wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar
Behoeft werk - Loyaal naar eigenaar - Neiging tot hoeden
De Oud Duitse Herder heeft een heel evenwichtig karakter. Het is een erg zelfverzekerd en waaks ras. De hond zal er dan ook alles aan doen om de familie te beschermen. De Oud Duitse Herder heeft een zacht en vriendelijk karakter en is hierdoor ook de perfecte familiehond. Het is een ras dat veel zelf kan beslissen, erg moedig is en een strijddrift heeft. Hierdoor is de Oud Duitse Herder ook perfect als diensthond.
De beste eigenaar voor de Oud Duitse Herder is iemand die sterk in zijn schoenen staat en overwicht heeft. Het is geen hond voor een baasje die nog geen ervaring heeft met honden. Als baasje moet je veel tijd willen steken in het trainen en uitlaten van de hond. Kleine wandelingen zijn niet goed genoeg. Dit ras wordt gelukkig van lange wandelingen door het bos en zwemmen vinden ze ook erg leuk. Daarnaast moet hij mentaal flink worden uitgedaagd. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk.
Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.
Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.
Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.
Bij honden met deze aandoening is de hypofyse onderontwikkeld, waardoor een tekort aan groeihormoon wordt geproduceerd. Het skelet kan zich door dit tekort onvoldoende ontwikkelen waardoor de groei achterblijft. Daarnaast kan ook bij andere hormonen een tekort ontstaan wat leidt tot stofwisselings- en vruchtbaarheidsproblemen. Voor een aantal rassen is er een DNA-test beschikbaar om dragers en lijders van deze aandoening op te sporen.
Aandoening aan de alvleesklier, waardoor bepaalde verteringseiwitten niet meer worden aangemaakt. De hond kan geen vet, eiwit en zetmeel verteren en krijgt last van grijzige diarree. Vaak hebben ze enorme eetlust, maar desondanks vallen ze toch af. Door verteringsenzymen toe te voegen aan het voer kan de hond goed met deze aandoening leven.
De vacht van de Oud Duitse Herder is lang en moet zo nu en dan gekamd worden. Dit moet niet te vaak gebeuren anders stimuleer je de vacht en verhaart de vacht nog meer. De vacht komt in meerdere soorten voor: zwart-bruin, geel-bruin, volledig zwart en wolfsgrauw.
Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.
Door het zachte karakter van de Oud Duitse Herder kan de hond goed omgaan met kinderen. Hierbij is het dan wel belangrijk dat de hond van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt. Door de grote van de hond kunnen ze kleine kinderen soms omver lopen. Van oudsher is dit een herder en hebben ze soms de neiging om te gaan hoeden. Dit moet afgeleerd worden. Het ras kan goed omgaan met andere huisdieren mits goed gesocialiseerd.
Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:
wekelijks
Veel
Gemiddelde levensverwachting: 10-13 jaar
Behoeft werk - Loyaal naar eigenaar - Neiging tot hoeden