Vizsla | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Vizsla

Energiek - Loyaal - Rustig - Zachtaardig

Viszla pups te koop
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Veel behoefte aan beweging - Voldoende training en socialisatie is nodig

Op zoek naar een Vizsla pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Vizsla

De Vizsla wordt beschreven als levendig, zachtaardig en aanhankelijk. Ze hebben een bovengemiddeld leervermogen en een sterk verlangen om bij mensen te zijn. Hij staat erom bekend als gewillig en gehoorzaam te zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen: sommige Vizsla's kunnen koppig, prikkelbaar of verlegen zijn.

Daarbij zijn Vizsla's energiek en atletisch. Als hij onvoldoende beweging en uitdaging krijgt kan de Viszla verveeld raken en dingen in huis gaan slopen. Indien hij wel de training, oefening en het gezelschap krijgt dat hij nodig heeft, dan is het ook een geweldige huishond. Hun jachtinstinct is van nature sterk ontwikkeld, waardoor een consequente opvoeding van jongs af aan een vereiste is.

Aandachtspunten

  • De Vizsla is een actief ras en heeft meerdere lange wandelingen per dag nodig om zijn energie kwijt te kunnen.
  • Vizsla's zijn erg gesteld op menselijk gezelschap. Ze volgen familieleden op de voet en houden van knuffelen.
  • Training en socialisatie is een must bij dit ras. Ze kunnen moeilijk te hanteren zijn als ze niet goed worden opgeleid. Ook kunnen ze verlegen en timide worden als ze niet goed zijn gesocialiseerd.
  • Vizsla's kunnen last hebben van verlatingsangst en zijn daarom niet geschikt voor mensen die vaak lang van huis zijn.
  • Vizsla's hebben veel energie en zijn daarom het meest geschikt voor mensen met een ruim huis en grote tuin.

De beste eigenaar voor de Vizsla

De Vizsla is een ras dat graag samenwerkt en reageert het beste op een stevige en geduldige training. Ga vanuit dat de training tijd kost. Vizsla's kunnen zich langzaam ontwikkelen. Ze zijn erg gevoelig, soms een beetje eigenzinnig en makkelijk afgeleid.
De Vizsla is het beste op zijn plek bij een actieve eigenaar die zin heeft in echte hondenactiviteiten zoals jacht of gehoorzaamheidstraining. De Vizla wil onderdeel zijn van het gezin en is absoluut geen deeltijdhond. Overweeg geen Vizsla wanneer je geen aanhankelijke en veeleisende hond wil.


Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Vizsla kan twee verschillende vachttypen hebben: korthaar of draadhaar. De kleur varieert van tarwegeel tot lichtbruin. De vacht van de kortharige Vizsla is kort en stevig. Het vergt nauwelijks onderhoud en volstaat met alleen een wekelijkse borstelbeurt tijdens de ruiperiode. De draadharige Vizsla heeft een ruwe en stevige vacht die niet glanst. Tijdens de ruiperiode moet de vacht op een speciale manier worden geplukt, dit wordt meestal door de trimmer gedaan. Daarnaast is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Vizsla

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Bij glaucoom neemt de vloeistofdruk in de oogbol toe en het oog kan daardoor beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Glaucoom kan erfelijk zijn of ontstaan als gevolg van een andere aandoening. Bij glaucoom moet het oog met spoed worden behandeld, zodat de druk in de oogbol weer afneemt.

Erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling niet goed kan plaatsvinden en de hond daardoor een verhoogd risico heeft op bloedingen. Het komt vooral voor bij reuen en de ernst van de aandoening is afhankelijk van het ras. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

De Vizsla met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Vizsla is een liefhebbende hond die vriendelijk en tolerant is naar kinderen. Door hun hogen energielevel kan de Vizsla te uitbundig en overweldigend zijn voor kleine kinderen.

Vizsla's kunnen goed overweg met andere honden. Als ze van jongs af aan als met katten en andere huisdieren zijn opgegroeid, kunnen ze goede vrienden worden. Let echter altijd op met kleine huisdieren, want door hun sterke jachtinstinct kan de Vizsla ze ook als prooi zien.

Op zoek naar een Vizsla pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

wekelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-14 jaar

Kenmerken

Veel behoefte aan beweging - Voldoende training en socialisatie is nodig

Op zoek naar een Vizsla pup?
Bekijk fokkers