Flatcoated Retriever | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Flatcoated Retriever

Loyaal - Vriendelijk - Energiek - Aanhankelijk

Flatcoated rassendetail 1
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Kan gulzig zijn - Aanleg voor overgewicht - Niet graag alleen

Op zoek naar een Flatcoated Retriever pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is één van de drie retrievers. De Flatcoat is even groot als de bekende Labrador Retriever, maar hebben een slankere en elegantere uitstraling. De grootte van de hond zal liggen tussen de 55 en 63 cm. Het gewicht zal liggen tussen de 27 en 32 kg. De Flatcoat wordt ook wel de Peter Pan van de honden genoemd. Dit vanwege zijn altijd jeugdige kijk op het leven. De Flatcoat wordt langzaam volwassen. Sommige zeggen dat de Flatcoat nooit volwassen zal worden en de puppystreken zal behouden tot op late leeftijd. Hij is een echte grappenmaker en zal je dus zeker aan het lachen maken. De Flatcoat is slim, vriendelijk, flexibel en opgewekt. Ook kan de hij ondeugend en uitbundig zijn. Dit ras is zeer energiek en vereist daarom ook veel buitenactiviteiten. Lange wandelingen zijn voor deze hond perfect. Hij moet zijn neus immers aan het werk kunnen zetten. Dit betekent dat je er dagelijks op uit moet voor een lange wandeling met vrij rennen en eventueel de mogelijkheid om te zwemmen. Deze hond is erg open naar vreemden toe. Hij zal iedereen verwelkomen als zijn beste vriend.

Deze hond staat bekend om zijn kalme en zoete temperament, echter moet hiervoor wel aan zijn trainingsbehoefte worden voldaan. Hij zit namelijk erg hoog in de energie. De Flatcoat is gevoelig en reageert niet goed op zware trainingsmethoden. Dit werkt averechts, hij wordt koppig of zal simpelweg weigeren te doen wat je vraagt, totdat je zijn gekwetste gevoelens kalmeert.

Aandachtspunten

  • De Flatcoated Retriever is een energieke hond die ongeveer 90 minuten beweging per dag nodig heeft. Hij is een uitstekend hardloopmaatje wanneer hij fysiek volwassen is.
  • Flatcoated Retrievers worden langzamer volwassen dan sommige andere rassen en je zult merken dat je enkele jaren in het bezit bent van en vrij grote pup. Deze eindeloze puppy fase kan zowel een vreugde als een frustratie zijn. Als je een hond wilt die stiller en minder puppyachtig is, moet je op zoek naar een ander ras.
  • Flatcoated Retrievers genieten van menselijk contact en worden destructief als ze te lang alleen worden gelaten. Routine brengen in zijn dag kan helpen zijn stressniveau te verminderen.
  • Flatcoated Retrievers worden niet aanbevolen voor het leven in een appartement.
  • Training in noodzakelijk bij dit ras, omdat Flatcoats vrolijke springers zijn en graag kauwen op allerlei dingen.
  • Gebruik positieve technieken zoals prijzen, spelen en voedselbeloningen. Blijf bij het trainen leuk, interessant en vriendelijk. Bij harde verbale of fysieke behandeling kunnen Flatcoats koppig worden of helemaal niet meer reageren.
  • Hoewel hij zeer aanhankelijk is, is de Flatcoated Retriever niet de beste keuze voor gezinnen met jonge kinderen of kwetsbare senioren. Ze zijn zich niet bewust van hun kracht en kunnen mensen per ongeluk pijn doen met hun uitbundige springen en ruigheid.
  • Flatcoated Retrievers blaffen ter alarm, maar ze zijn op geen enkele manier een bewaker of waakhond. Ze zullen indringers eerder hartelijk begroeten.
  • Flatcoated Retrievers hebben een verhoogde kans op kanker.

