Duitse Staande Langhaar | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Duitse Staande Langhaar

Trouw - Vriendelijk - Actief - Leergierig

Duitse staande lang volwassen
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Jachtinstinct - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Duitse Staande Langhaar pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Duitse Staande Langhaar

De Duitse Staande Langhaar is een aanhankelijke, levendige, trouwe middelgrote hond. Het is een intelligent ras wat heel leergierig is. Het is een snelle hond met een groot uithoudingsvermogen, hierdoor is het een geschikte jagershond. De hond is ook heel sociaal en vriendelijk en tegenwoordig dus ook een fijne huishond. Het is een aanhankelijk ras, ondanks dat het een grote hond is kan hij zich gedragen als een schoothondje en lekker naar op je schoot gaan liggen op de bank. Omdat ze zo aanhankelijk zijn, zijn ze ook enigszins vatbaar voor verlatingsangst.

De hond heeft veel beweging nodig, als hij dit krijgt zal hij in huis lekker rustig zijn. De hond houdt ervan om samen te spelen, zo kan hij zijn energie ook goed kwijt. De honden wonen het, liefst in huizen met grote tuinen zodat ze lekker kunnen verkennen. Maar als je actief genoeg bent en veel met ze wandelt kunnen ze ook in een appartement wonen.

Aandachtspunten

  • De Duitse Staande Langhaar is enigszins gevoelig voor verlatingsangst. Zorg ervoor dat je hem goed traint om te helpen bij deze angst.
  • Duitse Staande Langhaar is goed met andere honden. Wel kan hij bij katten of andere kleine dieren geneigd zijn tot achtervolgen.
  • De hond heeft veel beweging nodig. Laat hem minstens een paar keer per dag een half uur tot uur uit. Ook is het belangrijk om af en toe een paar actieve speelsessies te hebben.
  • Als De Duitse Staande Langhaar te enthousiast is kan hij per ongeluk gaan springen en een kind omverlopen. Dus ondanks dat ze goed met kinderen zijn is het belangrijk ze dit af te leren.

De beste eigenaar voor de Duitse Staande Langhaar

De Duitse Staande langhaar is een leergierige hond. Hij heeft een consequente baas nodig die weet wat hij vraagt van zijn hond. Het is belangrijk om de conditie van de hond op peil te houden. De hond houdt ervan om geestelijke uitdagingen te krijgen.

De Duitse Staande Langhaar is een zelfstandige hond en heeft graag een goede band met zijn baas. Als hij een goede band met zijn baas heeft, is hij heel makkelijk te trainen. De Duitse staande langhaar heeft een zachte hand nodig en is graag bezig voor zijn baasje.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Duitse Staande Langhaar

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling niet goed kan plaatsvinden en de hond daardoor een verhoogd risico heeft op bloedingen. Het komt vooral voor bij reuen en de ernst van de aandoening is afhankelijk van het ras. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

De Ziekte van Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waardoor de hond last krijgt van (ernstige) bloedingen. Bij deze ziekte is er een tekort aan of defect van de stollingsfactor vWF. De stollingsfactor maakt een verbinding tussen bloedplaatjes en de bloedvatwand. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar.

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier minder schildklierhormoon thyroxine aan. Dit hormoon is belangrijk voor de stofwisseling. Bij een tekort zal de hond slomer worden, warme ligplekken zoeken, een hangende gezichtsuitdrukking en andere vacht krijgen. De hond zal dan levenslang schildklierhormoon moeten krijgen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Duitse Staande Langhaar heeft een langharige vacht. Hij heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Wel is het belangrijk om hem regelmatig te borstelen, omdat het zulke lange haren zijn. Het is goed voor de vacht van de hond om soms te zwemmen.

Het ras komt voor in effen bruin, bruin wit gevlekt, schimmelvlekken of wit met een bruine kop en aftekeningen. De Duitse staande langhaar verhaard weinig.

De Duitse Staande Langhaar met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Duitse Staande Langhaar is over het algemeen erg geduldig en lief met kinderen. Ze spelen graag met kinderen, wel is het belangrijk om de kinderen te leren hoe ze moeten omgaan met de hond. Train de hond ook dat hij niet moet springen als hij enthousiast is, want dan kunnen ze per ongeluk een kind omduwen. De Duitse Staande Langhaar is een sociale hond en kan het goed vinden met andere honden en huisdieren.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Duitse Staande Langhaar pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Jachtinstinct - Veel beweging nodig

Op zoek naar een Duitse Staande Langhaar pup?
Bekijk fokkers