Västgötaspets | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Västgötaspets

Alert - Trouw - Energiek - Zachtaardig

Västgötaspets
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Kan niet goed alleen zijn - Heeft natuurlijke aanleg voor hielenbijten

Op zoek naar een Västgötaspets pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Västgötaspets

De Västgötaspets is een kleine hond met een groots karakter. Van oorsprong is het een veedrijver, een echte erf- en werkhond. Hij is daarom altijd alert en zal jou en zijn omgeving goed bewaken. De Västgötaspets heeft ondanks zijn pittige voorkomen ook een zachtaardige karakter. Hij vindt het heerlijk om bij zijn baasje te zijn en kusjes te geven. Naar vreemde mensen kan hij soms wat gereserveerd zijn. De Västgötaspets heeft veel beweging en mentale uitdaging nodig. Het is een intelligente hond die snel leert, hij vindt dit ook erg leuk om te doen. Ook met verschillende hondensporten zal hij goed uitblinken.

Aandachtspunten

  • Het 'hielenbijten' zit van nature in dit ras en het is erg belangrijk dit van pup af aan direct af te leren.
  • De Västgötaspets is niet graag alleen, leer je hond daarom op jonge leeftijd al dat je hond soms alleen te zijn, om daarmee verlatingsangst te voorkomen.
  • De Västgötaspets is een echte werker. Je moet als baasje tijd en zin hebben om met je hond op pad te gaan en hem mentaal uit te dagen met spelletjes, speuren of andere hondensporten. Anders zal hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen.
  • Het is erg belangrijk de Västgötaspets goed te socialiseren met vreemde mensen, omdat hij anders erg terughoudend kan blijven naar vreemden.

De beste eigenaar voor de Västgötaspets

De beste eigenaar voor de Västgötaspets is iemand die consequent is en weet met een pittig karakter om te gaan. Door zijn intelligente karakter pikt de Västgötaspets snel dingen op, maar hij kan zich ook gaan vervelen als de trainingen teveel van hetzelfde zijn. Probeer hem daarom te verrassen met nieuwe oefeningen. Je zult daarom soms over iets geduld moet beschikken bij de Västgötaspets. Als je een echte trouwe volgeling zoekt die graag met jou op avontuur gaat dan kan de Västgötaspets een zeer geschikte hond zijn voor jou. Jullie zullen veel tijd met elkaar zullen doorbrengen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Västgötaspets

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De vacht van de Västgötaspets bestaat uit een ondervacht met een stuggere middellange bovenvacht. De vachtverzorging bestaat uit wekelijks borstelen van de vacht. Tijdens de ruiperiode kun je de vacht iets vaker borstelen om je hond sneller door de rui heen te helpen. De Västgötaspets kan voorkomen in de kleuren: grijs, rood-grijs, bruin-grijs en geel-grijs. Vaak zie je op de schouders, borst, buik, pootjes en snuit een wat lichtere kleur.

De Västgötaspets met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Västgötaspets houdt ervan om mensen om zich heen te hebben, maar is met name gericht op zijn eigen gezin. Met kinderen kan hij goed overweg, mits hij van jongs af aan met kinderen leert om te gaan. De Västgötaspets zal dan een geduldige kindervriend zijn.

Ook met andere dieren kan de Västgötaspets over het algemeen goed overweg. Vooral met andere honden zal hij dikke vriendjes zijn. Zorg ervoor dat je hem al van jongs af aan leert wennen aan kleine huisdieren, zodat hij weet dat het geen prooidieren zijn.

Op zoek naar een Västgötaspets pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12 - 15 jaar

Kenmerken

Kan niet goed alleen zijn - Heeft natuurlijke aanleg voor hielenbijten

Op zoek naar een Västgötaspets pup?
Bekijk fokkers