Tibetaanse Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Tibetaanse Terriër

Lief - Aanhankelijk - Energiek - Gevoelig

Tibetaanse terrier rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Sommige zijn zeer vocaal - Erg gehecht en trouw aan het gezin

Op zoek naar een Tibetaanse Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is slim, vriendelijk en aanhankelijk. Hij is zachtaardig, houdt van plezier en is toegewijd aan zijn gezin, maar kan voorzichtig of terughoudend zijn tegenover vreemden. Puppy's zijn actief en levendig, maar worden rustiger naarmate ze volwassen zijn. Tibetaanse Terriers zijn geweldige waakhonden en blaffen ter waarschuwing als ze iets verdachts zien of horen. Ze houden er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden en geven de voorkeur aan het gezelschap van de mensen van wie ze houden. Tibetaanse Terriers staan ​​bekend om hun aanpassingsvermogen en gevoel voor humor.

Aandachtspunten

  • Tibetaanse Terriërs zijn geweldige familiehonden, maar zijn het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen die weten hoe ze een hond op de juiste manier moeten behandelen.
  • Tibetaanse Terriërs kunnen over het algemeen goed overweg met honden en andere huisdieren, vooral als ze ermee zijn opgegroeid.
  • De Tibetaanse Terriër vereist regelmatige wasbeurten en minstens één keer per maand een bad.
  • Tibetaanse Terriers zijn geweldige waakhonden en blaffen als ze iets ongewoons zien of horen.
  • Als ze dagelijks bewegen, kunnen Tibetaanse Terriers het goed doen in appartementen.
  • Tibetaanse Terriërs gedijen het best op menselijk gezelschap en kunnen daarom niet lang alleen worden gelaten.
  • Blaffen is het favoriete tijdverdrijf van een Tibetaanse Terriër. Hij blaft als er mensen aan de deur komen, als hij iets ongewoons ziet of hoort of gewoon uit verveling.
  • Tibetaanse Terriërs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig en zullen genieten van een paar wandelingen van 15 minuten of een langere wandeling.
  • De Tibetaanse Terriër kan gemakkelijk worden getraind met positieve bekrachtigingstechnieken zoals prijzen, spelen en voedselbeloningen.

De beste eigenaar voor de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is leergierig en houdt ervan om een band op te bouwen met zijn eigenaar. Toch is de Terriër ook erg eigenwijs wat de opvoeding moeilijk kan maken. Het is dus van belang dat de training consequent en duidelijk is. Deze hond moet strikt de regels van zijn baas opvolgen. Dit gaat wel gepaard met liefdevolle aandacht en beloningen om de training te laten slagen.

Zoals elke hond hebben Tibetaanse Terriërs behoefte aan vroege socialisatie door blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw Tibetaanse Terriër-puppy opgroeit tot een gehoorzame, lieve hond.

Verder heeft de Tibetaanse Terriër behoefte aan veel beweging. De beste eigenaar voor de Tibetaanse Terriër is dus iemand met veel geduld en tijd die lekker met de hond aan de slag kan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Tibetaanse Terriër

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Tibetaanse Terriër vereist dagelijkse vachtverzorging. Doordat deze hond vroeger in koude gebieden moesten overleven, hebben zij een dikke vacht opgebouwd. Het is hierbij van belang dat deze dagelijks moet worden doorgekamd om klitten te voorkomen. Dit zorgt ook voor het reinigen van de vacht.

De Tibetaanse Terriër verhaart gemiddeld. Deze hond komt voor in veel verschillende vachtkleuren waaronder zwart, wit, brindle, piebald en driekleurig.

Kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Tibetaanse Terriërs zijn dol op kinderen en kunnen de hele dag hun energieniveau evenaren, maar ze zijn een beetje te onstuimig voor kinderen onder de 6 jaar.

Tibetaanse Terriërs kunnen meestal goed overweg met andere honden en katten, vooral als ze als puppy aan hen worden voorgesteld.

Op zoek naar een Tibetaanse Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Sommige zijn zeer vocaal - Erg gehecht en trouw aan het gezin

Op zoek naar een Tibetaanse Terriër pup?
Bekijk fokkers