Engelse Setter | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Engelse Setter

Slim - Sociaal - Energiek - Aanhankelijk

Engelse setter vierkant
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Houdt van graven - Lastig zindelijk

Op zoek naar een Engelse Setter pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Engelse Setter

De Engelse Setter heeft een zacht, rustig goedaardig karakter. Het zijn hele sociale honden die het leuk vinden om met mensen te zijn maar ook om met andere honden te zijn. De Engelse Setter staat erom bekend dat hij graag rondzwerft, graaft en springt.

Dit ras heeft veel beweging nodig. Ze hebben de neiging om op avontuur te gaan, dus zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen. Het zijn erg aanhankelijke honden, die ook nog eens heel intelligent zijn. Ze zijn toegewijd aan hun familie, maar zijn ook heel sociaal tegen vreemden. Hij houdt er niet van om lang alleen te zijn.

Aandachtspunten

  • De Engelse Setter kan een lastige blaffer worden, dus leer dit als ze jong zijn af.
  • De Engelse Setter komt makkelijk aan, dus let goed op de voeding en meet het goed af zodra ze iets voller beginnen te worden.
  • Engelse Setters hebben een groot graaf- en springvermogen, zorg er dus voor dat ze een veilige omheining hebben.
  • Ze kunnen moeilijk zindelijk te maken zijn, dus begin er vroeg mee en wees consequent.

De beste eigenaar voor de Engelse Setter

De Engelse Setter heeft een geduldig baasje nodig, die veel aanwezig is. Hij moet van lange wandelingen houden ongeacht het weer. De hond heeft het liefst een actieve familie, die veel met hem bewegen, spelen en hem goed traint. De Engelse Setter is middelmatig gemakkelijk te trainen. De ene hond van dit ras is ook gemakkelijker te trainen dan de ander, dit omdat sommige wat koppiger zijn.

De beste resultaten worden bereikt, met veel geduld, beloningen en blijven herhalen. Het is belangrijk dat het baasje de trainingen volhoudt. Bij een Engelse Setter werkt een harde aanpak averechts.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Engelse Setter

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Dit is een ernstige neurologische aandoening, veroorzaakt door een mutatie in het DNA, die het centrale zenuwstelsel afbreekt. De hond zal blind worden en moeite krijgen met bewegen. De ziekte uit zich meestal rond het 2e tot 3e levensjaar. Dragers en lijders van de ziekte kunnen al eerder worden opgespoord middels een DNA-test.

Aangeboren doofheid aan een of beide oren doordat de gehoorbotjes in het middenoor zijn aangetast. Deze aanboren vorm van doofheid wordt vooral in dieren gezien met veel wit in de vacht en blauwe ogen. Middels een BAER-test kan de hond op doofheid worden gecontroleerd.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Engelse Setter is langharig. De witte vacht is kleurig gespikkeld, beter bekend als belton. Kleurvariëteiten, blue belton (zwart en wit), orange belton (oranje en wit), lemon belton (geel en wit), driekleurig (blue of liver belton met bruin). De Engelse Setter moet regelmatig geborsteld worden. Het liefst 3 keer per week, met een stugge borstel om de huid gezond te houden. De Engelse Setter verhaart wel, maar door hem goed te borstelen help je om losse haren op te vangen.

De Engelse Setter met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Engelse Setter is goed met kinderen. Het zijn heerlijke gezinshonden. Alleen het zijn grote springerige honden dus moet je wel opletten bij kleine kinderen. Als de hond namelijk heel enthousiast wordt kan hij zomaar per ongeluk een kindje omverlopen.

De Engelse Setter kan het goed vinden met andere honden en dieren, vooral als ze met hen zijn opgegroeid. Het enige wat je de hond moet aanleren is dat hij niet achter katten moet aan gaan, dit wil hij nog wel eens doen.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Engelse Setter pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Aanhankelijk - Houdt van graven - Lastig zindelijk

Op zoek naar een Engelse Setter pup?
Bekijk fokkers