Wetterhoun | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Wetterhoun

Gereserveerd - Zelfstandig - Eigenwijs - Waaks

Wetterhoun
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-11 jaar

Kenmerken

Consequente, maar vriendelijke opvoeding vereist - Waaks - Minimale vachtverzorging

Op zoek naar een Wetterhoun pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Wetterhoun

De Wetterhoun is een onafhankelijke en zelfstandige hond, maar erg loyaal aan zijn eigenaar. Hij is graag buiten. Hij is een waakse hond en bewaakt goed het erf. Hij zal op het eerste aanzicht gereserveerd zijn tegenover vreemden. Verder is de Wetterhoun een echte gezelschapshond, mits er aan zijn behoeften wordt voldaan.

Aandachtspunten

  • Door zijn waakse karakter en zijn behoefte aan veel beweging, zal de Wetterhoun het gelukkigst zijn in een huis met een tuin.
  • De vacht heeft dichte, stevige krullen. Hij heeft een wat vettere vacht. Minimale vachtverzorging is voor deze hond voldoende.
  • Door hun zelfstandige karakter zullen ze commando's pas opvolgen wanneer hun eigen werkzaamheden zijn voldaan.
  • Met kinderen en andere huisdieren kan de Wetterhoun goed opschieten mits ze goed gesocialiseerd zijn.

De beste eigenaar voor de Wetterhoun

De Wetterhoun vereist een consequente maar vriendelijke opvoeding. Het hard straffen van deze hond zal een averechts resultaat hebben. Hierom is deze hond geschikt voor een ervaren en geduldige eigenaar. Daarbij vereist de Wetterhoun ook veel dagelijkse beweging. Hij is dus het gelukkigst in een huis met grote tuin en/of erf waar hij lekker zijn terrein kan bewaken. De beste eigenaar voor deze hond is dus een ervaren hondeneigenaar, met veel geduld, tijd en zin om lekker met de hond aan de slag te gaan.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Wetterhoun

Erfelijke auto-immuun aandoening waarbij de aanmaak van witte bloedcellen verstoord is en de hond daardoor weinig tot geen afweer heeft tegen allerlei ziekteverwekkers.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen waarbij de aorta wordt vernauwd doordat het omgeven is door een stevige bindweefselring. Hierdoor moet het hart harder werken en ontstaat een hogere druk. Uiteindelijk leidt dit tot hartfalen of hartritmestoornissen, waarbij flauwtes, benauwdheid en plotselinge sterfte kunnen optreden. De ernst van de aandoening is afhankelijk van de vernauwing, bij een lichte vernauwing is de prognose gunstiger. De vernauwing kan in de loop der jaren erger worden en kan dan alleen middels medicatie worden ondersteund.

Dit is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier uitrekt. Het hart krijgt hierdoor uiteindelijk steeds meer moeite met het rondpompen van het bloed. In een vroeg stadium kan de achteruitgang van de hartspier nog worden vertraagd met medicatie.

Een erfelijke aandoening waarbij het ooglid zich naar naar binnen vouwt. Hierdoor komen de haartjes tegen de oogbol aan en dat kan daar irritatie en schade geven. Er is meestal een operatie nodig om het ooglid weer in juiste positie te brengen.

Aandoeningen waarbij een of beide testikels van een reu op 6 maanden leeftijd nog niet zijn ingedaald in de balzak. De testikels kunnen achterblijven in de buikholte of het lieskanaal. Cryptorchidie kan ervoor zorgen dat de reu verminderd of niet vruchtbaar is.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Wetterhoun vereist minimale vachtverzorging. De vacht hoeft enkel doorgekamd te worden tijdens de ruiperiode. Dat is twee keer per jaar. In deze periode verhaart de hond ook. Met een grove kam kan je dan het losse onderwol verwijderen. Ook is het mogelijk dit te laten doen door de trimmer. De Wetterhoun komt voor in de volgende vachtkleuren: zwart, roan, leverkleur, lever en wit en zwart-wit.

De Wetterhoun met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Over het algemeen kan de Wetterhoun goed met kinderen en andere huisdieren opschieten. Wel is het belangrijk dat de hond goed wordt gesocialiseerd. Verder kan de Wetterhoun een beetje lomp zijn, maar met kleine kinderen is hij extra voorzichtig.

Op zoek naar een Wetterhoun pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

Af en toe

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 10-11 jaar

Kenmerken

Consequente, maar vriendelijke opvoeding vereist - Waaks - Minimale vachtverzorging

Op zoek naar een Wetterhoun pup?
Bekijk fokkers