Alles wat je moet weten over de Irish Doodle | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Irish Doodle

Loyale Lieverd

Irish doodle 3
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Moeten soms in toom worden gehouden door het jacht instinct

Op zoek naar een Irish Doodle pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Irish Doodle

De Irish Doodle staat bekend om zijn opgewekte karakter. Als een mix van twee bijzonder slimme rassen, is de Irish Doodle buitengewoon intelligent en leergierig, waardoor hij uitstekend te trainen is. Hij heeft een natuurlijk verlangen om gehoorzaam te zijn en zijn eigenaren te plezieren. De Irish Doodle is een energieke hond en heeft dagelijks fysieke en mentale uitdagingen nodig om aan zijn behoeften te voldoen. Tegelijkertijd kan hij erg aanhankelijk zijn en geniet hij ervan om tijd door te brengen met de mensen om wie hij geeft.

Aandachtspunten

  • Gezien zijn energieke aard heeft de Irish Doodle dagelijks genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Wanneer ze niet genoeg uitdaging krijgen, kunnen ze destructief worden.
  • Hij is echt een gezelschapshond en daarom gevoelig voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Hierdoor kan hij niet te lang alleen worden gelaten en heeft hij training nodig om alleen te kunnen zijn.
  • Sommige Irish Doodles kunnen gevoelig zijn, waardoor ze gemakkelijk nerveus kunnen worden. Ze hebben een constante en positieve aanpak nodig om hun zelfvertrouwen te vergroten.
  • Bij het overwegen van een kruising is het goed om te beseffen dat zowel karaktereigenschappen als uiterlijke kenmerken sterk kunnen variëren per hond. Elke Irish Doodle is uniek en kan eigenschappen van beide rassen vertonen.

De beste eigenaar voor de Irish Doodle

De beste eigenaar voor een Irish Doodle is actief en toegewijd, met veel liefde en geduld voor hun hond. Ze moeten bereid zijn om tijd te investeren in training en socialisatie. Een geschikte eigenaar biedt voldoende ruimte en dagelijkse beweging, aangezien dit ras een actieve levensstijl vereist met voldoende uitdaging. Ze begrijpen het belang van regelmatige vachtverzorging en zijn bereid om deze taak aan te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Irish Doodle

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Een oorontsteking ontstaat vaak bij honden met hangende oren en/of veel haar in de gehoorgang en bij honden die veel zwemmen. Vaak is er een onderliggende oorzaak voor de oorontsteking, zoals een allergie, mijten, een schimmelinfectie of een vreemd voorwerp. De ontsteking geeft meestal jeuk en pijn aan het oor en een gerichte behandeling is noodzakelijk.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Irish Doodle kan variëren van kleur en type. Ze hebben meestal een golvend tot krullende vacht van middellange tot lange lengte. Sommige Doodle varianten hebben een enkele vacht en anderen juist weer een dikke ondervacht. De Doodle varianten verharen niet tot nauwelijks in vergelijking met andere rassen. Lees hier meer. Wel heeft de vacht veel verzorging nodig om hun vacht te onderhouden en moeten ze regelmatig worden getrimd. Zelf moet je de vacht met regelmaat borstelen en dagelijks controleren op klitten en op achtergebleven takjes of ander vuil.Het is aan te raden om hiermee vroeg te beginnen, zodat de pup er vertrouwd mee raakt en het als normaal beschouwt.

De Irish Doodle met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De meeste Irish Doodles zijn dol op kinderen gezien het speelse karakter en zijn beschermend van nature. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige honden, inclusief bepaalde Irish Doodles, kunnen reageren op stressvolle situaties. Vanwege het jachtinstinct geërfd van de Ierse Setter, kan de Irish Doodle wellicht niet de beste keuze zijn als er andere kleine huisdieren in huis zijn.

Op zoek naar een Irish Doodle pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar

Kenmerken

Moeten soms in toom worden gehouden door het jacht instinct

Op zoek naar een Irish Doodle pup?
Bekijk fokkers