De beste eigenaar voor de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever past goed thuis in een actief gezin die gevoel voor humor heeft. Deze clown zorgt ervoor dat het nooit saai is in huis. Ze hebben veel energie en daar moet de toekomstige eigenaar op ingesteld zijn. Sporten en eindeloos wandelen kan perfect met de Flatcoated Retreiver. Ze zijn intelligent genoeg en kunnen snel leren. Alhoewel het echte teamspelers zijn, kan het voorkomen dat de Flatcoated Retriever zelfstandig te werk gaat. Je moet hem blijven uitdagen om zijn aandacht vast te houden. Naast voldoende beweging, moet de eigenaar van de Flatcoated de hond ook mentaal uitdagen met denk- en speurspellen. Deze enthousiaste hond is met name geschikt voor een actief gezin met al iets oudere kinderen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Flatcoated Retriever

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Dit is een kwaadaardige tumor die zijn oorsprong vindt in afweercellen, de histiocyten. De tumor kan op verschillende plekken voorkomen: in de huid, longen, lever, milt, beenmerg en de lymfeknopen. Deze aandoening treedt meestal op latere leeftijd op. De behandelingsmogelijkheden zijn echter beperkt omdat er vaak al sprake is van uitzaaiingen voordat de klachten ontstaan.

Is een goedaardige tumor de zich in de huid bevindt. Het zijn vaak een of meerdere kleine knobbeltjes die vooral op jongere leeftijd worden gezien. Ze verdwijnen meestal weer vanzelf na ongeveer 1-2 maanden.

Dit is een kwaadaardige tumor die zich vanuit het bindweefsel vormt. De tumor groeit meestal snel en kan soms uitzaaien naar de longen of lymfeklieren. De tumor kan meestal chirurgisch worden verwijderd met aanvullend een bestraling of chemotherapie.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Osteosacroom is een van de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren in de hond en heeft een slechte prognose. De tumoren groeien snel en zaaien vaak uit naar de longen. Deze tumoren komen vooral voor bij grotere hondenrassen.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Een oogaandoening waarbij de afvoer van oogkamervocht verstoord is. Hierdoor stijgt de druk in de oogbol (glaucoom) en dit moet met spoed worden behandeld.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Flatcoated Retriever heeft een zachte vacht dat wekelijkse verzorging vereist. De vacht stoot water en vuil af en met het wekelijks kammen van de vacht is het goed schoon te houden. Het wordt vooral aangeraden de langere haren bij de benen, buik, hals en oren goed uit te kammen. De meest voorkomende vachtkleuren voor de Flatcoated Retriever zijn zwart en leverkleurig. Dit laatste is een bruine kleur. De niet standaardkleur voor de Flatcoat is blond, maar dit kan zeker wel voorkomen. Verder verhaart de Flatcoat veel, hierom is het wekelijks doorkammen van de vacht van belang. Dit scheelt haar in huis!

De Flatcoated Retriever met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet. Leer uw kind ook hem niet te pesten door het voer weg te halen. De Flatcoated Retrievers zijn goede vrienden voor kinderen van alle leeftijden. Wij raden de Flatcoat echter wel meer aan bij gezinnen met wat oudere kinderen, dit door het hoge energielevel. De Flatcoat speelt urenlang. Dit kan gaan om rennen, zwemmen of achter een bal aan jagen. Dit kan voor peuters overweldigend zijn. De Flatcoat kan ze bijvoorbeeld per ongeluk omstoten of per ongeluk een klap geven met de kwispelende staart.

De Flatcoat kan heel goed met andere honden en genieten ook echt van dit gezelschap. Deze hond kan met katten leren omgaan, wat deze hond dus geschikt maakt voor een huis waar al een kat leeft. Dit gaat wel het beste wanneer de hond en kat samen opgroeien. Gezelschapsvogels zijn de Flatcoats iets te gek op, waardoor dat niet goed gaat samen.

Op zoek naar een Flatcoated Retriever pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Kan gulzig zijn - Aanleg voor overgewicht - Niet graag alleen

Op zoek naar een Flatcoated Retriever pup?
Bekijk fokkers