Shar-pei | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Shar-Pei

Vriendelijk - Eigenzinnig - Terughoudend - Liefdevol

Shar pei volwassen 2
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9 tot 11 jaar

Kenmerken

Kan terughoudend zijn - Beschermt zijn gezin

Op zoek naar een Shar-Pei pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Shar-Pei

De Shar-Pei is heel erg op hun baasje gesteld. Daarnaast zijn het hele goede gezinshonden. Ze zijn aanhankelijk, trouw, eigenwijs, intelligent, soms lui en ontzettend liefdevol. Ze zien er voor veel mensen heel stoer of angstaanjagend uit, maar het zijn ontzettende vrijkousen en kroelen graag. Soms zijn ze echter wel wat jaloers bijvoorbeeld als er meerdere dieren in huis zijn die net even wat meer aandacht krijgen. Een Shar-pei zal dan er alles aan doen om te laten merken dat hij/zij ook graag aandacht wil. Ten opzichte van vreemden kan hij wat terughoudend zijn. Hij kijkt graag de kat uit de boom en vindt het niet altijd prettig om door vreemden aangehaald te worden. Hij kan zich dan nogal hooghartig tonen, maar wanneer ze gewend zijn stelt de Shar-Pei zich open.

Aandachtspunten

  • De Shar-Pei kan wat terughoudend zijn naar vreemde mensen, hij kijkt graag de kat uit de boom en vindt het niet altijd prettig om door vreemden aangehaald te worden.
  • Hij moet de uitdaging ofwel het nut van een bepaalde oefening zelf inzien om het te willen uitvoeren, zo niet, zal hij snel zijn interesse verliezen voor die oefening.
  • Zijn gerimpelde neus en schouder, zijn trotse houding en omhoog gekrulde staart kunnen door andere honden verkeerd worden begrepen. Daardoor komt hij op andere honden wel eens bedreigend over, wat tot conflicten kan leiden.
  • Allergische of parasitaire huidontstekingen komen voor binnen het ras en kunnen ernstiger zijn bij honden met erg overvloedige rimpeling. Bij de Shar-Pei is het zaak de huidplooien schoon en droog te houden om problemen te voorkomen.

De beste eigenaar voor de Shar-Pei

Het is bij de Shar-Pei van belang dat hij van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd door hem kennis te laten maken met andere honden en mensen. Hierdoor zal de hond zich ook minder snel wantrouwig opstellen. De beste eigenaar voor de Shar-Pei is iemand met veel tijd en geduld. De Shar-Pei is gevoelig voor zwakheden van de eigenaar. Dit betekent dat de hond soms een machtsstrijd wil aangaan met zijn baas. Het is hierbij belangrijk dat de eigenaar van deze hond zorgt voor een consequente en duidelijke training om deze machtsstrijd te voorkomen. Het trainen van de Shar-Pei zal dus aardig wat tijd kosten.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Shar-Pei

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Bij een cherry eye raakt de traanklier in het derde ooglid (binnenste ooghoek) opgezwollen en begint deze uit te puilen. Door de zwelling raakt de traanbuis in de ooghoek verstopt en kan het traanvocht niet meer worden afgevoerd. De prolaps kan aan één of beide ogen voorkomen. De aandoening kan operatief worden verwijderd waarmee de prolaps in de meeste gevallen definitief is verholpen.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Deze aandoening komt voor bij de Shar-Pei en uit zich in hoge koorts in combinatie met zwelling rondom de hak. De hond voelt zich erg ziek en de behandeling met medicijnen slaat meestal niet goed aan.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Sommige hondenrassen hebben als kenmerk overtollige huidplooien. Tussen deze plooien kan vocht en wrijving komen met infectie als gevolg. Het is belangrijk om de plooien schoon en droog te houden en in ernstige gevallen zullen ze operatief moeten worden verwijderd.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Shar-Pei vereist niet veel vachtverzorging. Af en toe de vacht borstelen is voldoende. Wel is het aan te raden de hond wekelijks te borstelen wanneer hij in de ruiperiode zit. De Shar-Pei verhaart gemiddeld en komt voor in de vachtkleuren zwart, lichtbruin, lilac, crème, zandkleurig en rood.

De Shar-Pei met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De shar-Pei is een kindvriendelijke hond die heel erg goed met kinderen kan opschieten. Een Shar-pei is ook heel erg nieuwsgierig naar kinderen. De Shar-Pei kan prima leren samenleven met andere dieren, mits hij goed met hen gesocialiseerd wordt. Met andere honden kan hij het over het algemeen vrij goed vinden. Wel is het zo dat hij door zijn zeer bijzondere uiterlijk wel eens ‘verkeerd gelezen’ kan worden door honden van andere rassen.

Op zoek naar een Shar-Pei pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 9 tot 11 jaar

Kenmerken

Kan terughoudend zijn - Beschermt zijn gezin

Op zoek naar een Shar-Pei pup?
Bekijk fokkers