is enorm gericht op zijn eigenaar, waardoor hij ook graag bij zijn eigenaar in de buurt is. Dit type hond heeft veel energie en moet dan ook lange wandelingen maken. Het zijn van nature echte jagers. Ze gaan graag hun speurneus achterna in de vrije natuur. Vanwege hun formaat en energie, past de Duitse Staande het beste in een huis met een grote tuin. De Duitse Staande Hond is zeer intelligent en leert snel. Ze willen hun eigenaar graag blij maken en dit maakt de hond leuk om mee samen te werken. De eigenaar moet wel duidelijk en consequent zijn. Door hun sterke drift om te jagen, is het raadzaam om de hond zoveel mogelijk in deze behoefte te kunnen voorzien. Of door hem voldoende alternatieven aan te bieden, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Duitse Staande Korthaar

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling niet goed kan plaatsvinden en de hond daardoor een verhoogd risico heeft op bloedingen. Het komt vooral voor bij reuen en de ernst van de aandoening is afhankelijk van het ras. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Duitse Staande komt voor in 3 verschillende vachttypen. De vachtkleur kan bruin met wit, bruinschimmel of helemaal bruin zijn. Per vachttype hebben ze hun eigen specifieke verzorging nodig:

Korthaar

De vacht van de Korthaar is kort en dik met een stevige aanvoelende structuur. De Korthaar heeft geen speciale vachtverzorging nodig.

Langhaar

De Langhaar heeft desondanks zijn lange, golvende haren niet veel verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is al voldoende. Ze hebben gemiddeld twee keer per jaar een ruiperiode. Je kan ze dan extra helpen door vaker te borstelen of door een bezoek te brengen aan de trimsalon.

Draadhaar

De ruwe en stevige vacht van de Draadhaar heeft ook weinig verzorging nodig. Door de structuur van de vacht komen er weinig klitten in en is een wekelijkse borstelbeurt genoeg. Tijdens de rui hebben ze wat extra hulp nodig van de trimmer. Die kan de vacht op een speciale manier plukken.

De Duitse Staande Korthaar met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Duitse Staande honden kunnen goed overweg met kinderen als ze ermee opgroeien. Ze hebben veel energie en zijn uitstekende speelkameraadjes voor actieve, oudere kinderen. Door hun grootte en enthousiasme kunnen ze echter per ongeluk een kleiner kind omstoten. Je zult jouw Duitse Staande hond moeten trainen om niet te springen als ze te opgewonden raken. Volwassen Duitse Staande honden die niet bekend zijn met kinderen, doen het misschien beter in een huis met oudere kinderen die begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan.

Duitse Staande honden kunnen goed overweg met andere honden, hoewel sommige kortharigen agressief kunnen zijn tegen leden van hetzelfde geslacht. Als het gaat om katten en andere kleine dieren, kan de Duitse Staande hond de neiging hebben om op ze te jagen. Met goede training en socialisatie kunnen ze deze ongewenste gewoonte afleren, maar het zit enigszins ingebakken in zijn karakter vanwege het jachtinstinct. Tegen vreemden dieren zullen ze dit gedrag nog sterker vertonen.

Op zoek naar een Duitse Staande Korthaar pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-16 jaar

Kenmerken

Verlangt veel inzet - Veeleisend - Kan niet goed alleen zijn

Op zoek naar een Duitse Staande Korthaar pup?
Bekijk fokkers