Groenendaeler | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Groenendaeler

Aanhankelijk - Intelligent - Energiek - Veelzijdig

Groenendaeler 4
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Behoeft werk - Laat geestelijk volwassen

Op zoek naar een Groenendaeler pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Groenendaeler Herder

De Groenendaeler is een stoere, intelligente hond die erg gericht is op zijn eigenaar. Deze combinatie maakt het een ideale hond om mee samen te werken. Hij beschikt over veel werklust en is vroeger ingezet voor verschillende doeleinden: waken, jagen en hoeden. Het is een veelzijdige hond met veel energie, waardoor hij zal uitblinken in vele hondensporten. Je zal als eigenaar ook over voldoende energie moeten bezitten en de Groenendaeler moeten bezighouden.

De Groenendaeler is trouw aan zijn baas en wordt niet graag alleen gelaten. Bij dit ras is bekend dat ze relatief laat pas geestelijk volwassen zijn. Zorg ervoor dat je hem op jonge leeftijd ook goed socialiseert met andere mensen, zodat hij niet eenkennig wordt. Het is van nature een beschermer en zal daarom ook goed waken over zijn familie. Als de Groenendaeler voldoende aan het werk gezet wordt, zal het in huis een lieve en rustige gezinshond zijn.

Aandachtspunten

  • De Groenendaeler hecht zich enorm aan zijn baas en zal daarom niet makkelijk met vreemden meegaan.
  • De Groenendaeler kan last krijgen van verlatingsangst. Leer hem van jongs af aan al om af en toe alleen te blijven. Dit ras is echter niet geschikt om hele dagen alleen door te brengen.
  • De Groenendaeler heeft veel energie. Hij moet zowel mentaal als fysiek worden uitgedaagd.
  • De Groenendaeler is een hond die pas relatief laat geestelijk volwassen wordt.

De beste eigenaar voor de Groenendaeler Herder

De eigenaar van de Groenendaeler moet over genoeg energie beschikken om zijn hond bezig te houden. Hij wil graag werken en zijn energie kwijtraken. Door zijn veelzijdige karakter kan je hem blij maken met elke hondensport. Als eigenaar van de Groenendaeler moet je het niet erg vinden dat de hond je trouw op de voet volgt. De Groenendaeler wijkt het liefst niet van je zijde.

De Groenendealer is een erg intelligente hond en ook makkelijk te trainen. Ze zijn erg gevoelig, dus het is belangrijk dat je ze met een zachte hand opvoedt en veel positieve beloningen geeft. Zorg ervoor dat je ook al vroeg start met de socialisatie met andere mensen en het alleen thuis zijn van de Groenendaeler.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Groenendaeler

Een tumor die in de maag groeit. Vaak wordt dit pas opgemerkt als de tumor al te groot is om nog te kunnen verwijderen.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Groenendaeler heeft een dikke lange vacht en is zwart van kleur. De ondervacht is zacht en dicht en heeft een beschermde functie. De vacht vraagt om enige aandacht. Controleer de vacht dagelijks op klitten en borstel hem wekelijks helemaal uit. De Groenendaeler verliest het hele jaar door haar, maar tijdens de rui 2x per jaar zal dit nog meer zijn. Je kan de hond helpen door hem dan iets vaker de borstelen.

De Groenendaeler Herder met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Groenendaeler is een goede gezinshond, vooral als hij al van pup af aan met de kinderen opgroeit. Hij zal zijn familie nooit uit het oog verliezen en goed willen beschermen. Zorg ervoor dat op jonge leeftijd al goed socialiseert met andere mensen om te voorkomen dat hij wantrouwend wordt naar vreemden.

De Groenendaeler kan ook goed samenleven met andere huisdieren. Het is wel belangrijk dat hij al op jonge leeftijd kleine huisdieren leert kennen, omdat hij ze anders later achterna kan zitten.

Op zoek naar een Groenendaeler pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Behoeft werk - Laat geestelijk volwassen

Op zoek naar een Groenendaeler pup?
Bekijk fokkers