Alles over de Oost Europese Herdershond (VEO) | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Oost Europese Herdershond (VEO)

Aanhankelijk - Evenwichtig - Intelligent - Beschermend

Oost eu herder goed
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Loyaal naar eigenaar - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Oost Europese Herdershond (VEO) pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Oost Europese Herdershond

De Oost Europese Herdershond is van oudsher een echte werkhond. Hij werd vroeger onder andere ingezet om explosieven op te sporen, mensen te redden en eigendommen te bewaken. Hij moest altijd klaar staan om te werken en heeft daarom een evenwichtig karakter. Hij heeft nog steeds een enorme werklust en moet daarom ook voldoende beweging krijgen. De Oost Europese Herdershond is erg intelligent en is goed te gehoorzamen.

Het is een alerte en zelfverzekerde hond, maar hij blijft altijd gericht op zijn eigenaar. Het is een geboren beschermer die altijd over zijn familie zal waken. Daarom kan hij wantrouwend zijn naar vreemden. Het is belangrijk om hem van jongs af aan al aan vreemde mensen te leren wennen.

Het is een vriendelijke, aanhankelijke en betrouwbare hond die voor jong en oud een metgezel zal zijn. Met kinderen zal hij voorzichtig omgaan en spelen.

Aandachtspunten

  • De Oost Europese Herdershond is een geboren waker. Zorg er daarom voor dat je hem op jonge leeftijd goed socialiseert met andere mensen.
  • De Oost Europese Herdershond heeft veel fysieke en mentale uitdaging nodig. Anders kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen.
  • De Oost Europese Herdershond is vrij hard voor zichzelf. Tijdens trainingen reageert hij daarom het beste op stemgeluid.

De beste eigenaar voor de Oost Europese Herdershond

De Oost Europese Herdershond heeft een consequente eigenaar nodig. Het is een hond die slecht reageert op hardhandige trainingsmethoden. Hij is vooral gevoelig voor stemgeluid. De Oost Europese Herdershond is leergierig en erg gericht op zijn eigenaar. Het is daarom een fijne hond om mee samen te werken. Daarnaast heeft hij een enorm uithoudingsvermogen. Het is dus belangrijk dat zijn eigenaar hem zowel mentaal als fysiek voldoende uitdaging kan bieden. Het is een universele hond die voor veel hondensporten geschikt is.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Oost Europese Herdershond (VEO)

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Oost Europese Herdershond is dik en voelt iets stug aan. Hij komt voor in de kleuren: zwart, zwart-grijs, zwart-geel, sable-grijs of sable-rood. De intensiteit van de vachtkleur kan verschillen en een tan-aftekening is toegestaan.

De vachtverzorging is vrij eenvoudig. De Oost Europese Herdershond verhaart het hele jaar door en heeft 2 keer peer jaar een ruiperiode. Dan is het nodig om de hond iets vaker te borstelen.

De Oost Europese Herdershond met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Oost Europese Herdershond is erg mens gericht en daardoor ook een geschikte familiehond. Hij zal zijn familie graag willen beschermen en geduldig met de kinderen omgaan. Het is echter wel belangrijk dat de Oost Europese Herdershond op jonge leeftijd al leert omgaan met kinderen.

Deze hond kan ook goed samenleven met andere huisdieren. In dit geval geldt weer dat ze op jonge leeftijd al moeten worden gesocialiseerd met huisdieren. Dit is belangrijk om te voorkomen dat hij kleinere dieren als prooi gaat zien.

Op zoek naar een Oost Europese Herdershond (VEO) pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Levensverwachting: 10-12 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Loyaal naar eigenaar - Goede socialisatie is essentieel

Op zoek naar een Oost Europese Herdershond (VEO) pup?
Bekijk fokkers