Lagotto Romagnolo | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Lagotto Romagnolo

Loyaal - Actief - Trainbaar - Liefdevol

Lagotto Romagnolo pups te koop
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-17 jaar

Kenmerken

Lawaaimakers - Ik wil graag werken - Actieveling - Goed met kinderen

Op zoek naar een Lagotto Romagnolo pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo heeft een erg evenwichtig karakter. Het ras is erg gehecht aan de familie en zal met iedereen op kunnen schieten. Ze willen dan ook alles voor ze doen en bewaken de familie en hun territorium. De Romagnolo's hebben erg veel energie en moeten genoeg uitgedaagd blijven worden om niet destructief te worden. De opvoeding van dit ras is niet lastig maar ervaring met honden is wel belangrijk. De Lagotto Romagnolo wordt gemiddeld tussen de 11-16kg. De grootte van de Romagnolo kan gemiddeld 41-48cm worden.

Aandachtspunten

  • De vacht van de Lagotto Romagnolo is waterafstotend, dus houdt de hond warm in het koude water en beschermt tegen stekels, doornstruiken in het bos.
  • Hypoallergene honden bestaan niet, maar dit ras verhaart nauwelijks en is daarom beter te verdragen voor mensen met allergieën.
  • De Lagotto Romagnolo kan een goede waakhond zijn als ze hierop getraind worden. Zonder training kan het geblaf overheersend worden.
  • Naast hun goede reuk, hoort ook graven bij de Lagotto Romagnolo. Sommige baasjes van dit ras geven de hond een specifiek plekje om te graven, zodat hij dit niet op ongewenst plekken doet.

De beste eigenaar voor de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is intelligent en leergierig. Ze houden ervan om uitgedaagd te worden. De opvoeding moet wel op een consequente, maar vriendelijke manier worden uitgevoerd. Een hardhandige aanpak zal bij deze hond een averechtse werking hebben. Het is daarom fijn als je al enige ervaring hebt met het opvoeden van honden. Het is een waterhond en vindt het dus fijn om te gaan zwemmen. Hij is erg energiek en vereist daarom ook veel dagelijkse beweging. Een klein rondje om het blok is niet genoeg voor deze hond. De beste eigenaar voor de Lagotto Romagnolo is iemand met genoeg tijd en zin om zijn of haar energie in deze hond te steken.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Lagotto Romagnolo

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Hierbij is de stofwisseling in de cellen van het zenuwstelsel verstoord en daardoor sterven de cellen. De hond krijgt neurologische klachten en de verschijnselen kunnen in de eerste levensjaren voor het eerst optreden. Er is geen genezing mogelijk en de hond moet uiteindelijk worden geëuthanaseerd.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Lagotto Romagnolo heeft een dubbele vacht die goed beschermt tegen het koude water. De vacht komt voor in verschillende soorten kleuren zoals: Bruin, oranje, goud en crème kleur. Deze kleuren kunnen combineren. Dit ras heeft weinig verzorging nodig. Ze verharen weinig en hoeven maar één keer per week geborsteld te worden.

De Lagotto Romagnolo met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Lagotto Romagnolo kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Wel is het van belang dat dit ras van pup af aan al goed gesocialiseerd is. Ook het jachtinstinct naar kleinere dieren kan onder controle worden gebracht door een goed socialisatieproces.

Op zoek naar een Lagotto Romagnolo pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-17 jaar

Kenmerken

Lawaaimakers - Ik wil graag werken - Actieveling - Goed met kinderen

Op zoek naar een Lagotto Romagnolo pup?
Bekijk fokkers