Saarlooswolfhond | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Saarlooswolfhond

Zelfstandig - Levendig - Betrouwbaar - Intelligent

Saarlooswolfhond vierkant
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemde - Niet graag alleen - Blaft weinig

Op zoek naar een Saarlooswolfhond pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Saarlooswolfhond

Een Saarlooswolfhond is een intelligente en nieuwsgierige hond. Hij is onafhankelijk, zelfstandig en eigenzinnig, maar hij is wel aanhankelijk naar zijn eigen mensen. Naar onbekende kan de Saarlooswolfhond afstandelijk en terughoudend zijn. Alles wat hij niet vertrouwt vermijdt hij het liefst. Het is een energieke hond, hij heeft graag veel beweging. Een Saarlooswolfhond heeft een roedel mentaliteit, hij waardeert daarom gezelschap van andere honden. Hij is ook er gehecht aan zijn gezin, en is dus niet graag alleen. Een Saarlooswolfhond is laat volwassen, hij gehoorzaamt vaak ook alleen uit eigen vrije wil.

Aandachtspunten

  • De Saarlooswolfhond is een roedelhond, hierdoor is hij erg aanhankelijk en niet graag alleen.
  • Hij is vaak laat volwassen.
  • De Saarlooswolfhond gehoorzaamt meestal alleen uit eigen vrije wil.

De beste eigenaar voor de Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een intelligente hond dus hij kan snel commando’s leren, maar het is geen slaafse hond dus hij zal niet altijd doen wat je van hem wilt. De Saarlooswolfhond heeft een ervaren eigenaar nodig. Hij moet geduldig en stabiel zijn, zodat hij het natuurlijke zelfstandige karakter van de Saarlooswolfhond accepteert. Als baasje moet je consequent de leiding geven. Saarlooshonden kunnen zich erop verheugen om iets nieuws te leren, maar kennen geen 'will to please' zoals andere honden hebben. Wel is het belangrijk als baasje dat je laat zien waar de training en commando’s goed voor zijn, en ook is het belangrijk om oefeningen af te wisselen om het leuk te houden.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Saarlooswolfhond

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Hierbij worden de zenuwen van het ruggenmerg langzaam afgebroken. Dit geeft neurologische klachten en leidt uiteindelijk tot verlamming. De aandoening is vergelijkbaar met MS bij mensen. Er is geen behandeling mogelijk en uiteindelijk is euthanasie nodig.

Bij honden met deze aandoening is de hypofyse onderontwikkeld, waardoor een tekort aan groeihormoon wordt geproduceerd. Het skelet kan zich door dit tekort onvoldoende ontwikkelen waardoor de groei achterblijft. Daarnaast kan ook bij andere hormonen een tekort ontstaan wat leidt tot stofwisselings- en vruchtbaarheidsproblemen. Voor een aantal rassen is er een DNA-test beschikbaar om dragers en lijders van deze aandoening op te sporen.

Honden kunnen last hebben van verschillende oogproblemen zoals een ontsteking van het bindvlies of hoornvlies, cherry-eye, entropion en glaucoom. Het ECVO-oogonderzoek is een onderzoek naar meerdere erfelijke oogaandoeningen. De test kan niks uitsluiten, maar de uitslag 'vrij' betekent dat de hond op dat moment geen afwijkingen heeft aan de ogen.

In sommige hondenrassen komt de erfelijke (primaire) vorm van epilepsie voor. De eerste aanval wordt meestal waargenomen als de hond tussen de 6 maanden en 5 jaar is. De ernst en frequentie van de aanvallen is verschillend. In sommige honden kunnen de epileptische aanvallen met medicatie worden onderdrukt, maar in ernstige gevallen moet euthanasie worden overwogen. Voor een aantal rassen is een DNA test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de erfelijke vorm van epilepsie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

Je hebt de Saarlooswolfhond in 3 kleurslagen, wolfsgrauw, bosbruin en wit. De vachtverzorging van een Saarlooswolfhond is niet heel moeilijk, af en toe borstelen is voldoende. Hij verhaart matig, maar in de rui verhaart hij wel flink.

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen.

De Saarlooswolfhond is goed met kinderen, hij is heel betrouwbaar, geduldig en beschermend met ze. De Saarlooswolfhond is ook goed met andere honden en huisdieren. Hij heeft wel een sterk jachtinstinct dus kleine dieren kunnen soms wat lastiger zijn.

Wil je echt onafhankelijk informatie over dit ras kijk dan naar de rasgids via:

Op zoek naar een Saarlooswolfhond pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Gemiddeld

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11-15 jaar

Kenmerken

Kan gereserveerd zijn tegenover vreemde - Niet graag alleen - Blaft weinig

Op zoek naar een Saarlooswolfhond pup?
Bekijk fokkers