Lhasa Apso | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Lhasa Apso

Toegewijd - Energiek - Levendig - Gehoorzaam

Lhasa apso rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke leider nodig - Goede socialisatie is essentieel - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Lhasa Apso pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Lhasa Apso

Het karakter van de Lhasa Apso is een bijzondere en interessante mix. Hij is een vrolijke, ondeugende en speelse hond, maar hij kan ook onafhankelijk en fel zijn. Hij neemt het bewaken van zijn huis en gezin serieus. Daarnaast hij doet er ook lang over om volwassen te worden en zelfs dan kan hij tot op hoge leeftijd wat puppyachtig blijven.

De Lhasa is misschien klein, maar kwetsbaar is hij niet. Hij is ongeveer 25-28 cm groot met een gewicht rond de 5-8 kg. Hij is stevig en sterk en hij is van nature op zijn hoede voor vreemden. Hij is daarom een uitstekende waakhond.

De onafhankelijke Lhasa is graag de baas. Training en socialisatie zijn daarom essentieel om hem goede hondenmanieren aan te leren. Daarnaast is de Lhasa is niet extreem actief en kan hij goed in een appartement leven. Hij geniet echter wel van korte wandelingen en speelsessies. De Lhasa blijft graag dicht bij zijn familie en volgt ze van kamer naar kamer om mee te doen aan de activiteiten of om op schoot te zitten. Vanwege zijn onafhankelijke karakter is hij goed te trainen om alleen thuis te blijven. De Lhasa heeft meestal geen last van verlatingsangst.

Aandachtspunten

  • De Lhasa Apso heeft een sterk zelfingenomen karakter, zijn doel is om eerst zichzelf te behagen.
  • De Lhasa Apso is een leider. Sta hem daarom niet toe om de leider te zijn, maar wees echt de baas.
  • De Lhasa Apso is van nature een beschermende waakhond. Toch kun je hem goede hondenmanieren aanleren. Vroege socialisatie is hierbij essentieel. Dit zal hem helpen om hem een vriendelijk, sociaal huisdier te laten worden.
  • De Lhasa Apso heeft even de tijd nodig om iets te leren of iets eigen te maken. Verwacht daarom niet te snel te veel van hem.
  • De mooie Lhasa-vacht heeft veel verzorging nodig. Houd daarom rekening met kosten voor een professionele trimmer of met de tijd die het kost om het zelf te doen.
  • Poets de tanden van jouw Lhasa regelmatig en laat een dierenarts regelmatig zijn tanden en tandvlees controleren. Ze hebben, net zoals vele kleine hondenrassen, aanleg voor gebitsproblemen.

De beste eigenaar voor de Lhasa Apso

De Lhasa Apso kan een koppig karakter hebben, wat ook in de trainingen naar voren kan komen. Het is belangrijk dat je veel variatie hebben binnen je training, omdat de hond zich anders gaat vervelen. De eigenaar moet sterk in zijn schoenen staan en consequent zijn. Bij gewenst gedrag moet je dat goed belonen, want de Lhasa Apso zal nog meer zijn best doen als hij waardering krijgt. Ook de socialisatie van de Lhasa Apso is erg belangrijk, omdat hij van nature een gereserveerd en beschermend karakter kan hebben richting vreemden. Laat hem van pup af aan al met veel verschillende mensen kennismaken.

Wat betreft beweging is de Lhasa Apso niet veeleisend, maar hij kan naast zijn uitlaatbeurten ook een dagelijkse speelsessie zeker waarderen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Lhasa Apso

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Overkoepelende term voor meerdere soorten nierproblemen die in en vroeg of later stadium kunnen optreden. Als de nieren verslechteren zal de hond meer gaan drinken en plassen, uiteindelijk stapelen er ook afvalstoffen op in het bloed en zal de hond zich steeds zieker gaan voelen. Om de nieren te ondersteunen kan er een speciaal nierdieet worden voorgeschreven.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet netjes op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen schade geven aan het slijmvlies in de bek. Ook is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Lhasa Apso heeft een lange, gladde zware vacht met een scheiding die over het midden van de rug loopt. Hij kan voorkomen in de kleuren: zwart, bruin, wit, beige, goud, zandkleurig, grijs of varianten op deze kleuren. Ze kunnen eenkleurig of meerkleurig zijn.

De vachtverzorging van de Lhasa Apso is een flinke klus. Je moet hem meerdere keren per week borstelen en daarnaast regelmatig wassen. Zorg ervoor dat je hem als pup al laat wennen aan borstelen en baden. Wanneer de vacht hinderlijk lang is, kan je overwegen om een bezoek te brengen aan de trimsalon om de vacht te laten knippen. Daarnaast moeten de ogen regelmatig worden schoongemaakt. Overtollig haar rondom de ogen moet worden weggeknipt, om te voorkomen dat het irritatie gaat geven aan de ogen. Controleer ook regelmatig of er niet teveel haar voor de gehooringang zit.

De Lhasa Apso met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Kinderen staan ​​waarschijnlijk niet bovenaan de lijst met favoriete dingen van de Lhasa Aspo. Hij kan de normale capriolen van kinderen snel irritant vinden. De Lhasa is daarom het meest geschikt voor een huis met oudere kinderen die weten hoe ze goed met hem moeten omgaan. Hij wordt niet geadviseerd aan gezinnen met jonge of luidruchtige kinderen.

Als hij goed gesocialiseerd en getraind is, kan de Lhasa goed overweg met andere honden. Hij is vaak de leider, zelfs bij andere honden die veel groter zijn. Door zijn stoere karakter denkt de Lhasa Apso namelijk dat hij een grote hond is.

Daarnaast kan de Lhasa ook goed overweg met andere huisdieren, zorg ervoor dat hij al op jonge leeftijd leert hoe hij met ze om moet gaan.

Op zoek naar een Lhasa Apso pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-15 jaar

Kenmerken

Heeft een sterke leider nodig - Goede socialisatie is essentieel - Veel vachtverzorging

Op zoek naar een Lhasa Apso pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Lhasa Apso